Meggyes lepény

2009. június 14., vasárnap

Meggyszezon van, a kis kerti fáinkon is érik, de mivel még fiatalok, így nincs túl nagy mennyiség rajtuk.

A férjem ma hoz nagyobb tételben a piacról, az elmúlt napokban pedig már aszalt többször is. A meggy a szívügye, mivel kedvence ez a gyümölcs valamint az ebből készült sütemények, ételek. Ezek közül is a meggyes lepény és a meggyes pite vezeti a sort. Az első szigorúan az alábbi –egyébként semmi extrát nem tartalmazó- módon készülhet…


Hozzávalók:

35 dkg liszt (20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt+5 dkg szójaliszt+10 dkg finomliszt)
20 dkg margarin
2,5 dkg élesztő
50 ml-1 dl víz
1 tk méz
1 csipetnyi só

Töltelék:

darált dió
fahéj
meggy
barna cukor



Elkészítése:

Az élesztőt a mézzel elkevert langyos vízben felfuttatom. A lisztek keverékéhez hozzáadom a sót. Elmorzsolom vele a margarint. Az időközben felfutott élesztőt hozzáadom, majd cipóvá gyúrom.
Két részre osztom a tésztát, az első lapot kinyújtom, tepsibe fektetem, megszórom darált dióval. Rászórom az előzetesen kimagozott és lecsepegtetett meggyet, meghintem fahéjas barna cukorral. Kinyújtom a második lapot és ráfektetem a meggyes töltelékre. A tészta tetejét megszurkálom és 200 °C-os sütőben tűpróbáig sütöm.

A kívánságnak megfelelően nálunk a tészta inkább vékonyabbra legyen nyújtva és a töltelék jó vastagon legyen benne, mert hogy a meggyből sosem elég…

26 megjegyzés:

CES írta...

Szia Reni!
No, meg a meggyleves... Imádtam, ahogy anyu készítette. Azóta se ettem soha sehol olyan finomat. Literszámra készítette és forró nyári napokon a hűtőből előszedva ez volt egyben az ebéd és a hűsítő desszert. Jaj, ezek az emlékek...

Mian írta...

Igazi, békebeli, nagymama meggyes sütije! Isteni finom lehet! Receptet mentettem :)

fakanal írta...

Reni, gondolom, finomlisztből is ugyanolyan finom lesz, ha nem keverem mással, ugye?

Renata írta...

CES!
Igazad van, meggyleves...jövő héten esedékes is lesz.

Mian!
Valami olyasmi, Mama receptjei közül való.

Éva!
Persze, eredetileg is azzal készült, meg lehet vajat is használni. Abból kicsivel kevesebbet.

apropó: A tavaly nyári cukkinikenyered ismétlésre vár!
A kertben már lassan beindulnak a cukkinik, tavaly nem igen volt belőlük.

Névtelen írta...

Reni, hogyan aszaljátok a meggyet, aszalóval, sütőben, cukrozzátok? pontos útmutatót kérek szépen, mert én is nagyon szeretem.
A mi fánkon termett teljes adagból lekvár készült az általad is használt fejrefordítós módszerrel, de sajnos nem elég, így most gondolkodom még piacról vásárlásban, mert elképesztően fogy a családban a meggy :) mióta teljesen vegánok vagyunk valahogy a lekvároknak, gyümölcsöknek és nagyobb szerep jut.
Kriszti

Palócprovence írta...

Hmmm, nagyon jól néz ki! :) Engem is érdekelne, hogyan aszaltok?!

Renata írta...

Kriszti, Palócprovence!

Évekkel ezelőtt úgy csináltuk, hogy tálcára illetve fonott felületre tettük a feldarabolt gyümölcsöt, letakartuk tüllel, de kudarcot vallottunk, mert nem párolgott el belőle a nedvesség, hanem nagy része bepenészedett.
Aztán a férjem vett egy aszalógépet, nem egy extra, de ezzel működik.

Cukrot nem teszünk hozz, így is nagyon édesek lesznek az aszalványok, mert koncentrálódik a gyümölcscukor-tartalmuk.
Félbevágjuk vagy a nagyobbakat daraboljuk és a tálcákra tesszük.
Írni akartam erről a napokban, habár nem túl bonyolult a dolog, de majd összeszedem a tapasztalataimat.

Dulmina úgy emlékszem napon aszal fémtepsikben és sikerrel.
Én így nem próbáltam. Mondjuk plusz tepsijeim sem igen vannak. A fémtepsi talán jobban felveszi a hőt és átforrósodik, azért.


Kriszti!
Örülök, hogy jól sikerült a lekvárfőzés és tényleg érdemes megismételni, ha van rá igény!

napmátka írta...

Csak dicsérni tudom a férjed ízlését, ez a lepény (nekem inkább pite) így ahhogy van, tökéletes, nem is kell bele semmi más.
(Egyedül azon lepődtem meg, hogy élesztő is, meg szódabikarbóna is kerül bele...)
Az új fejléc (megint) nagyon szép, vonza a szemet.

Renata írta...

Napátka!
hú, nem...szódabikarbóna nem... bocs, javítom...

Renata írta...

Köszi, hogy szóltál!
Igen pite vagy lepény, igazából nem tudom melyik-melyik. Én pitének azt hívom, amibe beleszórom a gyümölcsöt, amit pedig két tésztaréteg közé teszek, azt lepénynek...

napmátka írta...

Ez mókás! Én meg pont fordítva...

Névtelen írta...

Sziasztok.
Aszaló: A férjem és fiam készítettek nekem "aszalót": 2db. fakeretet, a fakeretre szúnyoghálót rögzítettünk és a két keretet összekapcsoltuk. Tehát lehet nyitni zárni. A hálóra rakom az aszalnivalót és rácsukom a tetejét. Nagyon egyszerű, olcsó, praktikus, szellőzik és rovarok sem férnek hozzá.A felezett paradicsom 2-3 nap alatt száradt meg augusztusban.Sok sikert!
M. Ági

Renata írta...

Napmátka!
Kicsit utána néztem, de nem jutottam előbbre a definícióval. :)
Szerintem egyénfüggő, hogy ki hogyan nevezi.
Mondjuk kicsit ellentmondok magamnak azzal, hogy az almás pitét viszont pitének és lepénynek is hívom, holott itt két tészta között van az alma....

Amit én használok elnevezés valahogy onnan jött, hogy a régi lepény az egy kinyújtott tészta volt, amit kemencében megsütöttek. Ennek tetejére kerülhetett valami töltelék. Később pedig erre a töltelékre még jött egy másik tésztaréteg.
De ez csak az én magyarázatom és egyáltalán nem biztos, hogy helyes.

Renata írta...

Ági!
Köszi az infót!!
Ha nem bánod, akkor az Aszalásos cikkembe majd bemásolom amit írtál, jó?

Renata írta...

Egyébként a férjem anno komposztálót csinált hasonló módon...

Névtelen írta...

Reni, köszönöm a "terjesztést" hisz aszalni -is- nagyon jó!
Ha akarod képet is kaphatsz róla.
Szeretettel üdvözöllek! Ági

Renata írta...

Ági!
A képet küldd el légyszi a címemre, jobb oldalt találod....

Névtelen írta...

Napokon belül küldöm.üdv: Ági

duende írta...

Hm... milyen jó ötlet! Az almáspite a legkedvencebb sütim, és az olyan, csak meggyel. még soha nem csináltam így, de fogom, mert a meggy az egyik kedvenc sütigyümölcsöm! Köszi szépen az ötletet! (Van egy csomó üveg cukrozott meggyem! :) )

Renata írta...

Duende!
Rajta!

Rukola írta...

Most vettem ki a sütőből az almás verziót. Finom lett!
De nekem az élesztő nem futott fel. Mi a titka az élesztő felfuttatásának? (sütés terén még kissé kezdő vagyok..)
Illetve tényleg, mi lenne, ha az ember elhagyná az élesztőt?

Renata írta...

Szia Rukola!
Ha sima élesztőt használsz (nem por), akkor nagyjából kevés kézmeleg folyadékba teszed, plusz mellé egy kis cukrot vagy mézet. Összekevered és állni hagyod. Ha nem fut fel, akkor vagy túl hideg vagy túl forró a folyadék vagy lejárt az élesztő.

A por élesztőt nem kell futtatni, azt csak hozzákevered a liszthez.

Élesztő helyett mehet sütőpor, vagy inkább szódabikarbóna.
Ezekkel kicsi más lesz a tészta, nem kelt jellegű. A candida diétázók például nem használhatnak élesztőt.

Ez a sütim: Szilvás lepény

például nem tartalmaz élesztőt és sütőport sem.

Rukola írta...

Szia Renáta!

Köszi szépen az élesztőre vonatkozó infókat!

Nagyon tetszik ez a szilvás lepény recept. Pont valami ilyesmit kerestem. Te milyen lisztet használtál hozzá?
Vajon milyen arányban használhatok teljes kiörlésű vagy graham lisztet hozzá?

Renata írta...

Rukola!
Lehet teljes mértékben teljes kiőrlésűt is használni, de ha hagyományosabb állagra vágysz, akkor felesben is mehet (fele teljes kiőrlésű és fele finomliszt). Aztán mindig kicsit feljebb lehet tornázni a teljes kiőrlésű arányát.
Én nagyjából 80%-ban használok teljes kiőrlésűt, ha nem kizárólag magunknak készül.
A tönköly és a zabliszt jobb állagot ad a sütiknek. Mondjuk ezek a legdrágábbak is, sajnos.

Rukola írta...

Szia Renáta!

Köszi szépen! Ki fogom próbálni. Nekem is az tetszik, ha több a teljeskiörlésű benne.
Ezt próbálgatom mostanában, hogy mihez mennyi teljeskiörlésűt tehetek úgy, hogy azért az állaga a süteménynek/kenyérnek még kezelhető legyen. (volt már olyan tapasztalatom is, hogy nem tudtam kinyújtani a süteményt. :-))

Tönkölylisztem van, zabliszttel még nem próbálkoztam. Csak zabkorpával. De ami késik nem múlik! :-)

Renata írta...

Rukola!
A tönköly- és a zabliszt mindkettő magas fehérjetartalmú, ezért könnyebben nyújtható, mint a többi.
Jó sütögetést!

Related Posts with Thumbnails
 
Lét-tudatos konyha - by Templates para novo blogger