Josta

2009. július 4., szombat

Általában fekete színű, ritkán rózsaszínes-lilás bogyós gyümölcs. Nálunk mindkét fajtából van egy-egy bokor a kertben. Az alábbi infókat a www.kiskert.com-ról szedtem le:

A josta (Ribes nigrolaria) csak néhány évtizede létezik: a ribiszkefélék (Grossulariaceae ) családjába tartozik, a feketeribizli és a köszméte (egres, piszke) keresztezéséből jött létre.




Érdekes megvizsgálni, melyik "szülőjétől" mit örökölt: a tüskétlen cserje, hosszú hajtásaival inkább a ribizli, mint a köszméte cserjéjére hasonlít. A sötét színű, sima héjú, és szőr nélküli termés kb. 3 g súlyú, gyümölcsének húsa zöldes, apró magokat is tartalmaz. Ízét tekintve mindkét ősére emlékeztet, kellemes ízű, de hiányzik a tipikus feketeribizli-íz, a köszméte frissítő savanyúsága mellett az aromája inkább az áfonyáét idézi.





Levelei közepesen nagyok, háromkaréjúak, fényesen zöldek, inkább a köszmétére hasonlítanak, mint a fekete ribiszkére. Vesszői és a rajta lévő rügyek alaktani szempontból a fekete ribiszkéhez állnak közelebb, de a vesszők színezettebbek, a rügyei testesebbek. Virágzása április első harmadában megindul. Sziromlevelei lilás színűek. A bogyók a fekete ribiszkénél nagyobbra, a köszméténél kisebbre nőnek. Július közepére általában beérik.

Ízre a rózsaszínes-lila nekem sokkal jobban tetszik...

11 megjegyzés:

Ancsika írta...

Még sosem ette, ilyet :)

Palócprovence írta...

Valahogy nem tudok megbarátkozni az ízével. Talán azért, mert nem szeretem a köszmétét.

Ungvári Szilvia írta...

Köszönöm a díjat!

Én nagyon szeretem a jostát, van már nekünk is :-)

erős ildikó írta...

Én mindkét "ősét" szeretem, így biztosan ízlene. A neve is tetszik. Bár az még izgat, hogy ha ennyire "újdonság", vajon honnan kapta e jó kis nevét.
Köszönöm, hogy feltetted az ismertetőt! Majd teszek róla, hogy nálunk is legyen ilyen a nomádportán!:)

Hanga írta...

Érdekes, hogy milyen kevéssé ismert, piacokon is alig látni, pedig nagyon igénytelen növény /nálunk szinte vadon nő/, és nagyon finom.
Renáta újabb játékra szeretnélek hívni, ami véletlenül "rímel" a josta bejegyzésedre :))) /tahiblogom.blogspot.com/

Renata Kalman írta...

Mian!
Nem túlzottan ismert (még).

Palócprovence!
Más az íze a rózsaszínesnek...engem meg a fekete erősen a fekete ribizlire emlékeztet.


Szilvi! :)

Napmátka!
magyarul nem tudom :)

latinul: ribes=bogyó
nigrolaria=sötét színű
de nem biztos....

Hanga!
Érdekes, hogy arra, felétek nőttem fel, de a túlparton nemigen jártam, mármint Tahiban. De volt egy gimis osztálytársam onnan...

A játékba majd beszállok, érdekes téma!!

klarkat írta...

Nézz be hozzám!

Klári

vszasz írta...

Josta:
JOhannisbeer-ribizli
STAchelbeer-egres

A legjobb pikáns lekvárként vadsültek, puliszka, barnamártás mellé!!
Mahl-zeit

Renata Kalman írta...

Vszasz!
Köszi!! :))
Akkor meg van a megfejtés!

Renata Kalman írta...

Klarkat!
Köszönöm Neked is!

Dóri írta...

Szia!
Rengeteg értékes dolgot találtam nálad. Azt hiszem visszatérő olvasód leszek. :) Meg is örültem, ahogy olvastam, hogy van jostátok. Tavaly nyáron ismertük meg egy nyaralás alkalmával és jó messziről sikerült is szereznünk a feketés színűből. Legalábbis idén termett először nálunk,így idén tudtuk meg, hogy a feketés változatot szereztük. A nyaraláson viszont ez a rózsásabb színű volt és az mindenkinek jobban ízlett. Tudod esetleg, hogy honnan tudnék szerezni ebből a világosabbikból?

Related Posts with Thumbnails
 
Lét-tudatos konyha - by Templates para novo blogger