A 10 legkedvesebb növényem

2009. július 7., kedd

Hanga invitált erre a játékra. Hozzám közel álló ez a téma, mert szeretem a kertünket, a benne élőkkel együtt.


Nem vagyok profi kertész, Isten-áldotta tehetség sem a kertműveléshez, viszont érdekel, hogy miként lehet olyan élőhelyet teremteni magunk köré, amit ésszerűen alakítunk ki és amiben jól érezzük magunkat. Több szempontot véve figyelembe: a hely adottságait, aztán a saját igényeinket –mit szeretnénk termeszteni- illetve amelyik növény többszöri próbálkozás után sem marad meg, ahelyett mást keresünk.

Fák szempontjából inkább a gyümölcsfákat részesítjük előnyben. Több hasznuk is van, árnyékot adnak, ugyanakkor ehető terméssel ajándékoznak meg.

Egy nagyobb kertben persze lehetne jóval több minden, csak ehhez kevés lenne a kettőnk munkája. Főleg úgy, hogy nem ez a főállásunk, hanem mellette még mást is csinálunk.
Igyekszünk nem kémiai vegyszerek felhasználásával gazdálkodni. Az évek során jönnek a tapasztalatok, ismeretek, de sok mindenben van még hiányosság, pl. növénytársításban még elég kezdetleges szinten állunk.

Ami nem terem meg nálunk, azt helyi őstermelőktől vesszük. Kialalult már nagyjából, hogy mit honnan szerzünk be, de ez természetesen nem kőbe vésett, évről-évre vannak változtatások.

No, de lássuk a kedvenceimet (tágabban értelmeztem a növény fogalmát, nem csak virágra és fára, hanem a zöldséget és a gyümölcsöt is idevettem):

1. Levendula:

Nem volt kérdéses számomra, hogy melyik növény lesz az első. Mióta Franciaországban -Provence-ban- megláttam a hömpölygő levendulamezőket valami különös érzés kerített hatalmába. Azóta motoszkál bennem egy érzés-emlék, hogy létezik egy farm, amolyan múlt századi hangulatú, ahol a konyha tűzhely csempézett fala visszatükrözi a teáskanna alatt lobogó tüzet, a fapadlós ház lépcsője időnként tompán hangos a szapora gyerekléptektől…a ház mellett elterülő mezőn pedig az elsuhanó szél mentén lágyan hajlanak meg a levendulaszárak. Fodrozódó lila tenger…

Valami ilyesmi érzés, csak ott őszi hangulatba ágyazva.


Jelenleg be kell érnem a levendulamező néhány bokrával és azért van egy kockás, levendulaszínű ruhám is...


Fotó: Stock


Felhasználása:
Elsősorban szemet gyönyörködtető látványként, aztán illatosításra és egyszer fagyiba tettem (vanília), de főként nézni és szimatolni szeretem.


2. Paradicsom

Hatalmas különbség van az egyes paradicsomok között -és itt most nem arra gondolok, hogy koktélparadicsom stb. hanem egy fajtán belül… A kerti paradicsom maga a tökély, amikor az ízén is érezni lehet azt az illatot, amit a paradicsombokor áraszt! Enyhén szúrós-karistoló érzés; a gyönyörű sötétpiros lédús szemek a nap ízét rejtik magukba.
Az üvegházi, kényszer-érett, vízízű paradicsom szinte a paradicsom megcsúfolása.

Én inkább a hagyományos kerek fajtákat szeretem, illetve a hosszúkásat. A koktél és társai annyira nem izgatnak.
Rendszertanilag a gyümölcsök közé tartozik.

3. Padlizsán

Az egyik legkedvesebb zöldségem. Mivel a paradicsommal ízvilágban tökéletesen összeillenek, ezért gondolkodás nélkül vele folytatom a felsorolást.
Elegáns lila héj, tojásdad forma.
A padlizsánt kivétel nélkül szereti az egész család: rántva, töltve, rakott formában, krémnek.
A paradicsom pedig nagyon sokszor kísérőtársa neki.



Fotó: Stock


4. Tökfélék (patisszon, cukkini stb.)

A patisszon nem kényeztet el túlságosan, terem ugyan néhány belőle, de nem elegendő. Pedig a tökfélék közül ezeket a helyes cakkos szélű ufó-kat kedvelem leginkább.
A cukkini viszont idén nagyon bőkezű, csak úgy ontja a termését.
Idén szerintem rekordot döntök töltött cukkini és tök készítésben, illetve fogyasztjuk hagyományos rántott formájában vagy pakoraként.
A fiatal igen zsenge cukkiniket pedig salátának gyalulom le.


5. Koriander

Idén teljesen megdöbbentem, hogy nem kelt ki koriander… Kicsit elszámítottam magam, mert előző évek során megszoktam, hogy magától kikel, ott is, ahol nem kellene, így különösebben nem foglalkoztam vele, gondoltam majd lesz most is…Pótolni kellett, de már alakul.
Ez az elsőre fintorgást kiváltó, bolhaillatú, cigánypetrezselyem néven is ismert zöldfűszer nagy szerepet kap nálunk a főzésben, zölden is illetve a magja őrölt változatban.

Felhasználása:
Indiai ételekbe teszem, illetve tepsis-fűszeres krumpli alá rakom.


6.
A másik fűszer, ami nélkül nehezen menne: az a kurkuma.

Persze ne keresse senki a kertünkben, hiszen ez a fűszer egy Dél-Ázsiában őshonos gyömbérszerű növény gyökeréből készül.
Gyönyörű sárga ízt kölcsönöz az ételeknek. A most nyáron olyan gyakran készülő tökbél-levest még bolondítom egy kicsit ezzel a természetes sárga festékkel, hogy szép vonzó színe legyen. Ezenkívül –egy kis túlzással- szinte mindenbe teszek belőle:
pakora masszába (tojás nélküli panírózó massza), zöldséges főételekhez, köretekhez (a rizst szépen sárgítja), levesekbe…

Az európai étkezésben nem sok keserű íz szerepel, a kurkuma pedig keserű anyagokat tartalmaz, amely nagyban elősegíti a máj munkáját.


7. Új-zélandi spenót
A hagyományos spenótra annyiban emlékeztet, hogy zöld és leveles. A színe halványabb, nem keseredik meg olyan gyorsan, mint a hagyományos, illetve nem magzik fel.
Kész főnyeremény, hogy van.
Ráadásul tavalyról magától kikelt, most már csak kordában kell tartani.
Fotó a növényről, egy korábbi bejegyzésben: itt


8. Sárgabarack

Gyerekkoromban emlékszem volt két hatalmas fánk, majd a vihar gondoskodott róla, hogy hosszában kettétörjenek.
Annyi vörös pírba forduló aranyszínű, lédús, szaftos barack termett rajta, hogy vödörszámra szedtük, ettük, s készült belőle a lekvár.
Még felesleg is maradt, amit hirdetni sem kellett, mert gyorsan elvittek.
Nekünk is van egy fiatal sárgabarackfánk és idén nagyon jó termést adott.


9. Hárs
Ha Hanga trükkjét vetném be, akkor azt mondanám, hogy az összes gyógynövény (meg a fűszer is) a legkedvesebb számomra.
A kertünkben is van jó néhány, amiről tudok, meg szerintem olyan is, amiről nem.
Egy gyógynövényt emelek ki, a hársot. Nekünk nincs ugyan ilyen fánk, de azért sikerül mindig szereznem és szárítanom virágot, mert a hársvirág torokfájás, nátha kezelésére alkalmas.
Meg egyszerűen szép, ahogy nyílik.


10. Porcsin és orgona
A virágokhoz nem sokat értek. Ez a kettő az, amit hirtelen megemlítenék, az első azért, mert nagyon egyszerű, törékeny sok színben pompázó virág, amit gyakran járdák szegélyeként ültetnek. Emlékszem annak idején battyogtam haza az iskolából, hátamon a táska, s én a vézna kislány, időnként meg-meg álltam. Mellettem futott a porcsinszegély: rózsaszín, lila, vörös, krémszín stb.


Fotó: innen


Az orgona pedig egyszerű és illatos tavaszi virág.
Amolyan békebeli hangulata van mindkettőnek.


Tovább adom ezt a növényes játékot Nekik:
Katakonyha
Messzenéző Minyon
Egycsipet

8 megjegyzés:

Hanga írta...

Nagyon szépen összefoglaltad és tetszik, hogy Te is egy egészen más megközelítésből írtál a kedvenc növényeidről.
/A "másik oldal" a váci oldalt jelenti?/

KataKonyha írta...

Hű, ez nagyon komoly...igyekszem megfelelni a feladatnak. Köszi:)

Benzsi írta...

Nagyon szeretem az ismeretterjesztő posztjaidat olvasni. És amit a levenduláról írtál! Hmmm. Egyébként Tihanyban van egy levendulamező. Ameddig a szem ellát. Gyönyörű.... Ha arra járok, és még lesz levendula lefotózom neked.

napmátka írta...

Tetszik ez a játék és megint új dolgokat tudtam meg Rólad.
Én még szülöm ezt a bejegyzést, mert csak tízet kiválasztani nagyon nehéz...

szepyke írta...

Megint tanultam valamit, még életemben nem láttam ezt a fajta spenótot, amiről írtál!

egycsipet írta...

Szia, köszönöm az invitálást és az érdekes feladatot! :) Nehéz dió lesz, de megoldom... :))

Renata írta...

Hanga!
Igen, a váci oldal, pontosabban a Börzsöny...

Kata!
Várom!

Benzsi!
Köszi!
Még nem jártam arra... de szívesen megnézném, legalább képen.

Napmátka!
Kíváncsi vagyok a Tieidre!

Szepyke!
Én is csak két éve ismerem.

off: fogászati dologgal hogy állsz?


Egycsipet!
Arra tippeltem, hogy Nálad inkább a virágok dominálnak majd.

egycsipet írta...

Először én is így gondoltam, de minél tovább gondolkodtam a feladaton... :))

Related Posts with Thumbnails
 
Lét-tudatos konyha - by Templates para novo blogger