Natúr őszibaracklé

2009. július 9., csütörtök

Jó sok munka áll mögöttem, lévén érik a kerti fánkon a sárgabarack illetve kaptunk nagyobb mennyiségű őszibarackot is.
Mivel olyan fajta őszibarack érkezett, ami nem magvaváló és nem áll el napokig, hanem gyorsan romlik, ezért ivólevet készítettem belőle.
Az eltevés előkészületei az itt leírtak szerint történnek.



Hozzávalók:
őszibarack

Elkészítése:
A barackokat megmosom, a héj egy részét lehúzom (ami magától lepöndörödik), feldarabolom, a magjánál marad rajta valamennyi gyümölcshús is, mert ez nem magvaváló.
Egyszerű turmixgéppel összeturmixolom.
Befőzőlábasba öntöm a gyümölcslevet és felforralom. Ha nagyon sűrű lenne, akkor kevés vízzel hígítom.
A forralás közben keletkező habot leszedem.

Üvegekbe töltöm és a két celofános módszerrel lezárom.

13 megjegyzés:

KataKonyha írta...

De finom lehet, igazi őszilé!!! tényleg az idén minden hamar romlik, szerintem a mostanában leesett rengeteg eső miatt már a fán kezdenek romlani a gyümölcsök, hamar fel kell használni. Viszont azért mindig tele van a hasam finom gyümölcsökkel:)

szepyke írta...

Ez a két celofános módszer bevált, mert olvastam valakinél, hogy nem százszázalékos.

Hanga írta...

A karcsúbb, szebb üvegeim némelyikéről hiányzik a fémkupak, de most kipróbálom a celofános módszeredet. Eddig parafadugót használtam, kifőztem, majd leviaszoltam, de nagyon macerás volt.

Belly írta...

Nagyon jó ötlet

napmátka írta...

És tényleg marad belőle télre is? Mert én azt képzelem, az ilyen finomságok hip-hopp elfogynak...:)

Renata írta...

Kata!
Nagyon finom a barack maga is, lédús, édes!
Igen, nekem is feltűnt, hogy gyorsan megérnek, leérnek idén a dolgok. Mintha a felgyorsult világot követné a természet is. Remélem csak az idén.

Renata írta...

Szepyke!

Írtam a Befőzés módszerénél,
http://lettudatoskonyha.blogspot.com/2009/05/befozes.html
hogy nekem a lekvároknál nem igazán vált be, mert kilazult a befőttes gumi és elég sok megromlott. Azért tértem át a csavaros üveges módszerre a lekvároknál és a befőtteknél.
De: a leveknél, amiket palackokba teszek: bodzaital, gyümölcslevek maradtam ennél, mert azoknál valahogy jól működik.
A hosszú szájú üvegekre jobban rá lehet simítani a megnedvesített celofánt, más a formája. A másik, hogy szoros befőttes gumi kell.

Hanga!
Nekem elég jól bevált. Persze kis hibaszázaléka ennek is van (szerintem mindennek).
A lényeg, hogy tisztára kell mosni, fel kell főzni a levet és ahogy előbb írtam, jól simuljon rá a celofán és szoros legyen a gumi.
Esetleg ha van természetes "szer" pl. grapefruitmag olajad, akkor annak a hígított oldatát lehet a celofánra spriccelni víz helyett.

Parafadugósat nem ismerem, békebeli hangulata lehet, de biztosan időigényes.

Renata írta...

Napmátka!
Marad, mert ilyenkor szezonban teleszik magukat a frissekkel.
Az eper is bontatlan még, szerintem mire elfogy a kerti és egyéb friss gyümölcs, akkorra már ősz lesz.
Mert most van ugye a barack, a dinnye, körte, szőlő...

Meg felbontás után én szoktam kicsit hígítani.
Munka van vele rendesen.

szepyke írta...

Ide akartam írni, hogy értem, erre másik bejegyzésedhez írtam. Mindegy, akkor itt már biztos, hogy értem!:D

Névtelen írta...

tartósítószer (szalicil) nem kell bele? El akarok tenni télre is belőle...

Renata írta...

Kedves Névtelen!
Én az ivóleveket is anélkül teszem el, eláll.
A két celofános módszerrel rakom el (a linken olvasható), de előtte az üvegeket alaposan kitisztítom, ha lehet ki is főzöm.

Van valamekkora hibaszázalék (egy-egy üveg megromlik), de nem jelentős.

Névtelen írta...

Kedves Renáta!

Babának szeretnék eltenni barackot, de idegenkedem a celofános módszertől.
Kérdésem, hogy ha csavaros tetővel rendelkező üvegbe töltöm a forró gyümölcsvelőt, akkor elég a szárazdunszt vagy még tegyem vizesbe is? Semmilyen tartósítószert nem szeretnék beletenni, csak 100% gyümölcsöt.
Köszönöm előre is válaszod.
Üdv. F. Renáta

Renata Kalman írta...

Szia Renáta!
Ha van csavaros tetős palack (Kubus?), akkor ugyanúgy mehet, mint a lekvároknál.
http://www.lettudatos.com/befozes-termeszetesen-tartositoszer-nelkul.html

Tehát a tiszta üvegbe megy a forró lé, rá a tető, és ha lehet, akkor fejre állítani.
Vizes dunszt nem szükséges, csak a száraz.
Jó dolga lesz a babádnak :)

Related Posts with Thumbnails
 
Lét-tudatos konyha - by Templates para novo blogger