2009. július 12., vasárnap
Napmátka kérdezte, hogy milyen lesz a lekvár állaga cukor nélkül, agar-agarral sűrítve.
Íme:
Lét-tudatos táplálkozás — harmóniában a természettel
Napmátka kérdezte, hogy milyen lesz a lekvár állaga cukor nélkül, agar-agarral sűrítve.
Íme:
Bejegyezte: Renata Kalman dátum: 11:45
Címkék: Befőzés, gyümölcs, házilag előállított, nyári étel, sárgabarack
7 megjegyzés:
Huha, ez nagyon profi. Ez aztán tényleg lekvár. Megnézem ezt az agar-agart.
Jajjj de jóóóól néz ki! Nagymamim volt a lekvárkészítés nagy tudora :)
Szepyke!
Arra számíts, hogy olcsónak nem mondható!
Csibe!
Ízre is finom.
Hát igen, a nagymamák konyhája titkokkal teli...
Szia!
Nagyon gusztusos, ínycsiklandó (remélem, tényleg nem miattam bontottad fel!:)
Megnéztem, amit kérdeztél, a dzemfix készítményt, az Dr Oetker (de van Haas is, meg gondolom, más is)
Összetevők: dextróz, zselésítő anyag:(pektin, dextróz)(glutént tartalmaz), étkezési sav: (citromsav, növényi zsír), tartósítószer: szorbinsav.
Hát nem mondom, hogy nem hagynék ki ezt-azt belőle, de Beatbull a múltkor említette, hogy a gyümölcspektin náluk minden adalék nélkül is kapható.
Én idén vettem először ilyen dzsemfix készítményeket, csak azért, hogy a sűrítést minél kevesebb cukorral megússzam (pl. a virágos készítményeknél, amelyek maguktól elég kevéssé sűrűsödnek.) De nem sikerült megbarátkoznom e kocsonyás állaggal és a felesleges összetevőkkel, így a gyümölcsökhöz mellőzöm, a virágokhoz meg marad a cukor.
Az agar-agar tudtommal valamilyen baktériumtelep, vagy butaságot mondok?
Napmátka!
Köszi a dzsemfixes infót.
Az agar-agar vörösmoszat.
Baktériumhoz annyi köze van, hogy a biológiai kérletekhez is használják baktériumok táptalajaként, vagyis ezen tenyésztik ki a baktériumokat, mert jó az állaga.
Á, igen, tényleg baktérium-táptalajként találkoztam vele (egy textilipari cikkben vizsgálták a bacik szaporodását az egészségügyi textíliákban.)
Agar agar nélkül is kitünen működik.
Megjegyzés küldése