Vega pizza

2009. szeptember 24., csütörtök

A múlt hét egyik borongós délelőttjén készült az alábbi pizza. A fény még a fotóhoz sem akart megérkezni, így tükrözi az akkori hangulatot.

A feltéthez nem volt túlságosan bőséges választék kéznél, így kukorica és szárított gomba került a lepény tetejére. Azt mondják, hogy a gyerekek nem szívesen eszik a sötét színű (fekete) ételeket. Ez az állítás most nálunk nem igazolódott be, mert kapós volt a rákerült gomba, noha feketés színű.

A tésztája inkább kelt tészta jellegű, puha, foszlós, más mint a megszokott pizzatészta és estére sem száradt ki.




Hozzávalók:

50 dkg liszt (40 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt+10 dkg szójaliszt)
1 tk só
2 dkg élesztő
1 tk barna cukor
kb. 3 dl víz
4 ek olívaolaj


Paradicsommártáshoz:

½ fej hagyma
kis üveg paradicsomszósz
½ mk só
1-2 ek kukoricakeményítő vagy liszt
olaj
fűszerek: szurokfű, rozmaring


Feltét:
morzsolt kukorica
szárított gomba (érdestinóru)
tofu, sajt

Elkészítése:

Az élesztőt felfuttatom egy kevés langyos vízben, melyben előzetesen feloldottam a cukrot. A kétféle lisztet elkeverem a sóval, majd hozzáadom az élesztős folyadékot. A többi vizet folyamatosan hozzáadva összegyúrom, dagasztom a tésztát, a végén apránként beledolgozva az olívaolajat.

Természetesen dagasztógéppel vagy kenyérsütőgép dagasztó programjával is végezhető ez a művelet.

Letakarva félreteszem pihentetni a tésztát. Mikor a duplájára kelt, kinyújtom és egy kerek pizzasütő mázas cseréptányérra fektetem. A tetején eloszlatom az időközben elkészített mártást, megszórom az előzetesen megfőzött kukoricával és a beáztatott, majd lecsepegtetett szárított gombával.

A sülés vége felé megszórom reszelt tofuval illetve növényi vagy „rendes” sajttal.


Paradicsommártás:

Az apróra vágott hagymát olajon megfuttatom, ráöntöm a paradicsomszószt, beleteszem a fűszereket és a sót. Felforralom. Kevés vízben elkevert kukoricakeményítővel vagy liszttel besűrítem.

4 megjegyzés:

LiliNortianyu írta...

Régebben én is csináltam teljes kiőrlésűvel,de sajnos a családnak nem jött be.Sütiben sem szeretik,csak pékáruban.Én úgy szoktam megelőzni a kiszáradást,hogy fóliát vagy zacskót húzok rá,de ez tök jó,hogy ez a tészta alapból ilyen.Amúgy guszta a képen,nem is mindig jó,ha tele van pakolva,mi a lányommal,ha rendelünk,általában sima margaritát kérünk,a sajátra rakok gombát,az éttermekben sajnos konzervgombát tesznek rá és azt nem szeretjük.

Renata Kalman írta...

Rég nem csináltam már pizzát, nyár közepe óta.
Írtam is Neked a múltkor, hogy tervezem. A Tiéd nagyon guszta lett!

erős ildikó írta...

De régen készítettem már pizzát, vagy akár kenyérlángost valamilyen feltéttel...
Jó, hogy eszembe juttattad!

Renata Kalman írta...

Nálam is régóta tervben volt, sok más egyébbel.

Related Posts with Thumbnails
 
Lét-tudatos konyha - by Templates para novo blogger