2009. szeptember 24., csütörtök
A múlt hét egyik borongós délelőttjén készült az alábbi pizza. A fény még a fotóhoz sem akart megérkezni, így tükrözi az akkori hangulatot.
A feltéthez nem volt túlságosan bőséges választék kéznél, így kukorica és szárított gomba került a lepény tetejére. Azt mondják, hogy a gyerekek nem szívesen eszik a sötét színű (fekete) ételeket. Ez az állítás most nálunk nem igazolódott be, mert kapós volt a rákerült gomba, noha feketés színű.
A tésztája inkább kelt tészta jellegű, puha, foszlós, más mint a megszokott pizzatészta és estére sem száradt ki.
A feltéthez nem volt túlságosan bőséges választék kéznél, így kukorica és szárított gomba került a lepény tetejére. Azt mondják, hogy a gyerekek nem szívesen eszik a sötét színű (fekete) ételeket. Ez az állítás most nálunk nem igazolódott be, mert kapós volt a rákerült gomba, noha feketés színű.
A tésztája inkább kelt tészta jellegű, puha, foszlós, más mint a megszokott pizzatészta és estére sem száradt ki.
Hozzávalók:
50 dkg liszt (40 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt+10 dkg szójaliszt)
1 tk só
2 dkg élesztő
1 tk barna cukor
kb. 3 dl víz
4 ek olívaolaj
Paradicsommártáshoz:
½ fej hagyma
kis üveg paradicsomszósz
½ mk só
1-2 ek kukoricakeményítő vagy liszt
olaj
fűszerek: szurokfű, rozmaring
Feltét:
morzsolt kukorica
szárított gomba (érdestinóru)
tofu, sajt
Elkészítése:
Az élesztőt felfuttatom egy kevés langyos vízben, melyben előzetesen feloldottam a cukrot. A kétféle lisztet elkeverem a sóval, majd hozzáadom az élesztős folyadékot. A többi vizet folyamatosan hozzáadva összegyúrom, dagasztom a tésztát, a végén apránként beledolgozva az olívaolajat.
Természetesen dagasztógéppel vagy kenyérsütőgép dagasztó programjával is végezhető ez a művelet.
Letakarva félreteszem pihentetni a tésztát. Mikor a duplájára kelt, kinyújtom és egy kerek pizzasütő mázas cseréptányérra fektetem. A tetején eloszlatom az időközben elkészített mártást, megszórom az előzetesen megfőzött kukoricával és a beáztatott, majd lecsepegtetett szárított gombával.
A sülés vége felé megszórom reszelt tofuval illetve növényi vagy „rendes” sajttal.
Paradicsommártás:
Az apróra vágott hagymát olajon megfuttatom, ráöntöm a paradicsomszószt, beleteszem a fűszereket és a sót. Felforralom. Kevés vízben elkevert kukoricakeményítővel vagy liszttel besűrítem.
Természetesen dagasztógéppel vagy kenyérsütőgép dagasztó programjával is végezhető ez a művelet.
Letakarva félreteszem pihentetni a tésztát. Mikor a duplájára kelt, kinyújtom és egy kerek pizzasütő mázas cseréptányérra fektetem. A tetején eloszlatom az időközben elkészített mártást, megszórom az előzetesen megfőzött kukoricával és a beáztatott, majd lecsepegtetett szárított gombával.
A sülés vége felé megszórom reszelt tofuval illetve növényi vagy „rendes” sajttal.
Paradicsommártás:
Az apróra vágott hagymát olajon megfuttatom, ráöntöm a paradicsomszószt, beleteszem a fűszereket és a sót. Felforralom. Kevés vízben elkevert kukoricakeményítővel vagy liszttel besűrítem.
4 megjegyzés:
Régebben én is csináltam teljes kiőrlésűvel,de sajnos a családnak nem jött be.Sütiben sem szeretik,csak pékáruban.Én úgy szoktam megelőzni a kiszáradást,hogy fóliát vagy zacskót húzok rá,de ez tök jó,hogy ez a tészta alapból ilyen.Amúgy guszta a képen,nem is mindig jó,ha tele van pakolva,mi a lányommal,ha rendelünk,általában sima margaritát kérünk,a sajátra rakok gombát,az éttermekben sajnos konzervgombát tesznek rá és azt nem szeretjük.
Rég nem csináltam már pizzát, nyár közepe óta.
Írtam is Neked a múltkor, hogy tervezem. A Tiéd nagyon guszta lett!
De régen készítettem már pizzát, vagy akár kenyérlángost valamilyen feltéttel...
Jó, hogy eszembe juttattad!
Nálam is régóta tervben volt, sok más egyébbel.
Megjegyzés küldése