Iskolai tízórai ötletek

2009. szeptember 18., péntek

A másik blogomban írtam erről a témáról, egy kicsit más szempontba ágyazva, s mivel többen kérdeztétek már, hogy miként oldom meg a gyerekek étkezését, ezért leírok ide is pár ötletet:

A két Kicsi ¼ 12-ig van az oviban, a Nagyok meg óraszám-függően. A Fiamnak elsős lévén 4 órája van, a Nagylánynak viszont leginkább 5, sőt néha még 6 is.

Az étkezésük úgy alakul, hogy a tízórait viszik az iskolába, az ebédet pedig otthon költik el. Ha a Nagylányom tovább benn van, akkor bőségesebb tízórait kap.

Kis zsákokat készítettem erre a célra.




Az italt kis flakonban viszik, még egyelőre műanyagban, de szeretnék valami fém alkalmatosságot venni (olyat, ami nem hatalmas méretű, azzal nem sokra megyünk), mert a műanyagról sok rosszat olvastam, főleg ha melegen tárolódik benne a folyadék.

Tízóraira vagy házi péksüteményt vagy szendvicset visznek. Két éve a Nagylányom rendszeresen gyümölcssalátát vitt kis dobozkában, amit mini favillával evett meg.
Idén viszont még csak almát csomagoltam eddig.

Folyadéknak citromos gyümölcstea, kókuszkaramell, karobital vagy malátakávé kerül az üvegbe. Mindenki mást szeret, úgyhogy ha nem teát csomagolok, akkor mindhárom másik elkészül…

Péksütemények közül eddig karobos csiga, szilvalekváros bukta, briós (madárka) és áfonyás-szezámos kalács készült.
(Mohánál sok hasonló ötlet található, érdemes benézni hozzá)

A szendvicset megkenem lencsepástétommal, margarinnal (tudom, hogy nem a legjobb választás vagyis nem jó választás, de a vaj kilőve, a pálmazsír meg túl „zsíros” állagú), erre jön valami zöldség: cukkinikarika, paprika, illetve egyéb: tofu (reszelve vagy szeletben) vagy növényi sajt (ezt a 4 gyerek közül csak egy szereti, amit megértek, mert számomra is borzalmas az íze).
A Nagylányom pedig időnként sima sajtot visz (ő eheti).

Paradicsom nem kerül bele, mert szétáztatja a szendvicset, harapni meg kockázatos lenne…

A csíráztatást tavasszal elhagytam, de lassan nekifogok ismét. Nyáron nem szoktam, hiszen rengeteg friss zöldség van, amit közvetlenül a kertből tudok szedni.

Egyelőre a fentiek szerepeltek eddig, vannak még ötleteim, de az eltelt 3 hét nagyon zsúfolt volt és még nem értem rá mindent rendesen kialakítani.

Akinek van vegán (hús-, tej- és tojásmentes) javaslata tízórai-ügyben, örömmel olvasnám, köszönöm előre is!

17 megjegyzés:

Benzsi írta...

Renáta, ez nem semmi. Mindenkinek másféle ital! A növényi sajttal egyetértek, ehetetlen, ráadásul 3-4 nap alatt megpenészedik. Kitalálhatnának már valami jobb alternatívát. Ettél már rántott szejtános szendvicset? Nagyon finom! Tízóraira ideális!:))

napmátka írta...

Lenyűgöz, hogy mennyi energiád, figyelmed van mindenkire és mindenre!

Palócprovence írta...

Nem lehet egyszerű úgy kitalálni, hogy mind a négyüknek tessen, de ebben (is) profi vagy! :)

siccike írta...

Engem a kókuszkaramell+a szezámos-kalács érdekelne! Az oviba a tízórait nekünk kell vinni a tejmentes diéta miatt és próbálok az ottani menühöz némiképp igazodni. Gyakran van karamell, amit eddig kis dobozos gabonakávés rizstejjel pótoltam, de már gondolkoztam, ki kellene próbálni a karamellt...
És hát igen, ez a szintű energiamennyiség hihetetlen számomra is...!:-)
Nagyon szép az új blogruha és jó az új fotód!:-) (én RSS-ben szoktalak olvasni, ott nem látszik ugye, ezért csak most jelzem:-)

KataKonyha írta...

Jó nálatok gyereknek lenni:)

Renata írta...

Benzsi!
Ez jó ötlet, tényleg! Ettem már én is ilyen szendvicset és nagyon finom, laktató.
Majd nekiállok a szejtánkészítésnek.

Meg erről jutott eszembe a vegaburger, nemrég Brigi is rakott fel egy ilyen posztot.


Napmátka!
Menet közben azért nem tűnik olyan soknak vagy bonyolultnak.
Maga az életvitel is feltételezi egy csomó olyan dolog létrehozását, ami másoknak kézenfekvő, hogy például készen megveszik.

Palócprovence!
Megteszi ezt más is, példának okáért Te :), gondolok itt a lányod heti ételcsomagjairól írt posztjaidra...


Siccike!
A kalács tulképp az alábbi kalács, amelybe mazsola helyett aszalt áfonyát tettem és egy kevés szezámmagot, illetve megszórtam a tetejét is szezámmaggal.

http://lettudatoskonyha.blogspot.com/2009/04/mazsolas-kalacs.html

A kókusztejes karamellt pedig majd felrakom, habár nagyon egyszerű, pirított cukor, ráöntve kókusztej és felfőzni.

Én is nagyjából az étlaphoz igazítom, emlékszem 4 éve a fiamnak egy héten 3x volt péksüti, ma pedig inkább a felvágott dominál, egy héten 3x van az étlapon.
De én nagyon örülök, hogy van lehetőségem bevinni, mert nem mindenhol engedik.

Kata!
Hááát, szeretném, ha így lenne. De én sem vagyok mindig nyugodt, meg satöbbi....:)

ilike írta...

Zakuszkát szoktál készíteni? Ez is lehet egy jó szendvicskrém. Padlizsánnal is lehet, én babbal készítem.

Jól tudod, a műanyagból rákkeltő anyagok válnak ki hő hatására. De ehhez az ételnek vagy italnak forrónak kell lennie.

nagyorsolya írta...

Csicseri krém, padlizsán krém, kölestúrós körözött? És a különböző vegán fasirtok. Ezek mind jók szendvicsbe.

Renata írta...

Ilike!
Igen, de nem az eredetit, ahol láng fölött kell sütni a padlizsánt.
Meg én a fokhagymát kihagyom, hanem vöröshagymát teszek bele.
Te hogy csinálod?

Nem forrón töltöm bele, csak melegen.

Orsi!
Köszi a tippeket!
A köleses verziót épp most készítem, majd megírom milyen lett.

ilike írta...

Nagyon egyszerű az én receptem, alig van benne valami.

zakuszka

20 dkg bab

2 édes paprika

2 paradicsom

olaj só, bors

A babot puhára főzzük, majd összedaráljuk. A paprikát összedaráljuk a paradicsommal, majd addig főzzük amíg elforr a leve. Pici olajat adunk hozzá, majd hozzákeverjük a babot, fűszerezzük. Amíg szép krémes nem lesz, addig főzzük, néha kevés olajat adhatunk hozzá.

Vegavarázs írta...

Szerintem a szamósza vagy az alu patra is jó tízórai lehet.

Renata írta...

Ilike!
Köszi!

Vegavarázs!
Felvettem a listára :)

Dóri írta...

Szia!
Lehet kapni növényi vajat. Alsana a neve. Szerintem teljesen vaj ízű, nálam abszolút helyettesítheti a vajat. Én nem vega vagyok, viszont tejcukorérzékeny, így kerestem valami alternatívát. Nekem abszolút bejön és még jobban is kenhető, mint a sima vaj.

Renata írta...

Dóri!
Köszi az infót!
Hol szoktad venni?

Dóri írta...

Tudtam, hogy rosszul jegyeztem meg a nevét. Alsan a neve, tehát nincs A betű a végén. Én a körút és az Üllői sarkán (Petőfi híd felé menve a jobb oldalon, egész a kereszteződéshez közel) lévő picike bioboltban vettem. Az enatur.hu webáruházban is most láttam, de biztos egyéb netes helyen is meg lehet venni, vagy más bioboltokban. Máshol én még nem láttam, meg elég ritkán járok.

Névtelen írta...

Szia! Én úgy rakok paradicsomot a szendvicsbe, hogy a sajt alá rakom, az valamennyire szigeteli. :)

Renata írta...

Szia Dóri!
Köszi, majd megnézem Szegeden, ha eljutok egyszer.


Névtelen!
Köszi a tippet!

Related Posts with Thumbnails
 
Lét-tudatos konyha - by Templates para novo blogger