Hogyan éljük túl a telet?- avagy védekezés természetes módon a vírusos megbetegedések ellen

2009. november 18., szerda

A hírközlő csatornákból szinte óránként hallunk róla, nyomtatott vagy elektronikus formában folyamatosan hömpölyögnek, mindent elárasztanak a róla szóló információk. Már sikerült felkúsznia a legfelkapottabb hírekig.
Vajon mi az? Természetesen a „sima” és a H1N1 influenzavírus.

Biztosan mindenkiben felmerült már a kérdés, hogy mit tehetünk mi magunk, hogyan védekezhetünk a vírusok ellen?

Az alábbi rövid összeállítás csak egy-két lehetséges tipp, mód, gyógymód felsorolása….


Az immunrendszer erősítése

Az egyik ilyen védekezésül szolgáló terület: a

1. Megfelelő táplálkozás

Ez egyébként általánosságban is érvényes, nemcsak a jelenlegi őszi-téli időszakban. Most viszont még fokozottabban kell erre figyelmet fordítani!

A megfelelő étrend helyes arányban tartalmazza a következőket: fehérjék, szénhidrátok, zsírok, vitaminok (C-, A-, B-vitaminok, karotinok, E-vitamin és folsav), ásványi anyagok, antioxidánsok és flavonoidok.

A két utolsó fogalom leegyszerűsített értelmezése:

Antioxidáns: a szervezet szabad gyökeit köti meg, vagyis nem engedi, hogy a szervezet sejtjei oxigén felvétele következtében gyorsabban romoljanak, öregedjenek.

A flavonoidok nagyjából ugyanezt jelentik: növényi antioxidánsok. Többnyire a lilás-feketés színű gyümölcsök sorolhatók ide (pl. áfonya, fekete szőlő, fekete ribizli)

Az immunrendszert a következő ételek gyengítik:
fehér cukor
fehér liszt
zsírban gazdag és túlzott gyakorisággal fogyasztott húsételek
konzervek
félkész- és készételek
tartósítószeres, aromásított, állományjavítókkal dúsított, ún. mesterséges ételek
nehezen emészthető ételek

Előnyösen pedig a következők hatnak:

gabonák

zöldségfélék

friss gyümölcsök

csírák

Ezek energiát biztosítanak, valamint vitamint és ásványi anyagot juttatnak a szervezetnek.

Télen is érdemes nyers salátákat fogyasztani az aktuális kínálatból (fekete retek, cékla, káposzta, répa stb.)

A csíráztatott gabonák, olajos magvak, illetve a fűszernövények csírái valóságos zöld energiabombaként hatnak a szervezet számára. Érdemes ősztől-tavaszig csíráztatni csíráztatóedényben vagy akár virágcserépben ültetve is. Íly módon olcsón és egyszerűen jutunk friss zöldhöz egész télen keresztül.


2. A fűszernövények nemcsak vitamin- és ásványi anyag tartalmukkal vívtak ki előkelő helyet a maguk számára, hanem számos olyan tulajdonságukkal, mely a szervezet számára igen áldásos: több közülük ugyanis gyulladásgátló és fertőtlenítő hatással bír.

Az ánizs, bazsalikom, csalán, édeskömény, feketebors, gyömbér, a hagymafélék (medvehagyma, fokhagyma, vöröshagyma), valamint a kakukkfű, kapor, zsálya, torma.

A következők pedig egyenesen a vírusok ellen is hatásosak: bíbor kasvirág (echinacea), fokhagyma, homoktövis, grapefruitmagolaj, medvehagyma, aztán a fekete ribizli, gyömbér, kakukkfű, rozmaring, zsálya, torma vagy a citrom és maga a grapefruit.

Ezek közül is a bíbor kasvirág viszi magasan a pálmát: kapható alkoholos és nem alkoholos kivonatú cseppek formájában, de teaként is iható. Megelőzésként vagy magára a már kialakult betegségre is alkalmazható.

A homoktövis jelenleg még kevéssé ismert, de igen magas C-vitamin tartalmú növény.
Mi rendszeresen fogyasztjuk ilyenkor. A kipréselt levet leszűröm és mézzel édesítem. A gyerekeknek pedig kevés vízzel hígítom.




A citromról érdemes tudni, hogy nem forró teába téve hatásos, akkor ugyanis a benne lévő C-vitamin lebomlik.

A mézről szintén ugyanez mondható el, hő hatására megváltozik a benne lévő értékes anyag.
Natúr formában fogyasszuk a különféle mézeket, megfázás esetére a hársméz a legismertebb, de léteznek nagyon sokféle, különleges aromájú mézek is (pl. gesztenyeméz, levendulaméz, selyemkóró stb.)

A szervezetben fellépő alacsony kalciumszint is eredményezheti azt, hogy hamarabb elkapunk betegségeket.
Kalciumban gazdag növények és ételek a következők: őrölt szezámmag, dió, mogyoró, tökmag, napraforgó valamint a zsázsa, a füge és a mazsola.
Kiemelten hatásos az előbb felsoroltak közül: a szezámmag (őrölve) és a dióbél.

A másik vitamin, ami állítólag növeli a szervezet ellenállóképességét, a D-vitamin.
Ezzel kapcsolatos írás Szendi Gábortól olvasható: itt

3. Vitaminkészítmények, táplálékkiegészítők
Ezek fogyasztása terén törekedjünk a természetes (növényekből, gyógynövényekből) készült, tartósítószertől, mesterséges színezéktől mentes fajták alkalmazására.

4. Egyéb módszerek:
A fentieken kívül, aki teheti járjon szaunázni vagy alkalmazzon otthon gyógynövényes fürdőt, váltott zuhanyt, végezzen rendszeres testmozgást, ami lehet akár kerti munka is vagy éppen sétálás.
Érdemes megismerni a jógát, legalább az alap testhelyzeteket és a légzőgyakorlatokat.

5. A gondolkodás jellege is befolyásolja immunrendszerünk állapotát, noha első hallásra nem vélnénk összefüggést közöttük.
A minket ért külső hatások, a környezetünkkel való összhang vagy annak hiánya szintúgy hat szervezetünk ellenállóképességére. Ezen segít gondolkodásunk pozitív irányba terelése, még akkor is, ha magát a problémát megoldani nem tudjuk, de hozzáállásunk, szemléletmódunk formálása is már jelentős előrelépést jelent ebben, a saját érdekünkben.
A lelki egyensúly megtalálásában, fenntartásában segítséget jelenthet a relaxáció, a meditáció vagy az ima.

10 megjegyzés:

erős ildikó írta...

Sok hasznos információt hoztál nekem. A homoktövis megterem szabadon felétek?

L.Krisztina írta...

Törökbálinton mindig elsuhanok egy tábla előtt ami azt hirdeti, hogy ott homoktövist termesztenek, azt hiszem itt az ideje, hogy becsöngessek hozzájuk. Jó volt így össze szedve olvasni az információkat.
A hagymahéj teát szoktam lelkesen készíteni, ha megfáztunk. Az echinacea pedig tényleg csoda a kisebbik lányom most 18 éves a mai napig nem szedett antibiotikumot::))))

Renata Kalman írta...

Napmátka!
6 éve ültettük, a homokos talajt szereti, igénytelen (nem kell locsolni), nagy éles tüskéi vannak, ezért elég nehéz a szüret. Ezt a férjem vállalja magára :)
Kétlaki, tehát kell fiú és lány is ahhoz, hogy teremjen.

Ami rajta marad, az meg eleség a madaraknak...

Renata Kalman írta...

Kriszti!
Léteznek homoktövis készítmények is, de még ezeket nem próbáltam. A hagymahéj tea tényleg, ezt szoktam én is.
Erre büszke lehetsz, hogy antibiotikum nélkül sikerült felnevelned a lányodat.
Sajnos nálunk nem sikerült teljesen megúszni, de a kisebbek csak 1-szer kaptak.

L.Krisztina írta...

A nagyobbik lányom kruppos volt és 2 évesen összeszedett egy igen komoly tüdőgyulladást is . Aztán 10 éves korában elköltőztünk és mintha elvágták volna, azóta semmi hál istennek:)))))
Így nála mi sem úsztuk meg a gyógyszereket.Sajnos:((

erős ildikó írta...

Köszönöm az információt!

ilike írta...

Úgy látom én többnyire immunrendszer gyengítő ételeket eszek.

Renata Kalman írta...

Ilike!
Esetleg próbáld ki a csírákat vagy a reszelt fekete retket, akár kenyérre szórva. Vagy főételhez valamilyen nyers salátát (pl. cékla).

ilike írta...

Az a baj velem hogy telhetetlen és mohó vagyok, ráadásul édességfüggő lettem :-( , miután leszoktam a dohányzásról. Pedig ahogyan így leírod olyan könnyű lenne másképpen tenni. Érzem is ám magamon hogy nem örül a szervezetem, így muszáj lesz változtatnom.

Renata Kalman írta...

Ilike!
Édességet én is eszek, mindig is szerettem ezeket.
És csodálom azokat, akiket nem hozza lázba egy-egy süti stb.
Viszont igyekszem reformosan készíteni ezeket.

És az is megfigyelhető, hogy mikor kívánom jobban, de nem szeretnék most pszichológiai fejtegetésbe belemenni, röviden: van ennek egyfajta önjutalmazó szerepe...

Related Posts with Thumbnails
 
Lét-tudatos konyha - by Templates para novo blogger