2012. december 30., vasárnap
A hagyományos édességeket kedvelő vendégek számára készült az alábbi sütemény.
Hozzávalók:
Tészta:
Elkészítése:
A tésztához a mézet, a cukrot és a zsiradékot felolvasztom, hozzáadom a tejet és hűlni hagyom. A liszteket elkeverem a sóval és a szódabikarbónával. A kihűlt mézes elegyhez keverem, összegyúrom, cipót formázok belőle.
Fóliába csomagolva hűtőbe teszem.
4 cipóba osztom és egyenként kinyújtom őket, nagyon kevés liszt segítségével.
180 °C-on világosra sütöm.
A töltelékhez a tejet elkeverem a búzadarával, a cukorral és sűrű krémmé főzöm. A krémhez hozzáadom a kókuszzsírt vagy a vajat és a reszelt citromhéjat. Egyenletesre keverem.
A lapokat egyenként megkenem, az első lapra krémet helyezek, a középsőre lekvárt, majd a harmadikra ismét krémet.
A tetejére olvasztott csokimázat teszek.
Kapcsolódó receptek:
Mézes zserbó
Mézes zserbó (tej- és tojásmentes)
Tészta:
- 40 dkg liszt (ezúttal 20 dkg tönkölybúzaliszt+ 10 dkg zabliszt+10 dkg finomliszt)
- 2 mk szódabikarbóna
- csipet só
- kb. 3 dl tej vagy növényi tej
- 3 ek méz
- 8 dkg nádcukor
- 5 dkg kókuszzsír vagy vaj
- 3 dl tej vagy rizstej
- 10 dkg barna cukor
- 3 ek búzadara
- 10 dkg kókuszzsír vagy vaj
- fél citrom reszelt héja
- sárgabaracklekvár
- kb. 15 dkg étcsokoládé gőz fölött megolvasztva
- 1 ek olaj
Elkészítése:
A tésztához a mézet, a cukrot és a zsiradékot felolvasztom, hozzáadom a tejet és hűlni hagyom. A liszteket elkeverem a sóval és a szódabikarbónával. A kihűlt mézes elegyhez keverem, összegyúrom, cipót formázok belőle.
Fóliába csomagolva hűtőbe teszem.
4 cipóba osztom és egyenként kinyújtom őket, nagyon kevés liszt segítségével.
180 °C-on világosra sütöm.
A töltelékhez a tejet elkeverem a búzadarával, a cukorral és sűrű krémmé főzöm. A krémhez hozzáadom a kókuszzsírt vagy a vajat és a reszelt citromhéjat. Egyenletesre keverem.
A lapokat egyenként megkenem, az első lapra krémet helyezek, a középsőre lekvárt, majd a harmadikra ismét krémet.
A tetejére olvasztott csokimázat teszek.
Kapcsolódó receptek:
Mézes zserbó
Mézes zserbó (tej- és tojásmentes)
4 megjegyzés:
Na ezt megsütőm a sógornőm szülinapjára!!!
Olyan Új Évet Kívánok neked és szeretteidnek amilyet csak szeretnél!!!
Puszi Kriszti
Kriszti!
Nagyon köszönöm és kívánok Nektek is!
Nem mellékesen jegyzem meg, hogy A MÉZ NEM VEGÁN...
Méz helyett javasolnám ugyanannyi mennyiségű juharszirup, agaveszirup, stb.szirup használatát.
András
kedves András! A vegán titulust azért kapta a süti, mert nem tartalmaz tejet és ezzel jelezze a különbséget a lakto-vega édességekkel szemben. Valóban, a szigorúbb vegán irányzatok nem fogyasztanak mézet. Köszönjük a pontosítást és az ötletet.
Megjegyzés küldése