Vega kocsonya

2012. december 31., hétfő

Évekkel ezelőtt találkoztam ezzel a recepttel egy kedves ismerősöm blogjában (Ksatriya).





Hozzávalók
2 nagy tálnyi mennyiséghez:

1 evőkanál olaj
1/4 mk hing (indiai fűszer)
2 vékony sárgarépa
1 fehérrépa
1 kis, kb. 5 cm hosszú zeller
1 evőkanál zellerzöld (nekem nem volt)
1/2 mk tört mustármag
1/2 mk egész bors, kissé megtörve
1 evőkanál só
kb. 1,2 liter víz
2 ek olaj
1 csg füstölt tofu (ez nekem sok lett hozzá)
piros fűszerpaprika-őrlemény, vagy chili-őrlemény, ízlés szerint
1,5 teáskanál agar-agar


Elkészítése:

Kevés olajon megpirítom a hinget. A szemes fűszeret mozsárban kissé összetöröm.




A hosszúkásra vágott zöldségeket vízbe teszem, hozzáadom az 1 ek olajat és teatojásban a fűszereket.
Miközben a leves fő, a tofut felszeletelem tetszőleges nagyságú darabokra.
Egy serpenyőben az olajon mindkét oldalát megpirítom.

Mikor a leves elkészült, a zöldségek nagy részét kiveszem belőle. (Annyit hagyjunk benne, amennyit a kocsonyával együtt meg akarunk enni.)
Egy pohárban, kb. 1 dl vízben feloldom az agar-agart és lassan a forró leveshez öntöm. Elkeverem és a még forró levest tányérokba porciózom a benne maradt zöldséggel és a sült tofudarabokkal együtt.

Hűvösre teszem.

Mikor megdermedt, fűszerpaprika-őrleménnyel vagy a chili-őrleménnyel lehet megszórni a tetejét.




Hing helyett készíthető magyaros ízekkel pl. hagymával is. Ez esetben a hagymát a répával és a többi zöldséggel együtt tegyük a levesbe.

Kapcsolódó receptek: itt
 

4 megjegyzés:

Benzsi írta...

De jó recept! Ki fogom próbálni, mennyire hasonlít a húsos kocsonyára?

L.Krisztina írta...

Szeretnélek játékba hívni!

Renata írta...

Benzsi!
Állagra igen. Az egyik barátom, mikor meglátta a tetejét azt hitte zsír.
Az íze az nem nagyon, viszont szerintem sima só helyett lehet beletenni füstölt sót illetve más karakteresebb fűszereket.
Az igazság az, hogy nem vagyok nagyon jártas a hagyományos konyhában.

Renata írta...

Kriszti!
Érdekes téma, köszi, összeszedem majd a gondolataimat!

Related Posts with Thumbnails
 
Lét-tudatos konyha - by Templates para novo blogger