2012. december 31., hétfő
Évekkel ezelőtt találkoztam ezzel a recepttel egy kedves ismerősöm blogjában (Ksatriya).
Hozzávalók
2 nagy tálnyi mennyiséghez:
1 evőkanál olaj
1/4 mk hing (indiai fűszer)
2 vékony sárgarépa
1 fehérrépa
1 kis, kb. 5 cm hosszú zeller
1 evőkanál zellerzöld (nekem nem volt)
1/2 mk tört mustármag
1/2 mk egész bors, kissé megtörve
1 evőkanál só
kb. 1,2 liter víz
2 ek olaj
1 csg füstölt tofu (ez nekem sok lett hozzá)
piros fűszerpaprika-őrlemény, vagy chili-őrlemény, ízlés szerint
1,5 teáskanál agar-agar
Elkészítése:
Kevés olajon megpirítom a hinget. A szemes fűszeret mozsárban kissé összetöröm.
A hosszúkásra vágott zöldségeket vízbe teszem, hozzáadom az 1 ek olajat és teatojásban a fűszereket.
Miközben a leves fő, a tofut felszeletelem tetszőleges nagyságú darabokra.
Egy serpenyőben az olajon mindkét oldalát megpirítom.
Mikor a leves elkészült, a zöldségek nagy részét kiveszem belőle. (Annyit hagyjunk benne, amennyit a kocsonyával együtt meg akarunk enni.)
Egy pohárban, kb. 1 dl vízben feloldom az agar-agart és lassan a forró leveshez öntöm. Elkeverem és a még forró levest tányérokba porciózom a benne maradt zöldséggel és a sült tofudarabokkal együtt.
Hűvösre teszem.
Mikor megdermedt, fűszerpaprika-őrleménnyel vagy a chili-őrleménnyel lehet megszórni a tetejét.
Hing helyett készíthető magyaros ízekkel pl. hagymával is. Ez esetben a hagymát a répával és a többi zöldséggel együtt tegyük a levesbe.
Kapcsolódó receptek: itt
4 megjegyzés:
De jó recept! Ki fogom próbálni, mennyire hasonlít a húsos kocsonyára?
Szeretnélek játékba hívni!
Benzsi!
Állagra igen. Az egyik barátom, mikor meglátta a tetejét azt hitte zsír.
Az íze az nem nagyon, viszont szerintem sima só helyett lehet beletenni füstölt sót illetve más karakteresebb fűszereket.
Az igazság az, hogy nem vagyok nagyon jártas a hagyományos konyhában.
Kriszti!
Érdekes téma, köszi, összeszedem majd a gondolataimat!
Megjegyzés küldése