2010. február 13., szombat
Fűszerezése inkább a telet idézi, ami aktuális is még, hiszen reggelente továbbra is a ”találd ki mennyi hó esett” játékot játsszuk, a függöny elhúzása előtt.
A tízórais dobozba is becsúszhat meglepetés gyanánt, de akár Valentin napra is készülhet, valami egyedi díszítéssel.
A recept Lajos Mari-Nők Lapjából származik, persze reformosítva.
Hozzávalók:
100 g vaj vagy margarin
50 g barna cukor
150 g méz
2 citrom héja
2 narancs héja
500 g liszt (nálam: 350 g teljes kiőrlésű búzaliszt, 50 g szójaliszt és 100 g finomliszt)
1 tk sütőpor
1 mk szódabikarbóna
1 mk őrölt fahéj
½ mk őrölt szegfűszeg
¼ mk őrölt szerecsendió
3 ek olaj
pici víz
díszítéshez: magvak, kandírozott gyümölcsök, aszalványok (nálam mandula és narancs)
Elkészítése:
A margarint vagy a vajat a mézzel és a cukorral együtt felmelegítem. Kihűtöm.
A citrusféléket forró vízzel alaposan megmosom, megsikálom, megtörlöm, majd lereszelem (ha lehetséges, akkor bio-t válasszunk).
A lisztet a sütőporral, a szódabikarbónával és a fűszerekkel összeelegyítem, majd hozzáadom a lereszelt citrom- és narancshéjat.
A mézes masszához keverem az olajat és a lisztes keverékkel összegyúrom.
Fóliába csomagolva a hűtőbe teszem fél napra, de legalább pár órára.
A tésztát nagyjából 1 cm vastagra kinyújtom, formával kiszaggatom.
Tepsire helyezem, tetejüket magvakkal, aszalványokkal vagy kandírozott gyümölcsökkel díszítem. 200 °C-os sütőben 10 percig sülnek.
Megjegyzés:
Ne süljön túl, még puhán vegyük ki. Ne nyújtsuk nagyon vékonyra (nekem az első adag túl vékony lett).
A fűszerek helyett használhatunk készen vett mézeskalács fűszerkeveréket is, amiből egy lapos ek mennyiségnyit adjunk a liszthez.
Az eredeti receptben szereplő cukormennyiség: 120 g barna cukor és 250 g méz
A citrusféléket forró vízzel alaposan megmosom, megsikálom, megtörlöm, majd lereszelem (ha lehetséges, akkor bio-t válasszunk).
A lisztet a sütőporral, a szódabikarbónával és a fűszerekkel összeelegyítem, majd hozzáadom a lereszelt citrom- és narancshéjat.
A mézes masszához keverem az olajat és a lisztes keverékkel összegyúrom.
Fóliába csomagolva a hűtőbe teszem fél napra, de legalább pár órára.
A tésztát nagyjából 1 cm vastagra kinyújtom, formával kiszaggatom.
Tepsire helyezem, tetejüket magvakkal, aszalványokkal vagy kandírozott gyümölcsökkel díszítem. 200 °C-os sütőben 10 percig sülnek.
Megjegyzés:
Ne süljön túl, még puhán vegyük ki. Ne nyújtsuk nagyon vékonyra (nekem az első adag túl vékony lett).
A fűszerek helyett használhatunk készen vett mézeskalács fűszerkeveréket is, amiből egy lapos ek mennyiségnyit adjunk a liszthez.
Az eredeti receptben szereplő cukormennyiség: 120 g barna cukor és 250 g méz
3 megjegyzés:
Szinte érzem az illatát. Finom lehet. :)
Megírtam a könyves kérdésre a választ, itt megnézheted:
http://kiskukta.blogspot.com/2010/02/par-kedvenc-konyv.html
Egycsipet! A narancs nagyot dob rajta!
Kiskukta!
Köszönöm, megyek mindjárt megnézem!
Megjegyzés küldése