2010. március 11., csütörtök
Tekintve a mai havazást, az időjárás akár februári is lehetne. Hiába vége hivatalosan a farsangi fánkszezonnak, ebéd utáni csemegének az alábbi készült:
Hozzávalók:
50 dkg liszt (20 dk teljes kiőrlésű búzaliszt+30 dkg finomliszt)
10 dkg bio margarin
1 ek vaníliás cukor
2 ek barna cukor
csipet só
3 dkg élesztő
növényi tej (szója)
csipet aszkorbinsav
házi natúr sárgabaracklekvár (recept: itt)
Elkészítése:
Az élesztőt fél ek barna cukorral, langyos tejben felfuttatom. Közben összeelegyítem a lisztet a többi cukorral, a sóval és az aszkorbinsavval.
A felfutott élesztőt összegyúrom a lisztes keverékkel és az olvasztott margarinnal.
Annyi langyos tejet adok hozzá, hogy nem ragadós, közepesen lágy tésztát kapjak.
Félreteszem kelni. Mikor duplájára kelt, gyúródeszkára borítom, a tésztát kb. 1 cm vastagságúra kihúzogatom, fánkszaggatóval köröket szúrok ki. A köztes részek nálunk mindig valamivé átlényegülnek (dínó, kacsa), majd a deszkán hagyom még kicsit emelkedni a leendő fánkokat.
Közben olajat forrósítok. A tésztadarabokat beledobom a bő olajba. A deszkán alul lévő felük kerül felülre.
Fedő alatt megsül az egyik oldaluk, majd megfordítás után fedő nélkül a másik.
A felfutott élesztőt összegyúrom a lisztes keverékkel és az olvasztott margarinnal.
Annyi langyos tejet adok hozzá, hogy nem ragadós, közepesen lágy tésztát kapjak.
Félreteszem kelni. Mikor duplájára kelt, gyúródeszkára borítom, a tésztát kb. 1 cm vastagságúra kihúzogatom, fánkszaggatóval köröket szúrok ki. A köztes részek nálunk mindig valamivé átlényegülnek (dínó, kacsa), majd a deszkán hagyom még kicsit emelkedni a leendő fánkokat.
Közben olajat forrósítok. A tésztadarabokat beledobom a bő olajba. A deszkán alul lévő felük kerül felülre.
Fedő alatt megsül az egyik oldaluk, majd megfordítás után fedő nélkül a másik.
Mellé sárgabaracklekvárt ettünk.
Megjegyzés: Olajban sült tésztáknál kevesebb arányban használok teljes kiőrlésű lisztet, a tapasztalat szerint jobban megüli a gyomrot.
3 megjegyzés:
Gyönyörű!
Ugye-ugye bár jönne a tavasz
Nagyon régen jártam már nálad is, de már hiányzott nagyon. Sajnálom, hogy nem veszel részt a közös, tudod miben, pedig úgy megkóstolnám pld-ul ezt a fánkot. Egyszerűen gyönyörű és szalagos, meg minden. Ezt hogy érted el?:))
Bianka!
Köszi!
Igen, reméljük, hogy jön!
Benzsi!
Szalagos elméletileg úgy lesz, hogy az egyik oldlaát fedő alatt sütöd, megfordítás után meg fedő nélkül. Ahogy a receptben írtam.
A közös program:
Nem igazán tudom megoldani, mert családilag nálunk nehézségekbe ütközik a messzebbre történő kimozdulás. Illetve más miatt sem. Sajnos.
Megjegyzés küldése