Börzsöny-vidéki kincsek 2.

2010. július 9., péntek

Úgy alakult, hogy idén nem főztem be semmit, elmaradt a bodzaszörpkészítés és az eprünket is elvitte a talajvíz...

A meggy nagy része az aszalógépbe vándorolt illetve üveg helyett a fagyasztószekrénybe.

Ezt a hetet az ország északi felében töltöm a gyerekekkel a nagyszülőknél, ahol még sikerült elcsípnünk az ottani vidék jellegzetes bogyósait: a málnát és a ribizlit.




A kóstolgatás előidézi a régi emlékeket. Málnával én nem is próbálkozom máshol, van ugyan otthon a kertünkben 2-3 bokor, de számomra minden más málna számomra csalódást okoz, valahogy vízízűnek érzem. Talán azért, mert ez a talaj ideális neki.

A fekete és piros ribizli bokrokon már jócskán az utolja maradt, de azért felkerekedtünk, hogy átböngésszük. A végére -a jóllakás után is- 4 tálnyi mennyiség maradt meg, ám a dugig teletömött hűtőbe nem fért, így csak egy valami jöhetett szóba: a lekvárfőzés...!




Mivel nem hoztam magammal sűrítőanyagot és ehhez alkalmas turmixgép sem volt, ezért az eddigi lekvárfőzési módszeremet átvariálva fogtam neki a munkának...

Következik: Lekvárfőzés nyaraláskor

0 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails
 
Lét-tudatos konyha - by Templates para novo blogger