2011. január 15., szombat
Ahogy beköszöntött a hideg idő, a reklámok sorra elkezdték hirdetni a különféle gyógyhatású szereket náthára, megfázásra, influenzára.
Felmerül a kérdés, hogy mit tehetünk mi magunk immunrendszerünk erősítése érdekben, hogy elkerüljük a téli betegségeket vagy ha ez mégsem sikerült, akkor mivel tudjuk elősegíteni a gyógyulást?
Felmerül a kérdés, hogy mit tehetünk mi magunk immunrendszerünk erősítése érdekben, hogy elkerüljük a téli betegségeket vagy ha ez mégsem sikerült, akkor mivel tudjuk elősegíteni a gyógyulást?
Az alábbi összeállításban természetes módszerek, gyógymódok következnek.
1. Megfelelő táplálkozás
Ez persze általánosságban is érvényes, nemcsak a őszi-téli időszakban, de ilyenkor még fokozottabban kell figyelmet fordítani erre.
A megfelelő étrend helyes arányban tartalmazza a következőket: fehérjék, szénhidrátok, zsírok, vitaminok (C-, A-, B-vitaminok, karotinok, E-vitamin és folsav), ásványi anyagok, antioxidánsok és flavonoidok.
A két utolsó fogalom leegyszerűsített értelmezése:
Antioxidáns: a szervezet szabad gyökeit köti meg, vagyis nem engedi, hogy a szervezet sejtjei oxigén felvétele következtében gyorsabban romoljanak, öregedjenek.
A flavonoidok nagyjából ugyanezt jelentik: növényi antioxidánsok. Többnyire a lilás-feketés színű gyümölcsök sorolhatók ide (pl. áfonya, fekete szőlő, fekete ribizli)
Homoktövis
Az immunrendszert a következő ételek gyengítik:
fehér cukor, fehér liszt, húsételek, konzervek, félkész- és készételek, tartósítószeres, aromásított, állományjavítókkal dúsított, ún. mesterséges ételek, nehezen emészthető ételek.
Előnyösen pedig a következők hatnak:
gabonák
zöldségfélék
friss gyümölcsök
csírák
Ezek energiát biztosítanak, valamint vitamint és ásványi anyagot juttatnak a szervezetnek.
Télen is érdemes nyers salátákat fogyasztani az aktuális kínálatból (fekete retek, cékla, káposzta, répa stb.)
A csíráztatott gabonák, olajos magvak, illetve a fűszernövények csírái valóságos zöld energiabombaként hatnak a szervezet számára. Érdemes ősztől-tavaszig csíráztatni csíráztatóedényben vagy akár virágcserépbe ültetve is. Ily módon olcsón és egyszerűen juthatunk friss zöldhöz egész télen keresztül.
2. A fűszernövények
Nemcsak vitamin- és ásványi anyag tartalmukkal vívtak ki előkelő helyet a maguk számára, hanem számos olyan tulajdonságukkal, mely a szervezet számára igen áldásos: több közülük ugyanis gyulladásgátló és fertőtlenítő hatással bír....
A cikk folytatása: itt
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése