Fűszerek, gyógynövények

2011. június 8., szerda

Az egészséges főzés és táplálkozás területén fontos szerepet játszanak a fűszerek. Legtöbbjük gyógyhatással is rendelkezik, a fitoterápia hatékonyan alkalmazza őket.

Következzen néhány ismertebb fűszer- és egyben gyógynövény:

Kakukkfű

A thymus, görög eredetű szó; bátorságot jelent. A római katonák kakukkfüves fürdőt vettek, hogy fokozzák erejüket.

A növény fertőtlenítő és tartósító tulajdonságát már az egyiptomiak is jól ismerték, a balzsamozásnál is használták.

Még ma is alkalmazzák növény- és anatómiai preparátumok készítésénél, mert meggátolja a papír penészedését.

Aromás illatú, apró lila virágú félcserje.

Hatóanyagai erősítik az immunrendszert, segítik a zsírok emésztését.

Gyógyászati felhasználása:

Mézével nyálkaoldó teát édesítenek. Illóolaja élénkítő, fertőtlenítő hatású.

Külsőleg meghűlés, izomfájdalmak, légzési zavarok, bőrgyulladás enyhítésére használják.

A kerti kakukkfűből torokfájásra szirup vagy tea készíthető.

Folytatás: itt


0 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails
 
Lét-tudatos konyha - by Templates para novo blogger