2011. június 8., szerda
Az egészséges főzés és táplálkozás területén fontos szerepet játszanak a fűszerek. Legtöbbjük gyógyhatással is rendelkezik, a fitoterápia hatékonyan alkalmazza őket.
Következzen néhány ismertebb fűszer- és egyben gyógynövény:
Következzen néhány ismertebb fűszer- és egyben gyógynövény:
Kakukkfű
A thymus, görög eredetű szó; bátorságot jelent. A római katonák kakukkfüves fürdőt vettek, hogy fokozzák erejüket.
A növény fertőtlenítő és tartósító tulajdonságát már az egyiptomiak is jól ismerték, a balzsamozásnál is használták.
Még ma is alkalmazzák növény- és anatómiai preparátumok készítésénél, mert meggátolja a papír penészedését.
A növény fertőtlenítő és tartósító tulajdonságát már az egyiptomiak is jól ismerték, a balzsamozásnál is használták.
Még ma is alkalmazzák növény- és anatómiai preparátumok készítésénél, mert meggátolja a papír penészedését.
Aromás illatú, apró lila virágú félcserje.
Hatóanyagai erősítik az immunrendszert, segítik a zsírok emésztését.
Gyógyászati felhasználása:
Mézével nyálkaoldó teát édesítenek. Illóolaja élénkítő, fertőtlenítő hatású.
Külsőleg meghűlés, izomfájdalmak, légzési zavarok, bőrgyulladás enyhítésére használják.
A kerti kakukkfűből torokfájásra szirup vagy tea készíthető.
Folytatás: itt
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése