Lassi- indiai joghurt

2011. augusztus 6., szombat

A lassi joghurt, víz, fűszerek keverékéből készült tradicionális indiai ital.

Hűti a testet, ezért nyáron üdítően hat.

Érdekessége, hogy sós és édes is lehet.

A sós változathoz gyakran római köményt, koriandert vagy kurkumát használnak,

az édeshez pedig cukrot, rózsavizet és gyümölcsöket (pl. banán, mangó.

Még ízletesebb, ha friss fűszernövényekkel is kiegészítjük.



Lassi receptek:
banános lassi
citromos lassi
málnás lassi
sós-köményes lassi

7 megjegyzés:

Holdsarló írta...

Egész nap lasszi receptek után kutattam, ma gyakorlatilag lasszin éltem, annyira belejöttem. :) Én vizeset csináltam, nem lett ilyen szép habos. Holnap irány a málnabokor! Fagyit vajon lehet belőle készíteni? Arra gondoltam, megpróbálnám a fagyigépbe vagy fagyasztóba tenni.

Renata Kalman írta...

Szia! Van még málna? Fagyihoz szerintem elég híg lenne az állaga, de ki kell próbálni.
Itt találsz fagyi recepteket:
http://www.lettudatos.com/husito-finomsag-a-fagylalt.html
a lap alján van kettő, amit gyakran csinálok.

Holdsarló írta...

Sajnos már nem találtam, valaki megdézsmálta a bokrokat. Talán még lesz egy kevéske, esetleg szederrel együtt. Fagyit azért csináltam joghurtból, de még dolgozni kell a recepten. Az állaga jó, csak az ízesítést rontottam el. Régen sokat csináltam fagyit úgy, hogy besűrítettem a tejet. Köszönöm a recepteket, a kulfit ki fogom próbálni! Rémlik, hogy már kóstoltam, de kardamommal mindig le lehet venni a lábamról!

Renata Kalman írta...

A fűszerezés tényleg sokat dob rajta! Én most narancsosra pályázok, még nem próbáltam azzal. A nyár a citromosat vitte, a nagy hőségben ez volt a legjobb :)
Fagyinál mindent intenzívebben kell adagolni, mert nem érződik annyira sem az édes íz, sem a fűszerek.

Holdsarló írta...

Hát idén már nem kóstolom meg a málnás lasszit. Sikerült egy keveset szedni, de két kicsi ujjacska eltüntette egy kis bendőben. :)

A fagyival meg össze-vissza kísérletezgetek, rózsalekvárosat csináltam sűrített tejből, egész jó lett, a következő adag viszont borzalmasan sós lett. Van tipped miért? Annyira nem vagyok otthon az indiai konyhában, de ha követem a leírást, akkor édesség helyett nem kaphatok egy undorító sós vackot. (Semmit nem tettem a tejbe.) Kipróbálnám a khójás sütiket is, de rémes ez a sós izé.

Renata Kalman írta...

A málna ezek szerint jó helyre került :)
Ami sós ízű lett, az is sűrített tejből készült? Mert az eleve ugye édes kellene, hogy legyen. Nem volt esetleg romlott?
A sós-köményes lassi viszont biztos más, mint amihez a magyar gyomor szokott.
A rózsalekvárt én még nem próbáltam, de felkeltetted az érdeklődésemet.
Sütiben javaslom a sandest. Ez is tejből készül, el lehet vele játszadozni, ha ízesíted valamivel (én pisztáciával, rózsavízzel), illetve formákba is teheted. Itt látod a receptjét...
http://www.lettudatos.com/sandesh-turodesszert.html

Holdsarló írta...

Köszi, ez a recept is nagyon jól hangzik!

Sokféle tejet próbáltam már besűríteni, termelőit is, és mindig magas zsírtartalmút. Elvileg édesnek kellene lennie. Az első pár alkalommal jól sikerült, azóta egyre sósabb. Besűrítem a tejet, aztán ízesítem. Csak úgy natúr, ha megkóstolom, nagyon sósnak érzem, ha cukrot adok hozzá, akkor azt nem is részletezem, milyen undorító. A friss tejet mindig megkóstolom, és finom. Persze, ki tudja, mi van a tejben, antibiotikum stb, ami befolyásolhatja a végeredményt, na de a termelőiben is?

A rózsalekvár nagy kedvencem. A jól behűtött rózsalekváros joghurtnál még nem ettem finomabbat! A kis üveges bolgár extra dzsemet szoktam venni.

Related Posts with Thumbnails
 
Lét-tudatos konyha - by Templates para novo blogger