Húslista avagy nemzetek és húsfogyasztás

2012. június 3., vasárnap

A húsfogyasztás tendenciái 

A húspiac helyzetét –hasonlóan más gazdasági ágazatokhoz- a kereslet és a kínálat viszonya határozza meg. A keresletet többek között a népességnövekedés és a jövedelmek befolyásolják.

A világ népessége folyamatosan növekszik, mely a fejlődő országokban nagyobb mértékű, mint a fejlett országokban.


veg greenA magasabb lélekszám a fogyasztásra is hatással van: az élelmiszer- és azon belül a húsfogyasztás mértékére is.

1961 és 2003 közötti időszakot vizsgálva a fejlett országokban évente átlagosan 1,8 %-kal, a fejlődő országokban pedig 4,9 %-kal nőtt a húsfogyasztás.

Folytatás: itt

5 megjegyzés:

Bridge írta...

Pedig mennyi alternatíva van helyette.

ilike írta...

Egy aggályom így hirtelen lenne. Tegyük fel hogy egyszer csak varázsütésre mind a 6, illetve talán már 7 milliárdan áttérnénk a húsmentes étkezésre. Elég lenne a Föld minőségi földterülete ennyi ember ellátására? Az állattenyésztés hatalmas területen folyik, de valahogy több ezerszeresének gondolnám a szükségletet, ha vegetáriánusok lennénk.

Renata Kalman írta...

Ami számomra meggyőző volt, az az elgondolás, hogy azon a területen, ahol jelenleg takarmánytermesztés folyik, olyan növényeket lehetne termeszteni, amit nem az állatok, hanem mi, emberek ennénk meg. Ugyanígy a legeltetésre fenntartott területeket is lehetne hasznosítani. Kikerülnének a körből a vágóhidak stb.
Ráadásul vannak olyan növények, amik ma kevéssé ismertek és igen hasznosak lennének, pl. a csillagfürtről olvastam nagyon jókat:
http://www.hoxa.hu/?p1=cikk&p2=2029
illetve sok más régi, elfeledett növény, ami ma is megállná a helyét.
De nem a "mindenáron" való meggyőzés motivál engem, hanem egy lehetséges életvitel, nézőpont képviselete :)

ilike írta...

Igen tudom hogy nem a meggyőzés motivál. :-) Én pl. el sem tudom képzelni, hogy ne egyek húst. Őszintén szólva nekem a paleolit étkezés a legszimpatikusabb, de ugye nincs harag? :D :D :D

Renata Kalman írta...

Ilike!
ne viccelj! :) megsúgom, hogy van paleo-szimpatizáns barátom. Nagyon jókat beszélgetünk! :)

Related Posts with Thumbnails
 
Lét-tudatos konyha - by Templates para novo blogger