Reformsütemények

2013. március 5., kedd



Édességek, sütemények készítésekor részben teljes kiőrlésű lisztet, a fehér cukor helyett valamilyen más édes ízforrást, pl. nádcukrot, nyírfacukrot (xilitet), ritkán mézet használok.

Mivel ezek tojás nélkül készülnek, ezért a teljes kiőrlésű liszttől kicsit tömörebbek lesznek, mint a megszokott módon készülő társaik.

Ha egy hagyományos édességből, süteményből (pl. rácsos linzer, lúdlábtorta, somlói galuska, kókuszos kocka) indulok ki, és azt „reformosítom”, akkor úgy változtatom meg a hozzávalókat, hogy az eredetileg előírt 1 tojást kihagyom. 




Ha több tojást ír elő a recept, akkor minden tojás helyett egy evőkanál olajat használok (mivel a tojás is olajos szerkezetű) és valamilyen lazítóanyagot: szódabikarbóna, sütőpor teszek bele, amit a liszttel elkeverek.

Ezenkívül citromlevet adok hozzá, ami ezzel a lazítóanyaggal kölcsönhatásba lép.

Ha tejet is tartalmazó (vagyis lakto vegetariánus) sütemény készül, akkor teszek hozzá joghurtot, mely szintén lazítja a tészta állagát.

Természetesen ez így egy nagyon általános leírás a hagyományos összetevők reformosítására, és nem lehet egy kaptafára venni, hiszen minden sütemény más és más. A gyakorlat során viszont ki lehet kísérletezni, hogy melyikük készítésének mi a titka.

Időnként készsüteményt vásárolok, mert kíváncsi vagyok, hogy milyen ízű lehet és kedvet kapva talán készítsek majd egy hozzá hasonlót.

A Vegafood kínálatából a következők nyerték el a tetszésemet:
somlói galuska, orosz krémtorta szelet, citromos mignon, citromos-túrós szelet, mézes krémes.


0 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails
 
Lét-tudatos konyha - by Templates para novo blogger