Felfúvódott lepénykék - Puri

2008. szeptember 24., szerda

Indiában igen elterjedt, bő zsiradékban sült lepényféle. Az eredeti verzió szerint ghí-ben (tisztított vaj) sütik. Szaftos zöldséges ételek mellé fogyasztják, általában rizs és édes-csípős mártás (csatni) kíséretében.

Én ghí helyett napraforgóolajat használtam, paradicsomos-padlizsános szabdzsihoz ettük, rizzsel és almacsatnival.





Hozzávalók:

60 dkg teljes kiőrlésű liszt
4 dkg zsiradék (margarin, vaj) vagy 1-2 ek olaj
1 tk só
2-2,5 dl langyos víz
olaj vagy ghí a sütéshez


Elkészítése:

A lisztet összekeverem a sóval, belemorzsolom a margarint. Apránként hozzáadom a langyos vizet és összegyúrom. Negyed óráig pihentetem.
Eldarabolom 22 részre, majd ezeket egyenként 2 mm vastag és kb. 10 cm átmérőjű korongokká nyújtom. Felforrósítom az olajat és hármasával megsütöm.


Sülés közben felpuffad, „párnácska” lesz belőle, lenyomva kell tartani. A tésztaréteg belül levelesnek mondható.

Mindig nagy keletje van, csak úgy, magában is szeretik a gyerekek.



Egyszerű almacsatni


Hozzávalók:

2 db alma
1/8 mk fekete mustármag
1 késhegynyi kurkuma
1 tk citromlé
½ ek kukoricaszirup
1 tk olaj




Elkészítése:

Az olajon kipattogtatom a fekete mustármagot. Ehhez mindenképpen fedőt használok, mert különben kiugrálnak a lábosból. Hozzáadom a megmosott, meghámozott, feldarabolt almát és a citromlevet. Fedő alatt hagyom párolódni. Beleteszem a kurkumát és a kukoricaszirupot. Rövid ideig összeérlelem.

Mindkét recept a Govinda szakácskönyvéből származik, némi átalakítással.


Almacsatni recept másként: itt



0 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails
 
Lét-tudatos konyha - by Templates para novo blogger