Gyógyító növények a kertben

2008. szeptember 11., csütörtök

Keskenylevelű útifű, orbáncfű, menta, citromfű, levendula, papsajtmályva (kereklevelű mályva), rozmaring, kakukkfű, édeskömény… megannyi gyógyhatással (is) rendelkező növény lelhető fel még most is a kertben, habár már látszik rajtuk a hervadás kezdete.

A tavaszköszöntők (tyúkhúr, gyermekláncfű, bodzavirág stb.) pedig már réges-rég eltűntek, vagy mint a bodzavirág, bogyóvá érett…

Tavasztól őszig gyűjteni szoktam fűszerező illetve gyógyító hatásuk miatt: lemosom, összekötöm és szellős helyen felaggatom őket száradni.





Mikor pár nap alatt zörgősre száradtak, lemorzsolom levelüket, vagy némelyiket egészben hagyom és papírzacskóba teszem.




Télen többnyire teát készítek belőlük vagy zsákocskában fürdővízbe teszem. De ezenkívül más felhasználási területük is van: az orbáncfűből olaj is készülhet; gyógyhatása: pl. ízületi bántalmak esetére.

A kakukkfűből és az útifűből szirupot szoktam készíteni köhögés esetére. Ezt lehet akár friss, akár szárított növényből is.


Kakukkfű


A mályva a száraz köhögés orvoslója.

A citromfű -melyet „zöld seduxenként” is emlegetnek-, a levendula és az orbáncfű idegnyugtató hatással rendelkezik. A szintetikus gyógyszerekkel ellentétben, ezeknek nincs káros mellékhatásuk, s nem alakul ki függőség sem irányukban.

A citromfű különösen kellemes ízű és szinte balzsamként hat a stresszel teli életben.

A menta felfrissít, az édeskömény magjai emésztési bántalmak esetére hasznosak, a rozmaring levelei hajápolásra alkalmasak.

A felsorolás csupán ízelítő, mert ennél jóval több előnyös tulajdonságuk van, viszont most idő hiányában sajnos nem áll módomban kirészletezni.

A gyógynövények illatosításra is kiválóak (főleg a citromfű, menta, levendula), mintegy aromaterápiás szerként hatnak.


Nagy bánatomra a csalán és a kapor jelenleg hiányzik a kertem doktorai közül…

Igaz a mondás: fűben-fában orvosság van, éppen ezért nem árt ismerni, hogy melyikük milyen hatással bír. Nyakló nélkül a gyógynövényeket sem lehet alkalmazni, mert a túladagolhatóság veszélye náluk is fennáll.



0 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails
 
Lét-tudatos konyha - by Templates para novo blogger