Növényi zsíros kenyér

2008. október 18., szombat

A növényi pástétomreceptek közül az alábbi szezámmagos-napraforgós változatot készítem a leggyakrabban.


A hüvelyesből illetve más növényi alapanyagból (pl. sárgarépa) készült pástétomkrémekhez viszonyítva tovább eláll.
Az őrölt szezámmagból a szervezet jól hasznosítja a kalciumot, a sörélesztőpehelyből pedig B12-höz jutunk.
Azért tartottam lényegesnek megemlíteni ezt, mert sokan a kalcium szinte egyedüli forrásának a (tehén)tejet hiszik. (Más kérdéskörbe tartozik, hogy a tejből tényleg hasznosul-e a kalcium?)

A szezámmag őrölt állapotban viszont kiváló kalciumforrás, emellett a dió és más csonthéjasok is tartalmaznak kalciumot.

A B12-vitamin dolgában nincs egységes álláspont. Egyesek szerint ez csakis állati eredetű élelmiszerekben található meg (valamint pl. az erjesztett szójatermékekben és a sörélesztőpehelyben), de olyan véleménnyel is találkoztam, miszerint ezt a szervezetünk maga állítja elő.
Előszeretettel alkalmazom a sörélesztőpelyhet, -aminek természetesen nincs kapcsolata az alkohollal-, az íze és tápanyagtartalma miatt is hasznosnak érzem fogyasztását.




Szezámmagos-napraforgós pástétomkrém



Hozzávalók:

kb. 150 g pálmazsír
90-100 g szezámmag
90-100 g napraforgómag
1 mk só
1 mk pirospaprika
1-2 ek sörélesztőpehely
1 kis fej hagyma

Elkészítése:

A hagymát megtisztítom, megmosom, apró darabokra vágom. Kevés pálmazsíron megpirítom, majd hozzáadom a többi pálmazsírt. Felolvasztom, hogy híg állagú legyen.
Eközben a magvakat szárazon megpirítom, majd mikor kihűlt megőrlöm.
Én fűszerőrlőn szoktam, ennek hiányában lehet kávédarálóban is. Hozzáadom a sót, a pirospaprikát és a sörélesztőpelyhet.
Az őrleményt a felolvadt pálmazsírba keverem. Mikor kihűlt, dobozkába kanalazom és hűtőbe teszem. Másnapra fagyos állagú lesz, hasonlatos a boltokban kapható vegetáriánus zsírokhoz (pl. Libazsír illetve Sült hús ízű növényi zsírokhoz)





Nem használok hozzá fokhagymát, de aki szereti, az tehet bele.
Kenyérre kenjük, hozzá valamilyen idényzöldséget eszünk: zöldpaprika, paradicsom, retek, csírák.

A pálmazsír bioboltokban kapható, fehér színű dobozban, 350 g-os kiszerelésben. Első látásra sertészsírhoz hasonlatos, de állaga kemény. Íze semleges. Szerencsére Szegeden is kapható, pedig ez a környék sajnos nincs túlságosan eleresztve reformtermékek szempontjából.

A sörélesztőpehely is bioboltokban kapható.
Van pehely és por formában is, A tésztákra (pl. "milánói" makaróni) inkább a pelyhet szoktuk szórni, de nem válogatok nagyon, amelyikhez hozzájutok, azt használom.

2 megjegyzés:

Dulmina írta...

Továbbadom Neked a kérdést:
Te mióta főzöl, és miért?

Renata Kalman írta...

Dulmina!
Köszi, elgondolkodtató téma, hamarosan posztolom.

Related Posts with Thumbnails
 
Lét-tudatos konyha - by Templates para novo blogger