Lúdlábtorta

2008. december 29., hétfő

A Napfényes Élet Alapítvány nemrég megjelent süteményeskönyvéből származik a recept. A lisztet kicsit átvariáltam, a megadott cukor mennyiségét pedig lecsökkentettem.

A tetejére –a férjem kívánságára- nem karobmáz, hanem csokoládémáz került.





Karobos piskóta

Hozzávalók:

60 dkg liszt (40 dkg tönköly+20 dkg finomliszt)
20 dkg nádcukor
6 ek karobpor
2 tk sütőpor
1 mk szódabikarbóna
4 dl víz
2 dl olaj

Elkészítése:

A hozzávalókat összekeverem, -nekem szükséges volt még plusz víz ahhoz, hogy el tudjam keverni a masszát-, majd egy sütőpapírral kibélelt kerek tortaformába öntöm.
Előmelegített sütőben, 180 °C-on tűpróbáig sütöm.





Krém

Hozzávalók:

5 dl kölestej (az eredeti recept rizstejet ír)
20 dkg magozott és lecsepegtetett meggy
6 dkg kukoricakeményítő
6 dkg karobpor
150 ml növényi tejszín (nekem kevesebb is elég volt)
8-10 dkg porcukor
15 dkg növényi margarin


Elkészítése:

A kölestejhez hozzáadom a karobport és a kukoricakeményítőt, majd felfőzöm krémmé. Félreteszem hűlni.
A margarint a porcukorral és a tejszínnel összekeverem, majd a főzött krémhez adom.
Beleforgatom a meggyet is.
A piskótakorongot kettévágom és megtöltöm a krémmel. A tetejét is megkenem a krémmel, majd néhány órára hűtőbe teszem.
Bevonom karob- vagy csokoládémázzal.
A tetejét tejszínhabbal és meggyszemekkel díszítem.


Karobmáz

15 dkg növényi margarin
10 dkg nádcukor
5 dkg karobpor

Díszítés

tejszínhab
meggyszemek

10 megjegyzés:

erős ildikó írta...

Kedves Renáta!
Nagyon vonzó ez a torta...
Sokat tanultam Tőled az idén, kívánok
Neked és Szeretteidnek egészséget, bőséget, napfényes szép napokat az új esztendőre. Bízom benne, hogy alkotókedved is töretlen marad, és megint jó ötleteket csenhetek Tőled.
Szeretettel: Ildikó (Napmátka tűzhely)

siccike írta...

Hú, ez nagyon-nagyon jól néz ki!:-) Ebben a könyvben baromi édesek a receptek, már én is rutinból átlag a felét veszem a megadott cukornak... Ja, és a karobmáz helyett a csokimázat is nagyon megértem!:-)

Renata Kalman írta...

Napmátka!
Köszönöm kedves soraidat!
Én meg örömmel olvasom most már receptjeid mellett a verseidet is!

Renata Kalman írta...

Siccike!
Én sem gondoltam volna korábban, hogy csökkenteni kell az ott előírt cukrot, azt gondoltam inkább alul számítják. :)
Férjem kicsit soknak vélte, hogy a piskóta, a krém, s a máz is karobos legyen, de én már annak is örülök, hogy lelkes rá, igazából Őt a meggyel lehet "megfogni".

nana írta...

reni, ez nagyon szép! azzal a könyvvel én is kacérkodom, egyszer ettem náluk egy olyan citromtortát.. hmm.. köszi :)

Renata Kalman írta...

Nana!
Köszi!

Frazon Zsófi írta...

wow! ez az egyik nagy kedvencem -- a sokszáz édesség közül! ráadásul iszonyú szép!

Renata Kalman írta...

Kössz Zsófi!

Unknown írta...

Jujj a Tied is milyen csini lett!

Kicsirigó írta...

Szia! Olyan kèrdèsem lenne, hogy ez mekkora torta, milyen formàban sütöd a piskòtàt? Nekem egy 12 szeletes tortàra lenne szüksègem. Köszönöm a vàlaszt előre is! :)

Related Posts with Thumbnails
 
Lét-tudatos konyha - by Templates para novo blogger