2008. december 29., hétfő
A Napfényes Élet Alapítvány nemrég megjelent süteményeskönyvéből származik a recept. A lisztet kicsit átvariáltam, a megadott cukor mennyiségét pedig lecsökkentettem.
Karobos piskóta
Hozzávalók:60 dkg liszt (40 dkg tönköly+20 dkg finomliszt)
20 dkg nádcukor
6 ek karobpor
2 tk sütőpor
1 mk szódabikarbóna
4 dl víz
2 dl olaj
Elkészítése:
A hozzávalókat összekeverem, -nekem szükséges volt még plusz víz ahhoz, hogy el tudjam keverni a masszát-, majd egy sütőpapírral kibélelt kerek tortaformába öntöm.
Előmelegített sütőben, 180 °C-on tűpróbáig sütöm.
Előmelegített sütőben, 180 °C-on tűpróbáig sütöm.
Krém
Hozzávalók:5 dl kölestej (az eredeti recept rizstejet ír)
20 dkg magozott és lecsepegtetett meggy
6 dkg kukoricakeményítő
6 dkg karobpor
150 ml növényi tejszín (nekem kevesebb is elég volt)
8-10 dkg porcukor
15 dkg növényi margarin
Elkészítése:
A kölestejhez hozzáadom a karobport és a kukoricakeményítőt, majd felfőzöm krémmé. Félreteszem hűlni.
A margarint a porcukorral és a tejszínnel összekeverem, majd a főzött krémhez adom.
Beleforgatom a meggyet is.
A piskótakorongot kettévágom és megtöltöm a krémmel. A tetejét is megkenem a krémmel, majd néhány órára hűtőbe teszem.
Bevonom karob- vagy csokoládémázzal.
A tetejét tejszínhabbal és meggyszemekkel díszítem.
Karobmáz
15 dkg növényi margarin10 dkg nádcukor
5 dkg karobpor
Díszítés
tejszínhabmeggyszemek
10 megjegyzés:
Kedves Renáta!
Nagyon vonzó ez a torta...
Sokat tanultam Tőled az idén, kívánok
Neked és Szeretteidnek egészséget, bőséget, napfényes szép napokat az új esztendőre. Bízom benne, hogy alkotókedved is töretlen marad, és megint jó ötleteket csenhetek Tőled.
Szeretettel: Ildikó (Napmátka tűzhely)
Hú, ez nagyon-nagyon jól néz ki!:-) Ebben a könyvben baromi édesek a receptek, már én is rutinból átlag a felét veszem a megadott cukornak... Ja, és a karobmáz helyett a csokimázat is nagyon megértem!:-)
Napmátka!
Köszönöm kedves soraidat!
Én meg örömmel olvasom most már receptjeid mellett a verseidet is!
Siccike!
Én sem gondoltam volna korábban, hogy csökkenteni kell az ott előírt cukrot, azt gondoltam inkább alul számítják. :)
Férjem kicsit soknak vélte, hogy a piskóta, a krém, s a máz is karobos legyen, de én már annak is örülök, hogy lelkes rá, igazából Őt a meggyel lehet "megfogni".
reni, ez nagyon szép! azzal a könyvvel én is kacérkodom, egyszer ettem náluk egy olyan citromtortát.. hmm.. köszi :)
Nana!
Köszi!
wow! ez az egyik nagy kedvencem -- a sokszáz édesség közül! ráadásul iszonyú szép!
Kössz Zsófi!
Jujj a Tied is milyen csini lett!
Szia! Olyan kèrdèsem lenne, hogy ez mekkora torta, milyen formàban sütöd a piskòtàt? Nekem egy 12 szeletes tortàra lenne szüksègem. Köszönöm a vàlaszt előre is! :)
Megjegyzés küldése