Tél végi zöldségek római tálban

2009. március 9., hétfő

A római tálat állítólag tényleg a rómaiak találták fel, s nem csak egy később nekik tulajdonított eszköz ez. Semmi extra flinc-flanc, egy egyszerű cserépedény. Éppen ezért szeretem.

Egy-két dologra kell csak odafigyelni alkalmazásánál: használat előtt 20-30 perccel hideg vízbe áztassuk be a tetejét és az alját is, illetve hideg, s ne előmelegített sütőbe tegyük. Kivételkor pedig ne tegyük túlságosan hideg felületre, mert ezek az edény elpattanását okozzák.

Egyre jobban erősödik bennem a tavaszi ízek iránti sóvárgás. Mivel friss zöldség-gyümölcs még nem terem a kertünkben, ezért ez a vágyakozás abban nyilvánul meg, hogy az ételek fajtájában és elkészítési módjában léptem a tavasz irányába. Olajban sütés nélkül készülő ételek dominálnak mostanában, illetve a hüvelyes ételek elkészítési módja is változott egy kicsit.

Az alábbi „cserepes” étel lényegében készülhet bármiből, én mivel elkezdtük felásni a kertet és még előbukkant néhány fekete gyökér a föld alól, ezeket mindenképpen bele akartam tenni. A többi a kamrából és a fagyasztóból származik:


Sütés előtt


Hozzávalók:

burgonya
zöldborsó
kínai kel
sárgarépa
karalábé
paradicsom (fagyasztóból)
hagyma és hagymaszár
fekete gyökér
petrezselyem zöldje
fűszersó


Elkészítése:

A tálat beáztatom, majd a megmosott, megtisztított zöldségeket belerétegzem. Sózom, s a tetejére kevés olajat öntök.


Sütés után


Legközelebb több zöldfűszert fogok hozzátenni.

5 megjegyzés:

erős ildikó írta...

Képzeld, a napokban kaptam egy pataki-tálat, ami jóval nagyobb, mint az Anyukámtól örökölt kis római tál. Nagyon tetszik ez a sok zöldség együtt, gondolkodom egy saját hasonló változaton. Olyan jó már ránézni is ezekre a finom a zöldségekre a képeden!

duende írta...

Én is szeretem a római tálat. Egész más íze van benne mindennek. Szoktam ilyen vegyes zöldéget is készíteni, nagyon finom, és végtelenül variálható. Jó akár köretnek, akár főételnek.
Amilyen egyszerűen hangzó recept ez, ahhoz képest fordítottan arányosan finom! :)

Renata Kalman írta...

Napmátka!
Nagy kincs ám ez a szép cserép!
A mienket még a férjem hozta magával korábbról.
Kíváncsi vagyok a Te változatodra!

Duende!
Épp kifelejtettem az írásból, amit mondasz: a répának is, meg a többi zöldségnek is más az íze, mint pl. egy levesben!

Tényleg nem sokat kell érteni az elkészítéséhez...

Kata írta...

Én még fokhagymát tennék bele, mi azt nagyon szeretjük...úgy gerezdekben, nem apróra. Vércsék meg tesznek rá néhány szelet húst, és kész.
Érdekes módon, az idén még nem került elő a római tál, de elő kéne venni, jön megint a hideg...

Renata Kalman írta...

szia Kata!
Nálam a fokhagyma kimarad, mert "kivégez", valamiért nem bírom. Vöröshagyma, póréhagyma stb. igen, de a fokhagyma és a medvehagyma sem.

Ennek ellenére tudom, hogy gyógyhatással bír.

Related Posts with Thumbnails
 
Lét-tudatos konyha - by Templates para novo blogger