Póréhagyma krémleves

2009. április 24., péntek

A krémlevesekről már korábban írtam, hogy remek "búvóhelyet" biztosít a gyerekek számára „nemszeretem zöldségeknek”.
Ilyenkor lazán belekerülhet még a zeller és a cékla is, ami enyhén szólva nem a rajongásuk tárgya, de ebben a krémes-folyékony első fogásban jól elvegyül.
Azért, hogy vonzóvá tegyem, természetesen kerül mellé valami ropogtatnivaló is, mely általában pirított kenyérkocka vagy baguette, buláta (tönkölyhenger), kölesgolyó vagy néhanapján bolti kenyérchips.

Az utóbbi időben a buláta és a kölesgolyó a népszerű náluk. Miután megtörtént az egymás el- és kiosztása, mindenki a kis tálkájában tudhatja a leveshez járó sós csemege adagját (én meg szigorúan ügyelek arra, hogy a leves is fogyjon a rágcsálnivaló mellé…)

Az alábbi leves érdekessége, hogy spenótlevelek is vannak benne, ami azért említésre méltó, mert a spenótot nálunk rajtam kívül nem nagyon szeretik (kivéve töltelékbe vágott formában, vagy köretbe keverve).




Nem írok pontos mennyiségeket, csak az összetevőket:


Hozzávalók:

póréhagyma
burgonya
zeller
spenótlevelek
kevés reszelt szerecsendió
¼ mk kurkuma

víz

Sós csemege: pirított kenyérkocka, baguette, buláta, kölesgolyó, kenyérchips


Elkészítése:

A burgonyát, a zellert és a póréhagymát megtisztítva, feldarabolva felteszem főni, megfűszerezem.
A spenótot csak a legvégén adom hozzá.
Botmixerrel pürésítem.


Érdemes a zöldségek mennyiségére ügyelni én sokszor túl bőkezű vagyok és a végén pudingszerű állaga lesz, amit ugyan lehet azért orvosolni...

6 megjegyzés:

erős ildikó írta...

Nagyon ötletes dolognak tartom a "nemszeretem" zöldségeket belebújtatni. Bár nálunk ilyen kevés akad. Olyan azért van (pl. a zeller), amit csak valamivel együtt tudok/ szeretek megenni.
Sajnos ritkán jut eszembe a krémleves, sőt a póréhagyma is - pedig mindkettő nagyon finom. Talán most majd...

duende írta...

Egy újabb klassz Renáta-leves! :))

Renata Kalman írta...

Napmátka!
Én sem olyan régóta kaptam rá ezek készítésére. Másik előnyük az, hogy mégha ugyanaz is az összetevőjük, krémesítve akkor is más lesz az íze.

Duende!
Köszi!
Nagyon egyszerű, nem is annyira említésreméltó... csak nálunk elég válogatósak a gyerekek, hátha másnak is ötletet adok ezzel.

duende írta...

Nekem nagyon tetszik! Nem mindig a puccos-bonyolult a jó és finom. Én rajongok az egyszerű ételekért. :)

Kata írta...

Nálunk úgy 2-3 éve nagyon gyakran van krémleves, pont ezidőtájt, amikor nem nagyon van idényzöldség. A múltkor pont krumpliból+1 almából +kevés répából sikerült nagyon finomat főzni. Jól lehet játszani a fűszerekkel is, meg aztán tényleg lehet üríteni a készleteket:)

Renata Kalman írta...

Duende!
Igen, és ez más területen is így van...:)

Kata!
Szó szerint...tényleg sokszor a csücsök, darab alapanyagok jönnek bele.

Related Posts with Thumbnails
 
Lét-tudatos konyha - by Templates para novo blogger