2009. április 12., vasárnap
Nálunk idén ez készült sonka helyett:
Az alapja a házi szejtánmassza, melynek elkészítése megtalálható: itt.
Természetesen boltban vásárolt sikérporból is készíthető, a csomagon lévő leírás alapján.
Hozzávalók:
30 dkg tönkölylisztből készült szejtán
kb. 4 ek búzakorpa
10 dkg sárgaborsó
1/2-1 szál sárgarépa
1/2 fej hagyma
2 tk füstölt só (azt hittem sok lesz, de nem is nagyon érződik benne)
1 tk szárított fűszerkeverék (rozmaring, kakukkfű)
Elkészítése:
A szejtánmasszát ledaráltam úgy, mint a szejtánfalatkánál és annyi búzakorpát kevertem bele, amitől formázható lett, vagyis nem ragadt.
(A masszát előző nap készítettem el és a hűtőben tartottam).
Egy fóliára kiterítettem. Időközben elkészítettem a tölteléket.
Töltelék:
A sárgaborsót megfőztem, a sárgarépát lereszeltem. Hozzáadtam az apróra vágott hagymát és a fűszereket.
A tölteléket a szejtánmasszára simítottam és feltekertem.
Alufóliával letakart sütőtálban, alacsony lángon (170 °C) mintegy 30 percig sütöttem. A végén a fóliát levéve kicsit rápirítottam.
(Ez utóbbit ki kellett volna hagyni, mert kicsit kérges lett és szeletelésnél nehezen boldogultam vele).
Az ízesítésen még talán lehetne kicsit módosítani.
A búzakorpa a liszt szitálásakor kiszitált korpa, ennek egy részét kevertem vissza hozzá.
3 megjegyzés:
Ez jó ötlet, ki fogom próbálni!
Kata!
A fűszerezésen annyit módosítanék, hogy nekem kicsit "sok" az íz, mert sülés után jobban érződött belőle.
Már megint egy szejtános finomság. Rajta van már a bevásárlólistámon, előbb-utóbb eljutok a kipróbálásig...
Megjegyzés küldése