2009. május 27., szerda
Zuhan lefelé az eperár, így sort kerítettem az epervásárlásra és a dzsemfőzésre.
A beszerzett eper jó részét közvetlenül fogyasztottuk, kis hányada süteményekbe került (lásd: itt) a nagy része pedig dzsem/lekvár és szörp formájában, üvegekbe zártan várja a telet…
Az előző évek során nem tettem semmilyen sűrűsítő anyagot a lekvárokba és nem is főztem őket hosszú ideig, amitől besűrűsödtek volna, ezért inkább híg állagúak lettek. Ennek következtében inkább öntetként funkcionáltak, például a szilvás/barackos gombócoknál, a kölesgombócnál stb., töltelékként pedig nem igen állták meg a helyüket.
Most viszont szerettem volna egy szilárdabb állagú lekvárt, ami nem folyik ki a süteményekből. A híg lekvárok vagy kifolytak vagy nagyon vékonyan maradtak csak meg a tetején pl. rácsos linzer, emiatt inkább a tészta ízét lehetett érezni belőlük, a lekvár meg csak mutatóban volt jelen.
Sűrítő anyagnak valamilyen természetes eredetűt szerettem volna, ezért agar-agart vagyis növényi zselatint használtam.
Hozzávalók (2 kg eperre számolva):
2 kg eper
25 dkg cukor vagy 35 dkg méz
1,5 tk agar-agar
Elkészítése:
Az üvegeket előkészítettem a szokott módon, leírás: itt
Az epret alaposan megmosom, a rücskös felületén rengeteg homok tapad meg. A csumáját eltávolítom. Feldarabolom, majd összeturmixolom.
Befőzőlábasba öntöm, hozzáadom a cukrot/mézet és felforralom. Mikor kicsit besűrűsödött, beleteszem az agar-agart. Rövid ideig kevergetem, majd leveszem a tűzről.
Az előkészített üvegekbe töltöm, rácsavarom a tetejüket és fejtetőre állítom őket, nagyjából 10 percre.
Kosárba teszem az üvegeket, majd kiviszem a kamra szárazdunsztjába. Itt egy-két napig tartom őket, aztán címkét kapnak és felkerülnek a kamrapolcra.
Befőzőlábasba öntöm, hozzáadom a cukrot/mézet és felforralom. Mikor kicsit besűrűsödött, beleteszem az agar-agart. Rövid ideig kevergetem, majd leveszem a tűzről.
Az előkészített üvegekbe töltöm, rácsavarom a tetejüket és fejtetőre állítom őket, nagyjából 10 percre.
Kosárba teszem az üvegeket, majd kiviszem a kamra szárazdunsztjába. Itt egy-két napig tartom őket, aztán címkét kapnak és felkerülnek a kamrapolcra.
17 megjegyzés:
Nézz be hozzám, légyszi! :)
Hol lehet kapni agar-agar-t?
Már rég ki akartam próbálni a szamócalekvár gyártást, és jövő7en meg is valósítom :) Bolti tartósítót akartam használni, de ez jobban hangzik.
Nagyon köszönöm Duende!
(bár elsőre az ugrott be, hogy nem érdemlem meg)
Jucy!
Bioboltokban, de nem olcsó!
Esetleg cukrász nagykerben.
De guszták, én az idén még nem főztem, talán hétvégén sor kerül rá.
Tetszik a befőzős összefoglalód is! Szeretem benned, hogy precíz, alapos vagy. Biztosan sokan örülnek majd a nagy befőzések idején!
Hozzám is nézz be, kérlek:
http://palocprovence.blogspot.com/2009/05/super-duper-chef-dij.html
Mint már látom többen kértek Téged, hogy néz be hozzájuk, hát légyszíves hozzám is kukkants be.:)
Milyen az a befőzőlábas?
És tőlem is:
http://vegavarazs.hu/ludanyo-ajandeka
Szia!
Én is Rád gondoltam nézz be hozzám is, egyébként szárazdunsztban van a forróvizes cseresznyém.
Még egyszer köszi.
Nagyon szép a blog nyárias külseje, az eperdzsemre meg csak irigykedem egyelőre. A gyümölcs árát nézve még csak kis mennyiségeket vettem, s az el is fogyott.
Mindig úgy gondolom, hogy majd akkor és abból fogok befőzni, amiből a saját kertünk némi felesleget terem. Meglátjuk...
Köszi Kata! Még csak szezonnyitó van, nem vagy elkésve. Jó helyet kell találni, jó áron, no meg időt, kedvet...
Palócprovence, Vali, Vegavarázs! Ircsi!
Nagyon köszönöm!
Judit!
Igazából bármilyen olyan lábas, amit erre a célra használsz, persze nem előírás, csak fontos, hogy tiszta legyen, s ne legyen ételszagú, pl. olaj vagy sérült zománcú.
A fakanálnál viszont érdemes csak erre külön tartani egyet.
Nekem a Cora, Tesco stb. helyeken árult piros lábasom van, ilyenkor befőzés-szezonban van mindig egy elkülönített hely, ahol egy helyre rakják az üvegeket, celofánt, gumigyűrűt, tölcsért stb.
Napmátka!
Persze, úgy költségtakarékosabb! Nálunk még csak kis fák vannak, a meggy és a cseresznye kezd növekedni.
Esetleg piacon, ha hozzájutsz jó áron alapanyaghoz, úgy érdemes.
Nagyon csinosak az üvegfedelek. Hol kaphatók?
Úgy sejtem, hogy a dzsem is nagyon finom lehet. Ez az agar-agar jó ötlet, nem jutott eddig eszembe.
Makka!
A Cora-ban vettük tavaly, de idén is láttam.
Szia!
Remélem, még megtalál a kérdésem. Azt szeretném kérdezni, hogy mennyire volt tartós ez a lekvár? Mennyi ideig állt el?
Zsuzs!
Volt olyan, amit 2 év után ettünk meg. A lényeg, hogy tiszta legyen a folyamat, ne jusson be szennyeződés. Illetve a fedő jól illeszkedjen. Ha nem simul rá, akkor megbuggyanhat.
Köszönöm a választ!
Megjegyzés küldése