2009. május 22., péntek
Napmátka kérésére teszem fel ezt a sütireceptet. Sajnos a szeleteléssel, akárhogyan igyekeztem is, most sem tudtam törésmentes példányokat produkálni.
1. Túl vastag a csokiréteg (de közkívánatra készül így, a tésztába ugyan karobpor kerül, de a mázhoz mindig rábeszélnek a csokira)
2. Kicsit szobahőmérsékleten kellene hagyni, s csak aztán szelni (no persze ha kibírnák várni)
De előttem a korlátlan lehetőségek tárháza, hogy fejlődjek és szebb, jobb példányokat produkáljak, mivel ahogy elfogy, máris rágják a fülemet a következőért, hiába állok elő újabb és újabb süti ötletekkel. Most pedig lesz is még egy-két jeles esemény: névnap, születésnap, ballagás... amikor úgyis gondolnom kell a főleg a hagyományos ízeket kedvelő rokonságra is.
1. Túl vastag a csokiréteg (de közkívánatra készül így, a tésztába ugyan karobpor kerül, de a mázhoz mindig rábeszélnek a csokira)
2. Kicsit szobahőmérsékleten kellene hagyni, s csak aztán szelni (no persze ha kibírnák várni)
De előttem a korlátlan lehetőségek tárháza, hogy fejlődjek és szebb, jobb példányokat produkáljak, mivel ahogy elfogy, máris rágják a fülemet a következőért, hiába állok elő újabb és újabb süti ötletekkel. Most pedig lesz is még egy-két jeles esemény: névnap, születésnap, ballagás... amikor úgyis gondolnom kell a főleg a hagyományos ízeket kedvelő rokonságra is.
Hozzávalók:
12 dkg cukor
3 ek méz
1 dl növényi tej
6 ek karobpor
15 dkg margarin
3 ek olaj
3 ek víz
70 dkg liszt (30 dkg zabliszt, 20 dkg tönkölyliszt, 20 dkg finomliszt)
1 mk szódabikarbóna
Krémhez:
8 dl növényi tej
2 ek vaníliás cukor
1 csg vaníliás pudingpor
3 ek kukoricakeményítő
25 dkg margarin
4 ek porcukor
Mázhoz:
étcsokibevonó vagy karobpor+víz+margarin+cukor keveréke
tetszőlegesen: eperszemek a máz alá
Elkészítése:
Tészta:
A hozzávalókat a liszt és a szódabikarbóna kivételével egy lábasban felmelegítem, míg egynemű nem lesz. Mikor kihűlt, apránként hozzáadom a szódabikarbónával elkevert lisztet. Összegyúrom (ha szükséges, kevés vizet adok még hozzá), majd hat részre osztom és egyenként kinyújtom 23x30 cm-es lapokká.
170 °C-on 5-6 perc alatt egyenként megsütöm.
170 °C-on 5-6 perc alatt egyenként megsütöm.
Krém:
A tejhez hozzáadom a vaníliás cukrot, a pudingport és a keményítőt, majd megfőzöm. A margarint a porcukorral habosra keverem, majd a pudingos krémhez adom.
Mikor kihűlt, a lapokat megtöltöm ezzel a krémmel. A tetejére darabolt eperszemeket tettem.
Elkészítem a mázat és bevonom vele a süteményt.
A cukormennyiség tetszés szerint csökkenthető, -de ez már egy eléggé redukált mennyiség- illetve behelyettesíthető más édesítő anyaggal (növényi szirupok stb.) valamint kipróbálható tisztán teljes kiőrlésű lisztből is, akkor valószínűleg növelni kell a tésztához szükséges víz mennyiségét.
A Príma Konyha magazin 2. (2009. február) receptje átalakításával készült.
Tudom, az utóbbi fotók a no comment kategória (mármint minőségük nem a legjobb)...
A tejhez hozzáadom a vaníliás cukrot, a pudingport és a keményítőt, majd megfőzöm. A margarint a porcukorral habosra keverem, majd a pudingos krémhez adom.
Mikor kihűlt, a lapokat megtöltöm ezzel a krémmel. A tetejére darabolt eperszemeket tettem.
Elkészítem a mázat és bevonom vele a süteményt.
A cukormennyiség tetszés szerint csökkenthető, -de ez már egy eléggé redukált mennyiség- illetve behelyettesíthető más édesítő anyaggal (növényi szirupok stb.) valamint kipróbálható tisztán teljes kiőrlésű lisztből is, akkor valószínűleg növelni kell a tésztához szükséges víz mennyiségét.
A Príma Konyha magazin 2. (2009. február) receptje átalakításával készült.
Tudom, az utóbbi fotók a no comment kategória (mármint minőségük nem a legjobb)...
11 megjegyzés:
Hú, ez nagyon finom lehet, Renáta. Irtó ügyes vagy, komolyan mondom. Te vagy az egyetlen azt hiszem, akinek megkóstolnám - és szívesen - a reformételeit! Tudom, ez most őszinte volt, de nem rajongok értük.
A Te receptjeid viszont mindig tetszenek.
Nem púder.
Csak őszinte. :)))
De gyönyörű!! Hát nem csodálom, hogy mindig nyúznak érte!
És ez a fotó!
Kiolvastam a receptet, le is mentettem, és hamarosan megcsinálom, nagyon tetszik.
Köszönöm, hogy feltetted, és nem kell tovább várni...
Én csak egy csendes olvasó vagyok. :) Sok erőt kívánok ezúttal innen is a vendégsereglet kezeléséhez! ;)
Fú, ez nagyon jól néz ki! Nemrég olvastam talán a Kiskegyed Konyhájában, hogy mi a titka a nem törős csokimáznak. Azt írták először fel kell olvasztani vízgőz fölött, aztán hagyni kicsit kihűlni, majd megint felolvasztani, és csak utána felkenni. Ezt hívják cukrászati temperálásnak, és állítólag így nem törik utána. Én még nem próbáltam, de mindenképpen teszek majd egy kísérletet!:-)
Duende!
Köszi! :)
Általában úgy igyekszem alakítani az ételeket, hogy többé-kevésbé meg is egyék. Van, amikor jobb lenne még egészségesebben, de ha úgy nem eszik meg, akkor inkább várok vele. Kidobni sajnálnám, meg aztán lassan mindig alakul az ízlésük.
Egy ultra reformer biztosan szörnyülködik a részleges finomliszt, meg cukor láttán.
Szívesen dobozolnék Neked belőlük és valami éteri csatornán feladnám.... Mondjuk látván, hogy milyen intenzitással főzöl és posztolsz, meg kreatívkodsz, nem féltelek :)))
Napmátka!
Úgy kalkuláld, hogy nagyjából 2 és fél óra az elkészítési ideje.
Ces!
Köszi, az év vége mindig kicsit húzós. Szerintem én jobban várom a nyári szünetet, mint a gyerekek. :)
Kicsit kevesebb órát fogok elöl tartani, az biztos.
Siccike!
Köszi!
Próbáltam meleg késsel vágni, az sem jött be.
A Te ötletedet nem ismerem, majd próbát teszek.
Remélem nem megy össze a máz, volt olyan, hogy kicsit túl sokáig melegedett és keverhetetlen masszává állt össze, amin az olaj sem segített.
Meg is kóstolám! :)
Az ultrareformerek meg csak szörnyülködhetnénke! :))))
Szia!
Jól néz ki ez is, én a csokit olajjal eggyüt olvasztom fel, nem melegítem túl, nem vízgőz fölött, csak egy zománcos bögrébe tördelve tűz fölött, de gyakan veszem le onnan, hogy nem melegedjen túl, közben állandóan kavargatom. Nem szokott törni, bár igaz, hogy sokkal vékonyabb rétgbe kenem int a tieden van.
Kiskukta! Köszi a tippet!
Megjegyzés küldése