VKF XXV! – Új-zélandi spenótos-burgonyás ragu

2009. május 31., vasárnap

A mostani Vigyázz Kész Főzés (VKF! XXV.) témája a krumpli, Cukroskata által meghirdetve.

Szinte a leggyakrabban használt alapanyag-zöldség a konyhámban. Ősszel mindig több zsákkal vásárolunk belőle, időnként nekiveselkedek és lecsírázom. Készül belőle krumplileves, krumplis tészta, tört krumpli, fűszeres sült burgonya, szabdzsi (indiai zöldséges étel), paprikás krumpli, rakott krumpli, krumplis lángos, krumplis pogácsa stb.

Annyira gyakran szerepel a magyar(os) ételek között, hogy azt hihetnénk ősi táplálékunk volt valamikor, pedig csak Kolumbusszal érkezett hazánkba. Így Mátyás király még nem ehetett paradicsomos krumplit...

Az alábbi ételben nem domináns főszereplő ugyan a burgonya, de nélküle nem lenne az igazi!

Hozzávalók:

2 db burgonya
1 sárgarépa
1 marék új-zélandi spenót
5 kis levél kínai kel
1 paradicsom
½ zöldpaprika
2 ek olaj
1 mk kurkuma
1 mk őrölt római kömény
1 tk pirospaprika
2 tk só

Köret:

tészta (durum spagetti)
1 marék napraforgómag




Elkészítése:


Az olajon megfutattom a római köményt, hozzáadom az előzetesen megtisztított, megmosott és feldarabolt zöldségeket, majd víz hozzáadása nélkül nagyjából 5 percig párolom.

Beleteszem a kurkumát, a pirospaprikát és a sót. Felöntöm egy kevés vízzel és fedő alatt megpárolom.

A tésztát megfőzöm. A napraforgómagot szárazon megpirítom.

A tésztára halmozom a zöldségragut és megszórom a napraforgómaggal.

Az új-zélandi spenótról itt írtam.

Tisztítása nagyon egyszerű: csak megmosom... Nem kell eltávolítani az ereit, mert nincs neki.

5 megjegyzés:

murok marci írta...

nagyon tetszik a rendhagyó krumlis receppted. a nyitóképed pedig fantasztikus!

erős ildikó írta...

Szegény Mátyás király, szegény őseink...! Hogy ezt a kincset nélkülözniük kellett!
Nagyon izgalmas-szokatlan fogást készítettél - de jól illik a konyhádba!

duende írta...

Nagyon érdekes recept! Tényleg, spagettit milyen ritkán eszünk krumplival. vagy ilyen krumplis raguval. Pedig a krumplis tészta menynire jellegzetes ételünk.
Az új-zélandi spenótot én is nagyon szeretem. Ahol nyaralni szoktunk, a kerben van, és mindig szedhetünk belőle, mert sok van - nagyon szapora, nagyon elfut. És a háziak nem is szették. Egészen az érekzésemig. :)) Ottlétünk alatt 3-szor készítettem olyan spenótos ételt, amit még soha nem ettek. Mindegyiket megkóstolták és ízlett. Azóta szeretik a spenótot! :)))

Renata Kalman írta...

Stampoasis! Napmátka!
Köszi!

Igazából az utolsó pillanatban ugrott be, hogy ezt esetleg beküldöm vkf-re.

Duende!
Merre van az a kert?

Mi is csak 2 éve ismertük meg ezt a fajta spenótot. A férjem hozta a magot. Aztán csupa jó tulajdonságairól tett bizonyságot, pl. hogy nem magzik fel, eddig a csigák sem bántották, a másikat mindig szétrágják...

duende írta...

Badacsonytomajban. :))

És tényleg könnyű szedni is, mert egy száron sok levél van, és nyincs szinte nyele sem. és finom is nagyon. És egész nyáron van rajta spenót.

Related Posts with Thumbnails
 
Lét-tudatos konyha - by Templates para novo blogger