Aszalás

2009. június 23., kedd

Az évszakra való tekintettel igen, de az időjárásra nézve nem igazán aktuális téma következik. Mivel többen kértétek, hogy írjak az aszalásról, íme, hogy nálunk miként történik.

Évekkel ezelőtt úgy csináltuk, hogy tálcára illetve kosárszerű felületre tettük a feldarabolt gyümölcsöt és letakartuk tüllel. Forgattuk az aszalandó terméseket, de kudarcot vallottunk, mert nem párolgott el belőlük a nedvesség, hanem nagy részük bepenészedett.

Aztán a férjem vett egy aszalógépet, igaz nem egy csúcs minőségűt, 5 kerek tálcája (modern cserény) van, ezzel jó eredménnyel működik a dolog.

Csakis hibátlan, érett gyümölcsöt, zöldséget vegyünk alapanyagnak. Megmossuk, félbevágjuk vagy a nagyobbakat feldaraboljuk és az aszaló tálcáira helyezzük.

Cukrot nem teszünk hozzá, így is nagyon édesek lesznek az aszalványok, mert koncentrálódik a gyümölcscukor-tartalmuk.

A meggyet ne magozóval magozzuk, vagy ne nyomással távolítsuk el a magját, hanem vágjuk félbe és úgy.

Alapanyagok:

Az eddigi évek során a következő termésekből aszaltunk:

Gyümölcsök: eper, meggy, szeder, őszibarack, sárgabarack, körte, alma, szilva
paradicsom

Zöldségek: sárgarépa, paprika, padlizsán




A fentieken kívül lehet még sok mást is aszalni, egyelőre mi ezekkel próbálkoztunk.

Családunkban a legkapósabb az aszalt körte, nagyon finom lesz aszalva!

Almát csak kipróbálás szintjén vetettük be, mert télen is eláll nyersen.

Paradicsomnál érdemes a kevésbé lédús fajtát választani, nekünk a hosszúkás formájú vált be.

A padlizsán egyáltalán nem vált be, rossz, kesernyés íze lett és taplószerű állaga.

A mazsolakészítést még nem próbáltuk, azaz mazsolaszőlőt megaszalni. Állítólag egy speciális fajta van erre a célra, de még nem jártunk utána.


Működése:

A gép enyhe zúgással működik, tulajdonképpen a levegő befúvás hallatszik. Nem egy gyors tempójú, egy-egy adag elkészüléséhez nagyjából 6-8 óra szükséges. Időnként (2, 1 majd fél óránként) negyed fordulatot érdemes tenni a tálcákkal az óramutató járása szerint (vagy fordítva, a lényeg, hogy egyirányba léptessük kicsit odébb).

Ezenkívül a tálcákat is érdemes cserélgetni az egyes szintek között, mert az alsó tálcán lévők gyorsabban haladnak előre a folyamatban.

A vége felé figyeljünk, mert volt már olyan, hogy odakapta és kicsit megégett: kesernyés ízű lett és kemény.


Használattól kicsit ragacsosan...


Igaz, hogy így aszalógéppel nem természetes energiát használunk a készítésükhöz (környezettudatosabb lenne Napon aszalni), de viszonylag alacsony az energiafogyasztása:

250 watt/óra, nagyjából 10 ft/óra.
3 kg meggy aszalása 60-80 ft-ba kerül.

Előnye viszont, hogy a mostanihoz hasonló esős időben is lehet folytatni, azaz nem időjárás-függő.


Tárolás:

Az elkészült aszalványokat csavaros üvegekben tartom illetve azokban a Ball üvegekben, amiket már nem tudok használni, mivel nem zárnak rendesen. Ezeknek a csinos üvegeknek az a hátulütőjük, hogy egy (max. 2) használat után már nem zárnak rendesen. Fedelet pedig nem lehet hozzá kapni, külföldről venni pedig elég költséges.

A külsejük miatt aszalványok tárolására kitűnőek.


Felhasználás:

Az aszalványokat felhasználás előtt kicsit beáztatom -például sütés előtt-, de ha önmagában fogyasztjuk, akkor ez nem szükséges.

Süteményekbe én legtöbbször a meggyet és a szilvát használom (pl. beiglihez is).

A zöldségeket a levesbe teszem, de úgy, mint az almánál, a sárgarépa aszalását sem vittük túlzásba, hiszen télire hűvös helyre téve, jó darabig eláll.

Aszalni gép nélkül is lehet, a Nap energiája segítségével, mint ahogy ezt bizonyítja egyik kedves olvasóm, Ági, aki elküldte a saját készítésű aszalójukról készített képet és hozzá a leírást:





"Mérete: 50 x 50 , 5 x 5-ös fából készült, tehát a két hálóréteg közötti rés 5 cm. Nagyjából 3-5 kg paradicsomot raktam bele egyszerre. Félbe vágtam, a magocskákat kikapartam és megettük a " maradékot " enyhén sóztam és a szúnyoghálóra rakosgattam szorosan egymás mellé és kezdődött a napozás. Ha közben az idő párás akkor az éjszakát keretestől a házban töltötték. Ha nagyobb az adag mint ami az egyik oldalra fér, akkor mindkét oldalra rakok és egy gézzel takarom le a kíváncsi rovarok elől."

Ági, köszönjük, hogy megosztottad velünk tapasztalataidat!

21 megjegyzés:

mmama írta...

Teljesen véletlenül keveredtem ide,
de talán sors szerűen.
Ma reggel kezdtem aszalni a meggyet.
Még soha nem csináltam ilyet, de most , pár hónapja egy "inteligens"
tűzhelyet kaptam aminek vannak speciális programjai is, úgy mint
aszalás is.
Követem az utasítást mely szerint
12 órán keresztül a sütőben van a gyümölcs. Az első két órában 50 fokon , majd 70 fokon további 10 órát alsó felső légbefúvással.

Kb most vagyok fél időben, és most keztem észrevenni hogy töppednek
a szemek. Hogy mi lesz belőle ?
Majd megmutatom.

Névtelen írta...

Köszönöm az aszalási tippet. Ági ötlete alapján megkérem a férjemet, hogy gyártson nekem egy ilyen házi aszalót:)

szepyke írta...

Én meg megkérek valakit, hogy süssön ki végre a nap, mert így viszont én hervadok el, Ti viszont nem tudtok a napon aszalni. Elvégre nyár van, süss fel nap!!! :D Egyébként, egy remek bejegyzést írtál megint! :)

erős ildikó írta...

Én az időjárás függvényében döntöm el, hogy bekapcsolom-e az aszalógépem, illetve hol kezdem / folytatom / fejezem be az aszalást.
Van, amikor a napon is jó lesz, de ez most tényleg nem az az idő.

duende írta...

Én is nézegettem már aszalógépeket, nagyon jó kis masinának tartom. Az aszalással tartósított gyümölcs a legegészségesebb, és nagyon finom!

Szóval egyszer nekem is lesz, de kert is kéne hozzá. :))
Bár, gombhoz is lehet kabátot varrni, nem igaz? :))

Egyébként a nyaralásra (most szombaton megyünk) egy aszalt gyümölcsös sütit fogok csinálni, mert sokáig eltartható és nem kell hűtőbe sem tenni.

Renata Kalman írta...

Mmama!
Kíváncsi vagyok, hogy sikerült...
Hallottam már olyat, hogy "normál" sütőben, a sütőajtót fakanállal kitámasztva alacsony hőfokon szárítani-aszalni, de ezek szerint létezik spéci sütő is.
Majd benézek Hozzád.

Renata Kalman írta...

Fruzska!
Újabb ügyes kezű férj!

Renata Kalman írta...

Szepyke!
Itt felénk megérkezett a napsütés, én meg mivel eddig esett, most esek neki a kertnek.....
Gaz mint a tenger, burjánzik, a kezem meg barnás, érdes, mert a kesztyűt nem nekem találták ki...
Viszont gazolás közben vigasztal, hogy a fánkon már sárgul a barack.

Renata Kalman írta...

Napmátka!
Majd egyszer Bódva-parti napon aszalt gyümölcsöd lesz!!!

Renata Kalman írta...

Duende!
Persze!!!

Hova mentek és meddig? Kíváncsi vagyok miket pakolsz a batyuba, mármint elemózsiát...

Kamala írta...

Köszi a tippet. Férjem tegnap hazahozott egy nagyobb mennyiség fekete ribizlit.Jó lenne aszalni belőle. Egy béna kérdés következik: a ribizlit is félbe kell vágni? Mert asszem arra nem lenne elég kapacitásom :)

Renata Kalman írta...

Kamala!
Igaz, hogy ribizlit még nem aszaltunk, de szerintem nem...kifolyna az összes leve.
Fekete ribizli nagyon jó lehet aszalva, jó kis vasforrás!

Írd majd meg, hogy sikerült!

Milene írta...

Én is nézegetem az aszalógépeket. De azt hiszem, hogy az Ági féle aszalót készíttetem el a Drágámmal.
Kert nálunk is gazos - volt:) Kezem hasonló állapotban, mint a tied.
És az off: gyere játszani! A részleteket megtalálod nálam!

duende írta...

Balaton, északi part. :)

Hát mindenfélét pakolok.
Szalonnát is, meg cukkinit, padlizsánt, paprikát-paradicsomot, sajtokat, gyümölcsöt. Szóval mindent.

Kiddy írta...

Én is köszönöm a tippet, már nekem is van Ági-féle aszalógépem. =)

Cat írta...

Hála az égnek Renata a blogodért, és főleg azért, hogy a kereső pont téged dobott ki elsőnek :)
Így nyár végén épp ma sikerült ajándékba kapnom egy ugyanilyen aszalót, mint a tied, és máris megnyugodtam: nem szidod :)
Van valami speciális tanácsod ezzel az aszalógéppel kapcsolatban a leírtakon kívül, vagy jöjjek rá majd magamtól? :)

Renata Kalman írta...

Szia Cat!
Üdvözöllek konyhámban :)
Az aszalás nálunk főleg a férjem reszortja. Ezzel a géppel arra érdemes figyelni, hogy ne szárítsa ki túlságosan az alapanyagot. A levegő átjárhatósága miatt cserélgetni érdemes a tálcákat.
Mi ezzel aszalunk már évek óta.
Viszont a komolyabb (jobb hatásfokú) aszalók jobb eredményt adnak, csak hát drágábbak.
Próbálgassál, aztán majd meglátod.

Gudakes írta...

Hare Krisna!

Kedves Renáta!
Olvasgatom a blogot, nagyon tetszik, igazi kincsesgyűjtemény!
Gratulálok!

Készítetettem ilyen aszalóst én is. Az enyémnek van kis lába. Jövőre olyan készül, ami 50 x 80 cm, és 5 emeletes. A lábak 20 cm magasak, és a sarkuk lesz úgy kialakítva, hogy egymásra illeszthetőek, illetve szétszedhető, és este bevihető legyen.

A nyáron egy adag paradicsomot sikerült kifonnyaztanom, az nagyon kitűnő lett. A második viszont egy reggelre megpenészedett.
Most egy pár hete csak fügével van teli!

Üdvözől:
Gudakesa das

Renata Kalman írta...

Haribol kedves Gudakesa das!
Örvendek, hogy meglátogattad a blogomat!
Egyre jobb ötleteket írtok a házilag készített aszaló-szerkezetekről...

Ez környezetkímélőbb, mint a gép, ráadásul valódi nap-energiát gyűt magába.

Azóta a férjem vett a posztban bemutatottnál egy jobb hatásfokú gépet, amivel kis lepények is készíthetők őrleményekből.

Fügét nem aszaltunk még, pedig van két bokrunk, de az idei termésünk valahogy nem ígéretes, ahogy megérik a füge, rögtön ellepik a muslincák... Viszont elég sok sárgadinnyét kaptunk, ami már piacon nem eladható és aszalva kitűnő lett!
Ízben a sült tökre emlékeztet, érdemes kipróbálni!

Ha van fotód a házi aszalódról, szívesen megnézném!

Unknown írta...

Sziasztok,most jött meg az aszalóm :) az lenne a kérdésem,hogy fekete szedret lehet aszalni?érdemes?jó lehet?Még soha nem aszaltam,azt sem tudom mit hogyan,előre is köszönöm,érdekel a többi gyümölcs aszalása is,zöldségeké

Renata Kalman írta...

Szedret még nem aszaltam, mert elég magos, nem tudom, hogy milyen lenne.
Attól függ, hogy milyen típusú aszalót vettél. Nagy a különbség a különféle aszalók között. Nekem azóta Excalibur van.

Related Posts with Thumbnails
 
Lét-tudatos konyha - by Templates para novo blogger