2009. június 17., szerda
A meggyes sütik csoportjához sorakozik fel az alábbi gyorsan elkészíthető muffin. A karob és a meggy remek ízösszhangban áll egymással. A csoki már csak ráadás…
Hozzávalók:
30 dkg liszt (25 dkg szitált teljes kiőrlésű búzaliszt+5 dkg szójaliszt)
10 dkg barna cukor
1 tk vaníliás cukor
3 ek karobpor
1 és 1/2 mk szódabikarbóna
½ mk só
80 ml olaj
1 ek almaecet vagy citromlé
300 ml víz
kimagozott és félbevágott meggyszemek
tört csoki (karobos vagy ét)
Elkészítése:
A liszteket összekeverem a karobporral, a sóval és a szódabikarbónával. A cukrokat hozzáadom a langyos olajhoz. A két elegyet összeforgatom, csomómentesre keverem, a vizet apránként hozzáadva.
A végén teszem hozzá a citromlevet vagy az almaecetet.
A muffinformákat kibélelem vagy kikenem zsiradékkal, majd 2/3 részükig töltöm meg a kevert tésztával. Beleteszek pár darab meggyet és néhány apróra tört csokit. (Sülés közben süllyedni fognak és a tészta bebugyolálja őket).
180 °C-on nagyjából 20 percig, tűpróbáig, sütöm.
A végén teszem hozzá a citromlevet vagy az almaecetet.
A muffinformákat kibélelem vagy kikenem zsiradékkal, majd 2/3 részükig töltöm meg a kevert tésztával. Beleteszek pár darab meggyet és néhány apróra tört csokit. (Sülés közben süllyedni fognak és a tészta bebugyolálja őket).
180 °C-on nagyjából 20 percig, tűpróbáig, sütöm.
A muffinsütőm nem szilikonos, hanem teflonos.
Valamiért nem használok -vagy csak nagyon ritkán- papírkapszlikat. Ráragad és egy réteg tészta ott marad a papíron.
Valamiért nem használok -vagy csak nagyon ritkán- papírkapszlikat. Ráragad és egy réteg tészta ott marad a papíron.
Palócprovence készített kicsit más alapanyagból, de hasonló hangulatút. Megtekinthető: itt.
6 megjegyzés:
Én is sütök rendszeresen muffint, mi azon kevesek táborába tartozunk, akik kimondottan szeretik a karob ízét, főleg valamilyen savanykás gyümölccsel összeházasítva. Tetszik, hogy nincs benne tojás!
Csíra már volt (és jó volt! - lucerna), már ezt a karobot is kipróbálom egyszer!
Én is nemrég sütöttem hasonlót, Palócprovance volt a "felbujtó" nálam is... :))
És isteni. Karobbal is biztosan, bár még sosem sikerült megkóstolnom. Majd egyszer veszek a bioboltban, ha van nekik kis kiszerelében.
Hanga!
Mi is nagyon szeretjük.Fel sem merül bennem, hogy kakaóport használjak.
Persze mikor először kóstoltam, akkor borzalmasnak találtam, aztán mostanra már rajongok érte.
A gyerekek meg már ebben nőttek fel.
Napmátka!
Nem is említetted a csírát vagy én vagyok feledékeny!
Duende!
Olyan gyorsan és sokfélét készítesz, hogy alig bírom tartani a lépést...:)
Van 25 dkg-os kiszerelés, én szinte mindig ilyet veszek.
Megjegyzés küldése