2009. június 30., kedd
Az ebéd a következő fogásokból állt:
vörös lencse dahl
paradicsomos-padlizsános zöldséges főétel (szabdzsi)
barna rizs
kendermagos zsemle
szilvacsatni
cukkinisaláta
karobos-jostás muffin
Receptek
Vörös lencse dahl
Hozzávalók:
200 g vörös lencse
2 szál fehérrépa
3 szál petrezselyem
víz
1/2 mk kurkuma
¼ mk hing (asafoetida)
½ mk római kömény
só
1ek olaj
Elkészítése:
Megmosom a vörös lencsét (nem kell áztatni). Megtisztítom a zöldségeket és a lencsével együtt felteszem főni. Takaréklángra kapcsolom, mert könnyen kifuthat.
Mikor puhára főtt (igen gyorsan elkészül), a fűszereket az olajon megfuttatom, majd az ételhez adom és kicsit összefőzöm vele.
Paradicsomos-padlizsános szabdzsi
Hozzávalók:50 dkg kukorica (fagyasztott)
50 dkg burgonya
50 dkg padlizsán
1 db paprika
50 dkg paradicsom
1 szál sárgarépa
1 kk római kömény
1 kk édeskömény
1/2 kk görögszéna (lepkeszegmag)
½ kk kurkuma
½ ek pirospaprika
½ kk garam masala
½ kk hing
kevés víz
1 tk só
1 csokor petrezselyem
olaj
Elkészítése:
A padlizsánt kockákra vágom, bő olajban kisütöm, majd félreteszem.
Kevés olajon megpirítom a római köményt, az édesköményt és a görögszénát. Ez utóbbit nem hagyom nagyon megpirulni, hanem rögvest hozzáadom az apróra vágott paradicsomot, a kukoricát, a kurkumát, a sót, a pirospaprikát, a hinget és 10 percig forralom. Hozzáöntök egy kis vizet, majd beleteszem a felszeletelt répát, a paprikát és a burgonyát. Puhulásig főzöm.
A végén kerül bele a garam masala és az apróra vágott friss petrezselyem. Pár percig összefőzöm még, majd tálalás előtt keverem hozzá a sült padlizsánt.
Eredeti forrás: Govinda szakácskönyve
Kendermagos zsemlék
Hozzávalók:
90 dkg liszt (50 dkg teljes kiőrlésű tönköly+25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt+15 dkg szójaliszt)
2 púpozott tk só
1 ek méz
4 ek folyékony kovász (házi)
2 dkg élesztő
kb. 6-7 dl langyos víz
2 ek olaj+egy kevés a kenéshez
1 ek kendermag
Elkészítése:
A kovászba belemorzsolom az élesztőt, hozzáadom a mézet és egy kevés langyos vizet. Hagyom „dolgozni” az elegyet.
Összekeverem a liszteket, beleteszem a sót.
A felfutott kovász-élesztő elegyét a lisztbe beledolgozom, apránként hozzáadva a langyos vizet.
A végén simára dagasztom a beleadagolt olajjal és a kendermaggal.
Letakarva kelni hagyom.
Mikor alaposan megkelt, kisebb darabokra vágom és zsemlét formázok a tésztadarabokból. Tetejét kicsit bevágom és ismét kelni hagyom.
A zsemléket sütőlemezre sorakoztatom, majd 200 °C-ra melegített sütőben megsütöm, melybe előzetesen egy kis vízzel teli edényt tettem.
Folytatás következik…
7 megjegyzés:
Tetszik! :))
EZ nekem is nagyon tetszik!
Néz be hozzám egy díjért!
De klassz ez a komplett menü! Jó sokat dolgozhattál vele! A josta még nem tudom mi fán terem (esetleg bokron), ezért (is) nagyon várom a folytatást!
Egyébként minden étel tetszik a menüdben, szívesen végigkóstolgatnám...
Reni, jó sokat dolgozhattál vele, de biztosan nagyon finom lehetett!
Szia! :-) Én is várom a jostás sütit. Hát, bizony én azt hittem, finomabb gyümölcs, de lehet, még nem szoktam meg.
Ildikó
Palócprovence!
Köszönöm!
Gabriella!
Neked kétszeres köszönet! :)
Napmátka!
Következőleg felteszek majd képet róla (josta), meg egy-két infót.
A padlizsán néhol kicsit odakapott...:)
Kata!
Kedvencünk ez a főétel. Azon ételek egyike, amit mindenki szívesen eszik a családban. A többit meg vonzza magával, mert kell hozzá ugye köret, aztán valami kiegészítő saláta stb. a szafthoz meg a gyerekek szeretnek valami kenyérfélét...
Ildikó!
Felraktam.
Csak úgy magában annyira én sem rajongok érte, mert nem is savanyú, nem is édes...:)
Szívesen végig ettem volna ezt az isteni menüsort! Nagyon isteni ételek! :)
Megjegyzés küldése