2009. július 15., szerda
Igaz, ezeknek a héja és kivájás után az „oldalfala” kicsivel vastagabb, mint a cukkininek.
A kivájt tökbelet vagy apróra vágva visszatöltöm a töltelékbe téve (inkább a cukkini esetében) vagy pedig levesalapnak használom (tökbél-leves), főleg a spárgatöknél illetve a képen látható fajtáknál.
Tölteléknek legtöbbször köleses vagy ritkán szójás masszát készítek.
Hidegen is kitűnő étel, utazásra is vihető, de aznap érdemes elfogyasztani, mert hűtés nélkül könnyen megromlik.
Hozzávalók:
cukkini, kisebb spárga- vagy más fajtájú tök
1 csésze köles
zsemlemorzsa vagy kenyérmorzsa
1 tk só
1 mk pirospaprika
fél fej lilahagyma
szurokfű és/vagy kakukkfű
Elkészítése:
Megmosom a tököt, ha vékony a héja, nem szükséges meghmozni. Ha hosszú, akkor kettévágom, majd hosszában is félbevágom. A belsejét kikaparom.
A zsenge magvú tökbelet apróra vágom és a töltelékhez adom.
Töltelék:
A kölest 1 tk sóval megfőzöm, mikor kihűlt, hozzáadom az apróra vágott hagymát és a pirospaprikát. Fűszerezem tetszés szerint (kakukkfű, szurokfű). Alaposan összekeverem.
Annyi kenyérmorzsát adok hozzá, ami mérsékli a ragacsosságát. A kivájt tököket megtöltöm ezzel a masszával. Kiolajozott mázas cseréptálban, magas hőfokon (220-240 °C), alufóliával lefedve megsütöm. A sütés végénél, mikor már megpuhultak a tökök, fólia nélkül is pirítom egy kicsit.
A két Kicsi inkább a tölteléket szereti belőle.
5 megjegyzés:
Szuper! :) Imádom a töltött tököt, de én azért teszek bele kicsi husit is :))
Nagyon szépek ezek a tökök, jó ez a növény: annyi fajtában, formában, színben nő, valami csuda!
Én is nagyon szeretem a töltött tököt, meg a rakottat, meg a tökkrémet, meg a bundásat, meg...
Mian!
Persze, a variációk száma nagyon tág. Gondolkodtam én is szárított gombás tölteléken, meg valahol láttam sós túrós változatot is.
Napmátka!
Ja-ja én is, Gombóc Artúrt tökre interpretálva...:)
Vár egy meglepetés nálam, nézz be hozzám!
Alíz!
Köszönöm!
Megjegyzés küldése