Lecsó

2009. augusztus 12., szerda

Tipikus nyári étel, így lassan nyár végére a blogomra is felkerül… Időhiány esetén az egyik potenciális főételünk, hiszen a leggyorsabban elkészíthetők közé tartozik és kevés alapanyag kell hozzá.

Alapanyag tekintetében a paprikán, paradicsomon kívül, kerül bele cukkini, okra vagy padlizsán.
Igaz padlizsánnal már inkább a francia ratatouille lesz belőle.




Idén inkább a cukkini adott bő termést, ezért legtöbbször az egészítette ki, okrából sajnos az idén szinte nem lett semmi.

Időnként úti elemózsiává avanzsál, s például a gyerekek a strandon modernizált csajkából lecsót esznek némi barna kenyérrel...
A strandbüfék választéka még mindig szegényes: a lángos, hot dog, babgulyás, hal, rántott sajt keretek közé szorítkozik, amiből nem sokat tudunk választani.

A lecsó mellé a következő köretek egyike kerül: barna rizs, köles, hajdina, tarhonya, durum tészta (most a „fütyülős” tészta itthon a kedvenc) ritkán galuska (azaz nemes egyszerűséggel nokedli)

Hozzávalók:

paradicsom
paprika
cukkini vagy okra vagy padlizsán
hagyma
olaj

füstízű só


Elkészítése:

A hagymát apróra vágom és megfuttatom az olajon.
Hozzáadom a megtisztított és feldarabolt zöldségeket, sózom. Fedő alatt hagyom párolódni.

Víz hozzáadásával levesesebbé, szaftosabbá tehető.
Én hosszú lére eresztem, mert a gyerekek szaftosan szeretik. Sőt, a két Kicsi többnyire inkább a köretet eszi szafttal, mert nem sikerült még megszeretniük ilyen formában a paprikát és a paradicsomot.

Füstölt tofuval is készülhet, ez esetben elmarad a füstízű só.

9 megjegyzés:

Blogger írta...

A ratatouille-t (animációs)filmben is, meg kajában is szeretem :))

Szabó Gábor írta...

Nem is tudtam, hogy Mo.n is megterem az okra. Hol szerzed be? veted saját termés? Milyen íze van?

Renata Kalman írta...

Gábor!
Ezen a képen látható a tavalyi termés:
http://lettudatoskonyha.blogspot.com/2008/08/okrs-lecs.html

A magot annak idején a szegedi Calendula vetőmagboltban vette a férjem.
Az íze nem túl karakteres (nekem kicsit a spenót-mángold vonalat juttatja eszembe, de nem keserű), magok vannak benne, amik főzés során szintén megpuhulnak. Időben kell viszont leszedni, mert csak a fiatal termés élvezhető, utána ugyanis szálkás lesz és kemény.

Fővés közben enyhén kocsonyás jellegű anyagot bocsát ki magából, lecsóba tenni ezért is szeretjük.
Ezen kívül más zöldséges főételbe is szoktam tenni, de van, amit nem próbáltam ki, pedig többször belebotlottam már: a kókuszos hölgyujj (indiai recept).

Tavaly nyár végére viszont megbogarasodott a növény.

Renata Kalman írta...

CES!
Akkor már csak padlizsánt kell szerezni... annak termesztése nekem sosem sikerül...

ilike írta...

Szia Renáta, szoktál eltenni télire is lecsót?

irisz írta...

nálunk ebben az időszakban folyamatos lecsózás megy, mi tojásmentes durumtarhonyát szoktunk még beletenni, és a füstízt 4-5 db feketekardamon belefőzésével csempésszük be, nagyon bevált. :)

Renata Kalman írta...

Ilike!
Igen, steril üvegbe teszem a nem egészen készre főzött lecsót: hagymás alapon paradicsom-paprika és fejtetőre fordítom a megtöltött üveget.

Renata Kalman írta...

Írisz!
Köszi az ötletet! Sejtettem, hogy van valami természetesebb, mint a füstízű só...
Fekete kardamomot még sosem próbáltam, csak a világosat édességekhez.
Nem tudom, hogy Szegeden kapható-e, de most nagyon sürgősen elkezdem keresni.

erős ildikó írta...

Az okra engem is izgat (majd szeretnék a nomádportára), pedig bevallom: még nem is kóstoltam. De már külsőre is tetszik.

Related Posts with Thumbnails
 
Lét-tudatos konyha - by Templates para novo blogger