2009. augusztus 12., szerda
Tipikus nyári étel, így lassan nyár végére a blogomra is felkerül… Időhiány esetén az egyik potenciális főételünk, hiszen a leggyorsabban elkészíthetők közé tartozik és kevés alapanyag kell hozzá.
Alapanyag tekintetében a paprikán, paradicsomon kívül, kerül bele cukkini, okra vagy padlizsán.
Igaz padlizsánnal már inkább a francia ratatouille lesz belőle.Idén inkább a cukkini adott bő termést, ezért legtöbbször az egészítette ki, okrából sajnos az idén szinte nem lett semmi.
Időnként úti elemózsiává avanzsál, s például a gyerekek a strandon modernizált csajkából lecsót esznek némi barna kenyérrel...
A strandbüfék választéka még mindig szegényes: a lángos, hot dog, babgulyás, hal, rántott sajt keretek közé szorítkozik, amiből nem sokat tudunk választani.
A lecsó mellé a következő köretek egyike kerül: barna rizs, köles, hajdina, tarhonya, durum tészta (most a „fütyülős” tészta itthon a kedvenc) ritkán galuska (azaz nemes egyszerűséggel nokedli)
Hozzávalók:
paradicsom
paprika
cukkini vagy okra vagy padlizsán
hagyma
olaj
só
füstízű só
Elkészítése:
A hagymát apróra vágom és megfuttatom az olajon.
Hozzáadom a megtisztított és feldarabolt zöldségeket, sózom. Fedő alatt hagyom párolódni.
Víz hozzáadásával levesesebbé, szaftosabbá tehető.
Én hosszú lére eresztem, mert a gyerekek szaftosan szeretik. Sőt, a két Kicsi többnyire inkább a köretet eszi szafttal, mert nem sikerült még megszeretniük ilyen formában a paprikát és a paradicsomot.
Hozzáadom a megtisztított és feldarabolt zöldségeket, sózom. Fedő alatt hagyom párolódni.
Víz hozzáadásával levesesebbé, szaftosabbá tehető.
Én hosszú lére eresztem, mert a gyerekek szaftosan szeretik. Sőt, a két Kicsi többnyire inkább a köretet eszi szafttal, mert nem sikerült még megszeretniük ilyen formában a paprikát és a paradicsomot.
Füstölt tofuval is készülhet, ez esetben elmarad a füstízű só.
9 megjegyzés:
A ratatouille-t (animációs)filmben is, meg kajában is szeretem :))
Nem is tudtam, hogy Mo.n is megterem az okra. Hol szerzed be? veted saját termés? Milyen íze van?
Gábor!
Ezen a képen látható a tavalyi termés:
http://lettudatoskonyha.blogspot.com/2008/08/okrs-lecs.html
A magot annak idején a szegedi Calendula vetőmagboltban vette a férjem.
Az íze nem túl karakteres (nekem kicsit a spenót-mángold vonalat juttatja eszembe, de nem keserű), magok vannak benne, amik főzés során szintén megpuhulnak. Időben kell viszont leszedni, mert csak a fiatal termés élvezhető, utána ugyanis szálkás lesz és kemény.
Fővés közben enyhén kocsonyás jellegű anyagot bocsát ki magából, lecsóba tenni ezért is szeretjük.
Ezen kívül más zöldséges főételbe is szoktam tenni, de van, amit nem próbáltam ki, pedig többször belebotlottam már: a kókuszos hölgyujj (indiai recept).
Tavaly nyár végére viszont megbogarasodott a növény.
CES!
Akkor már csak padlizsánt kell szerezni... annak termesztése nekem sosem sikerül...
Szia Renáta, szoktál eltenni télire is lecsót?
nálunk ebben az időszakban folyamatos lecsózás megy, mi tojásmentes durumtarhonyát szoktunk még beletenni, és a füstízt 4-5 db feketekardamon belefőzésével csempésszük be, nagyon bevált. :)
Ilike!
Igen, steril üvegbe teszem a nem egészen készre főzött lecsót: hagymás alapon paradicsom-paprika és fejtetőre fordítom a megtöltött üveget.
Írisz!
Köszi az ötletet! Sejtettem, hogy van valami természetesebb, mint a füstízű só...
Fekete kardamomot még sosem próbáltam, csak a világosat édességekhez.
Nem tudom, hogy Szegeden kapható-e, de most nagyon sürgősen elkezdem keresni.
Az okra engem is izgat (majd szeretnék a nomádportára), pedig bevallom: még nem is kóstoltam. De már külsőre is tetszik.
Megjegyzés küldése