Lencsepástétom

2009. szeptember 5., szombat

Az iskolaszezon beköszöntével reggelente vagy különféle szendvicsek készülnek az iskolai tízórais dobozba vagy előző délután kisült péksütemények kerülnek bele. Az egyik leggyakrabban készülő szendvicskrém nálunk a lencsepástétom.
Mellé pedig legtöbbször paprika kerül, ilyenkor szeptemberben...

Hozzávalók:

1 csésze lencse
1 kis fej hagyma
2 ek pálmazsír (vagy olaj)
1 tk pirospaprika

körömnyi babérlevél
bors
kiegészítésként: petrezselyem




Elkészítése:

A lencsét kiválogatom és alaposan megmosom, majd felteszem főni a babérlevéllel együtt.
Mikor elkészült (beszívta a vizet és puha lett), eltávolítom belőle a babérlevelet.
Egy másik edényben a pálmazsíron megfuttatom az apróra vágott hagymát, hozzáadom a pirospaprikát, majd a megfőtt lencsét.
Megsózom és ízlés szerint borsot adok hozzá.
Hűlni hagyom, majd botmixerrel pépesítem vagy nagyobb mennyiség esetén turmixgépben elegyítem össze (vagy csak villával elnyomkodom, ha nincs időm pépesítgetni).

Aprított petrezselyem is adható hozzá.
Dobozba téve a hűtőszekrényben néhány napig eltartható.
Olajjal is készíthető.

Megjegyzés:
A lencse -mivel a hüvelyesek közé tartozik-, magas fehérjetartalommal bír.
A-vitamin-tartalma miatt kedvező a szemnek, a látásnak, ezenkívül jelentős B1-vitamin (tiamin), vas-, kálium- és cinkforrás is.

További pástétomkrémek:
Vegazsír
Szezámos padlizsánkrém

22 megjegyzés:

Palócprovence írta...

Klassz! :)

Névtelen írta...

nagyon jó ötlet! meg fogom csinálni, a lányom imádja a lencsét.

én csak pálmazsír témában vagyok nagyon alulművelt, miért jó/jobb?

köszi!

Helga

LiliNortianyu írta...

Kipróbálom,és tök jó,hogy kiraktad a vegazsírt,mert nagyon szeretem,főleg fokhagymásan,de drágállom a boltban.Most majd megcsinálom otthon.Köszi!

Jucy írta...

Szeretem suliba hordani az ilyeneket, mert nem vagyok felvágott párti. Köszi a tippet! :)

Renata Kalman írta...

Helga!
Semleges ízű, illatú, hőre olvadó, majd dermedő kiváló pástétomkrém alap.
Kinézetre a sertészsírra emlékeztet kicsit...de növényi eredetű.
Telítetlen zsírsavakat tartalmaz, ami hő hatására sem változik meg, tehát a koleszterinszintet nem emeli.
Én jelenleg nem tudok jobb alapot: a margarin, vaj kilőve, az olajok nem dermednek meg eléggé....
Igaz a pálmazsír kapcsán is vannak aggályok, a pálmaültetvények kipusztítása miatt, de én jelenleg nem tudok jobb alternatívát. Maximum kókuszzsír, de annak meg alapból íze van.


LiiNortianyu!
A bolti nagyságrendekkel drágább. Ebbe is tehetsz fokhagymát, csak nekem nem bírja a gyomrom.

Palócprovence!
:)

Jucy!
Remélem beválik, ha kipróbálod!
Sajnálom, hogy anno fősulin nem ismertem ilyesmiket, habár főzési lehetőség sem volt ott, ahol laktam.

Névtelen írta...

köszi! már nézegettem a boltban, de legközelebb meg is veszem :-)

Helga

erős ildikó írta...

Köszönöm, ehhez most nagy kedvet csináltál. Szeretjük a lencsét, s azt hiszem kipróbálom ilyen vegán módra is, és másképpen is. Beindította a gondolataimat.

ilike írta...

CSini az új külső.

erős ildikó írta...

De szép lettél! (No persze eddig is az voltál, de tetszik ez a frissítés, jó levegős.)

Renata Kalman írta...

Ilike, Napmátka!
Köszi! Már szerettem volna egy kis frissítést.
(és most kaptam hozzá egy kis segítséget)

Névtelen írta...

Én már el is készítettem, nagyon finom lett! Köszönöm a receptet!
Tényleg szép és harmonikus az új blogkülső és jó a fotó!
Törzsolvasó Judit

Renata Kalman írta...

Köszönöm szépen, Judit!
Örülök, hogy Nektek is ízlett a pástétom.
És külön köszönet érte, hogy törzsolvasóm vagy :)

Névtelen írta...

Kedves Rena!

El vagyok bűvölve az új blog dizájnod miatt! Frissesség, báj és természetesség árad belőle. Jót tett az oldaladnak és illik a vegasághoz is.

Viszonylagos rendszerességgel kukkantok be hozzád, de mindig találok valami számomra érdekes újítást... Gyakorlatias tippjeidet meg köszönettel használom fel tejtermékek kiváltására a húsos fogásoknál (a kósersági előírások betartására törekedve mi nem keverjük a tejes dolgokat a húsos vagy zsíros ételeknél).

A pálmazsírt ismerem és szívből ajánlom magam is, a kókuszzsírt még nem próbáltam, gondolom ez is bioboltban beszerezhető.

Csak így tovább:Leru

Renata Kalman írta...

Kedves Leru!

Köszönöm a kedves szavakat és a buzdítást, igyekszem gyakrabban frissíteni a posztokat, most még keresem az új napirendemet, mert néhány változás van az életemben.

Örülök annak, hogy találsz hasznosítható ötleteket.
Igazad van, mert a táplálkozási szabályok nagyon fontosak, nem véletlenül hozták ezeket, hanem tudatos tervezettséggel.

A kókuszzsír még új terület számomra is, de már több helyen belefutottam és sok jót olvastam róla.

Névtelen írta...

Rena!

A pálmazsírt - úgy tudom -a háború előtt előszeretettel használták ("ceres" néven)a zsidó konyhában a vaj kiváltására, mivel akkoriban a margarint nem ismerték.

A kókuszzsírral kapcsolatos tapasztalataidra kiváncsi lennék!
Eddig csak a kókusztejet, illetve a kókusz tejport próbáltam ki a tejszín kiváltására és az nagyon bejött, mivel lágy krémes az állaga, ráadásul felfőzve semleges az íze.

Leru

Névtelen írta...

Szia, szerinted vöröslencsével és keleties fűszerekkel is működik a recept?

Renata Kalman írta...

Kedves Leru!
Ez a ceres elnevezés izgatja a fantáziámat, elsőre valami gabonával azonosítottam volna....

Úgy tűnik ismét egy újabb pont, hogy megállapítsam: régen sok-sok olyan értékes(ebb) dolgot használtak, tudtak, ami mára elfelejtődött, vagy igyekeztek elfelejtetni velünk...

A kókuszzsír: elsőre sütibe tenném, majd rövidesen időt találok erre, hogy nekifogjak.

A kókusztejet házilag készítem és a fiam kedvence.
Karamellnek, kávénak illetve karobbal ízesítve isszuk.
Korábban boltban vettem a kókusztejport, de elég drága.
Viszont abból remek golyókat lehet készíteni!

Renata Kalman írta...

Szia Névtelen!
Persze!! Én is szoktam úgy is készíteni, csak most ezt a verziót csináltam.
Abba római kömény, kurkuma, hing kerül, meg pirospaprika.
Előnye, hogy a vörös lencse még gyorsabban megfő.

Te mivel ízesítenéd?

Pilchard írta...

Szia Renata!

Nagyon érdekelne hogyan csinálod a kókusztejet,ha nem titkos recept megosztanád velünk?
Én kókusztejet nem próbáltam még,a kókusztejport igen,de nekem nagyon drága:(

Renata Kalman írta...

Pilchard!
Felteszem majd... Van növényi tejkészítőm, azzal csinálom a kókusztejet, de lehet tejporból is.
Igen, elég drága, sajnos ez utóbbi.

nagyorsolya írta...

Szia Reni! Kipróbáltam, isteni, köszi! Én simán olivaolajjal készítettem, sőt még egy kis főzővizet is hagytam a lencsén. Így hígabb lett, de nekem nagyon ízlett, mert egyáltalán nem száraz a kenyéren. Mondjuk sulis szendvicsbe nem lenne épp praktikus.

Renata Kalman írta...

Orsi!
Örülök, hogy ízlett!
A pálmazsírral készülő nem folyós, ezért ez beválik a sulis tízóraihoz is.

Related Posts with Thumbnails
 
Lét-tudatos konyha - by Templates para novo blogger