Csíráztatás II.

2010. január 24., vasárnap

Tavaly már írtam egy keveset a csírákról itt: Csíráztatás I.


Majd jött a nyár a sok friss növénnyel, olyankor nem szoktam csíráztatni. Ősz végétől viszont ismét elővettem az emeletes edénykéimet és ismét elkezdődött a csíraszezon!
Sajnos továbbra is meg kell állapítanom, hogy az árusított magok közül elég sok a csíraképtelen. Hol egyik, hol másik fajta okoz csalódást (zacskós vagy papírtasakos vegyesen). Megveszem, beáztatom a megfelelő időre, de sajnos elég sok nem kel életre közüle.
(Persze nem vonatkozik ez általánosságban mindegyikre, de sokszor előfordul.)

Legjobb sikert a kertben felfogott magokkal érem el, csak ez egy kicsit időigényes. A retek egy részét tavasszal például hagyjuk felmagozni, majd begyűjtjük a magját. Ilyen magszedésre a kínai hagymánál tettem még kísérletet.

Ilyenkor télen csak a kakukkfű és a rozmaring található meg a kertben, ezért bent nevelek néhány fűszernövényt.

Cserépbe, földbe ültetek petrezselyem, koriander, metélőhagyma stb. magot, így télen is van valami zöld az ablakpárkányon. A bazsalikom viszont nem szereti a hideget, ősszel mikor behozom, lecsupaszodik és a télen bent elvetett mag sem kel ki.

Érdekes szemmel látni, ahogy már pár óra elteltével a csíráztatásra szánt magok fejődésnek indulnak. Így az első pillanatoktól kezdve figyelemmel követhetjük a növénykék fejlődését (míg ez a földbe ültetett magoknál ez nem mondható el).
A csíra sokkal több értékes anyagot tartalmaz, mint a fűszernövény.




Magvak csírázási ideje:

Gabonafélék:
árpa, barna rizs, búza, hajdina, köles, rozs, zab: 2-3 nap
kukorica: 3-6 nap

Hüvelyesek:
bab, borsó, lencse: 4-5 nap

Olajos magvak:
szezámmag: 1-2 nap
lenmag: 2 nap
napraforgómag, tökmag: 3-4 nap

Zöldségfélék:
retek: 2 nap
zsázsa: 4-8 nap
lucerna, mustármag: 5-6 nap

11 megjegyzés:

Kiskukta írta...

Én is csíráztattam pár éve, akkor még a húgom is velünk lakott, és ő is partner volt benne, de lányaim és férjem is elutasítja, magamért lusta vagyok előszedni, pedig jó lenne. Meg jó lenne őket is rászoktatni, de nem hiszem, hogy ez sikerülni fog. Melyik a kedvenc csírád?

Belly írta...

Én is gondoltam már csíráztatásra,egyszer kóstoltam,akkor ízlett.

Kata írta...

Én meg lusta ....... vagyok:( itt van a konyhaszekrényben a csíráztatótál, akadna mag is, és képtelen vagyok csinálni belőle valamit. Mondjuk amikor csíráztattam, azt is megehettem egyedül, lehet, hogy az a bajom? Na most indulok a konyhába, beáztatok valamit...

Kata írta...

Jelentem, zsázsát választottam:)

erős ildikó írta...

Mindig eljutok oda - főleg ha írsz egy ilyen bejegyzést -, hogy kéne. Mármint csíráztatni. Már többféle csírát kóstoltam, és nagyon ízletes, ráadásul szépen fel tudják dobni a téli étrendet. Egyszer már csak belekezdek...
A petrezselyem nagy-nagy kedvenc nálunk (ráadásul magot is gyűjtöttünk belőle a nomádportán), annak a csírája is finom?

Névtelen írta...

jaj de jó, hogy írtál a csíráztatásról. én többé-kevésbé rendszeresen szoktam, de valahogy eszembe sem jutott volna írni róla. talán, mert nekem olyan természetes. én nem csak az íze és a vitamintartalma miatt szeretem, hanem a színe miatt is és mert olyan szép "dekoráció" a tányéron. de a legjobban azt szeretem, hogyy foglalkozni kell vele (hülyén hangzik, de így van) és ahogyan írtad, pár óránként lehet látni a változásokat.

Renata Kalman írta...

Kiskukta!
A retekcsíra a legnépszerűbb nálunk, meg nálam a zsázsa, az kicsit csípős.
A retket sem enné meg a férjed pl. szendvicsben?

Belly!
A szőlőmagliszt alapján én úgy vélem, hogy a férjed vevő lenne a csíráztatásra is....:)

Kata!
Jó választás! Mondjuk a zsázsát sokan nem szeretik, mert kocsonyás, néha nem is jön össze.

Renata Kalman írta...

Napmátka!
Petrezselymet csak cserépbe ültettem még. Igazából fel sem merült bennem, hogy csíráztassam, nem is olvastam még róla. Majd utána nézek.
Mondjuk még ilyen csíramagot sem láttam még sehol. Az ültetésre való magja az nagyon pici.


Nokedlis!
Igen, nekem is olyan evidens volt, hogy csak vannak, meg esszük. De amikor írtam róla (csak említésszintjén), akkor sok visszajelzés jött, meg ötletek, kinek hogyan sikerült és hogyan nem. Aztán összeszedtem egy-két dolgot róla.
A gondozás az tényleg így van. És szemmel látszik, ahogy bomlik kifelé. :)

Kiskukta írta...

Mikor csíráztattam nekem is a retek volt a kedvencem, meg ha jól emlékszem a napraforgó, bár megvan annak ár 4 éve is, hogy nem került elő a csíráztatótálam, lehet már nem emlékszem 100%-an. Férjem teljes mértékben elutasította, azt mondja nem eszik bébi növényeke, bezzeg a gyerek állatokkal nincs gondja, (gondolok itt a malacra).
Hát most kedvem van megint csíráztatni, zsázsa magom van is régről, bár ennyi év után lehet nem is kelne ki, de arra úgy emlékszem nem kedveltem...

Renata Kalman írta...

Kiskukta!
Próbáld ki, de lehet, hogyha túl régi, akkor nem fog kikelni. A zsázsát sokan nem szeretik, mert kocsonyás jellegű a mag.
A Csíráztatás I.
posztban a megjegyzéseknél írtunk róla.

ilike írta...

Szeretjük a csírákat, csak valahogy lusta vagyok foglalkozni vele. Ma néztem a boltban hogy milyen drágák ha veszed magokat csíráztatva. Örülök az összeállításodnak, ez erőt ad hogy komolyabban foglalkozzak vele, köszönöm.

Related Posts with Thumbnails
 
Lét-tudatos konyha - by Templates para novo blogger