Spenótos parata

2010. május 21., péntek

Az alábbi indiai eredetű töltött lepény (parata) az európai lángossal szemben élesztő nélkül készül és nem bő olajban, hanem csak vékonyan kikent serpenyőben sül. A töltelékéhez egy idényszerű zöld leveles zöldséget, a spenótot választottam.

Hozzávalók:

Tésztához:

1 csésze teljes kiőrlésű liszt
1 ek pálmazsír
½ csésze víz
csipet só

Spenótos töltelék:

2 csésze összevágott spenót
csipet asafoetida (hing)
¼ tk só
½ tk római köménymag

kevés liszt a nyújtáshoz
olaj a sütéshez

Elkészítése:

Összekeverem a lisztet és a sót, elmorzsolom a pálmazsírral, hozzáadom a vizet úgy, hogy rugalmas tésztát kapjak. Letakarva félreteszem pihenni.




Töltelék:

A spenótot megtisztítom és apróra vágom.
Felmelegítem az olajat. Akkor megfelelő a hőfok, ha a beleszórt római köménymagok rögtön pattogni kezdenek.
Hozzáadom a köménymagot. Miután a kömény kipattogott, beleteszem az asafoetidát és a spenótot.
Jól megpirítom, időnként lapát segítségével megnyomkodom, hogy távozzon a spenótban lévő nedvesség.

Hozzáadom a sót és félreteszem hűlni.



Parata készítése:

Ezt a tésztamennyiséget kb. 8 részre osztom. Minden tésztadarabot kör alakúra nyújtok, a közepére halmozom a spenóttölteléket, majd összehajtogatom labda formájúvá.
A töltött labdákat kissé belisztezett felületen sodrófával óvatosan kör alakúra nyújtom (a töltelék immár belül helyezkedik el). Vigyázzunk, nehogy kiszakadjon!

A kinyújtott lepényeket enyhén kiolajozott serpenyőben megsütöm. Fordítás után enyhén felfúvódhatnak. Sülés után célszerű meleg helyen tartani, nehogy kiszáradjon.




Egyszerűen saláta vagy főzelék vagy valamilyen feltét mellé is fogyaszthatjuk. Nyári kirándulások, piknikek elemózsiás kosarába is csomagolhatjuk.

Megjegyzés:
A klasszikus spenót helyett én új-zélandi spenótból készítettem, de használhatunk mángoldot is.
Olaj helyett eredetileg tisztított vajjal (ghí) készül

5 megjegyzés:

Padparadsa írta...

Nagyon jól néz ki! Ki fogom próbálni, köszi!

vegavarázs írta...

Reni, de kár, hogy nem laksz közelebb. Parata-rajongó vagyok!

ilike írta...

Mindenképpen én is ki fogom próbálni, éppen a spenót felhasználásán gondolkodtam a napokban, mert annyira sűrűn nő a kertben.

Virginie írta...

Je n'ai jamais fait de Kofta ni de paratha. Tout cela m'a l'air délicieux et je suis sûre que toute la famille a adoré.

Renata Kalman írta...

Padparadsa!
Krumplival is szoktam tölteni.

Hémangi!
Én meg a Tiédre lennék kíváncsi!

Ilike!
Nálunk ez a fajta spenót megállíthatatlan, de örülök neki.
Főzelék formájában nem igazán nyerő nálunk (rajtam kívül), ezért szoktam valami más formában készíteni.

Salut Virginie!
J'adore (nous adorons) les plats indiens et je les prépare souvent.
Heureusement, on peut acheter de plus en plus d'épices indiennes en Hongrie aussi.

Related Posts with Thumbnails
 
Lét-tudatos konyha - by Templates para novo blogger