Reform bejgli aszalványokkal - mákos, diós, gesztenyés

2012. december 19., szerda

Az alábbi mennyiségből nekem 2 rúd mákos, 2 rúd diós és 1 rúd gesztenyés bejgli készült.

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt (60 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 10 dkg szójaliszt és 30 dkg finomliszt)
  • 30 dkg vaj vagy növényi zsír (kókusz- vagy pálmazsír)
  • csipet só
  • 5 dkg élesztő
  • 6 dl tej (sima tej vagy rizstej)
  • 1 ek nádcukor
  • méz a tetejéhez
  • Töltelékek (lásd lejjebb)
Elkészítése:

A tejet meglangyosítom, hozzáadom a cukrot, belemorzsolom az élesztőt és állni hagyom.
A liszteket összeelegyítem, beleszórom a sót, elmorzsolom a puha zsiradékkal és a felfuttatott élesztős tejjel.
Összegyúrom és kelni hagyom a tésztát.
5 kis részre osztom, mindegyiket téglalap formájúra nyújtom. Rákenem a kihűlt tölteléket, a két szélét behajtom és hosszanti végüknél kezdve feltekerem.
Tetejét olvasztott mézzel lekenem, oldalát megszurkálom és hűvös helyre teszem.

A sütőt előmelegítem 200 ˚C-ra és megsütöm őket.

Töltelékek

Mákos-mazsolás

Hozzávalók:
  • 30 dkg darált mák
  • 1 citrom reszelt héja
  • 10 dkg mazsola
  • 4 ek nádcukor

Elkészítése:
A darált mákot elkeverem a cukorral, a reszelt citromhéjjal és az előzetesen megmosott, beáztatott és lecsepegtetett mazsolával. Kevés vizet adok hozzá (ne legyen híg, éppen csak összeálljon) és összeforralom.

Diós-aszalt barackos


Hozzávalók:
  • 30 dkg darált dió
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 2 ek baracklekvár
  • 10 dkg aszalt sárgabarack
  • 4 ek nádcukor

Elkészítése:
Az aszalt barackot beáztatom, mikor megpuhult apróra vágom. A diót elkeverem a cukorral, a fahéjjal, a lekvárral és a felaprított barackkal. Kevés vizet adok hozzá és összeforralom.


Gesztenyés-aszalt meggyes

Hozzávalók:
  • 1 csg gesztenyemassza
  • 10 dkg aszalt meggy
  • kevés tejszín

Elkészítése:
A felengedett gesztenyemasszát áttöröm, kevés tejszínnel fellazítom, majd hozzáadom az előzetesen beáztatott aszalt meggyet.

Recept eredetije: itt

2 megjegyzés:

Bianka írta...

Mesésen néz k

Renata Kalman írta...

Köszi szépen Bianka!

Related Posts with Thumbnails
 
Lét-tudatos konyha - by Templates para novo blogger