2012. december 19., szerda
Az alábbi mennyiségből nekem 2 rúd mákos, 2 rúd diós és 1 rúd gesztenyés bejgli készült.
Hozzávalók:
A tejet meglangyosítom, hozzáadom a cukrot, belemorzsolom az élesztőt és állni hagyom.
A liszteket összeelegyítem, beleszórom a sót, elmorzsolom a puha zsiradékkal és a felfuttatott élesztős tejjel.
Összegyúrom és kelni hagyom a tésztát.
5 kis részre osztom, mindegyiket téglalap formájúra nyújtom. Rákenem a kihűlt tölteléket, a két szélét behajtom és hosszanti végüknél kezdve feltekerem.
Tetejét olvasztott mézzel lekenem, oldalát megszurkálom és hűvös helyre teszem.
A sütőt előmelegítem 200 ˚C-ra és megsütöm őket.
Mákos-mazsolás
Elkészítése:
A darált mákot elkeverem a cukorral, a reszelt citromhéjjal és az előzetesen megmosott, beáztatott és lecsepegtetett mazsolával. Kevés vizet adok hozzá (ne legyen híg, éppen csak összeálljon) és összeforralom.
Elkészítése:
Az aszalt barackot beáztatom, mikor megpuhult apróra vágom. A diót elkeverem a cukorral, a fahéjjal, a lekvárral és a felaprított barackkal. Kevés vizet adok hozzá és összeforralom.
Elkészítése:
A felengedett gesztenyemasszát áttöröm, kevés tejszínnel fellazítom, majd hozzáadom az előzetesen beáztatott aszalt meggyet.
Hozzávalók:
- 1 kg liszt (60 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 10 dkg szójaliszt és 30 dkg finomliszt)
- 30 dkg vaj vagy növényi zsír (kókusz- vagy pálmazsír)
- csipet só
- 5 dkg élesztő
- 6 dl tej (sima tej vagy rizstej)
- 1 ek nádcukor
- méz a tetejéhez
- Töltelékek (lásd lejjebb)
A tejet meglangyosítom, hozzáadom a cukrot, belemorzsolom az élesztőt és állni hagyom.
A liszteket összeelegyítem, beleszórom a sót, elmorzsolom a puha zsiradékkal és a felfuttatott élesztős tejjel.
Összegyúrom és kelni hagyom a tésztát.
5 kis részre osztom, mindegyiket téglalap formájúra nyújtom. Rákenem a kihűlt tölteléket, a két szélét behajtom és hosszanti végüknél kezdve feltekerem.
Tetejét olvasztott mézzel lekenem, oldalát megszurkálom és hűvös helyre teszem.
A sütőt előmelegítem 200 ˚C-ra és megsütöm őket.
Töltelékek
Mákos-mazsolás
Hozzávalók:
- 30 dkg darált mák
- 1 citrom reszelt héja
- 10 dkg mazsola
- 4 ek nádcukor
Elkészítése:
A darált mákot elkeverem a cukorral, a reszelt citromhéjjal és az előzetesen megmosott, beáztatott és lecsepegtetett mazsolával. Kevés vizet adok hozzá (ne legyen híg, éppen csak összeálljon) és összeforralom.
- 30 dkg darált dió
- 1 tk őrölt fahéj
- 2 ek baracklekvár
- 10 dkg aszalt sárgabarack
- 4 ek nádcukor
Elkészítése:
Az aszalt barackot beáztatom, mikor megpuhult apróra vágom. A diót elkeverem a cukorral, a fahéjjal, a lekvárral és a felaprított barackkal. Kevés vizet adok hozzá és összeforralom.
Gesztenyés-aszalt meggyes
- 1 csg gesztenyemassza
- 10 dkg aszalt meggy
- kevés tejszín
Elkészítése:
A felengedett gesztenyemasszát áttöröm, kevés tejszínnel fellazítom, majd hozzáadom az előzetesen beáztatott aszalt meggyet.
Recept eredetije: itt
2 megjegyzés:
Mesésen néz k
Köszi szépen Bianka!
Megjegyzés küldése