2010. március 24., szerda
Mivel a gyermekeim többsége allergiás a tejfehérjére, ezért a szokásos tejes változat sóskakészítéskor sem jöhet szóba. A növényi tejes változat pedig eddigi próbálkozásaimkor nem aratott túl nagy sikert a családtagok körében. Így hát nem is készítem gyakran főzeléknek sem a sóskát, sem a spenótot, pedig annak idején én mindkettőt nagyon kedveltem.
A spenótot viszont gyakran alkalmazom zöldséges főétel alapanyagaként, például:
Spenótos hajdina
Zöldséges krémleves
Raguval töltött tésztakagylók
Spenótos-burgonyás ragu
Egyik nap viszont a férjem egy kis szatyor sóskával tért haza, mondván, hogy kezdjek vele valamit...
Kedves barátnőm pedig legutóbbi látogatásakor nagy örömömre megajándékozott két kis doboz zabtejszínnel, így arra jutottam, hogy megpróbálom a kettőt összeházasítani és készítek egy növényi tejszínes sóskafőzeléket.
A próbálkozás részben eredményes volt, a két nagyobbik gyerek repetázott belőle, a Kicsik viszont csak végignézték és lelkesen szurkoltak hozzá…
Hozzávalók:
sóska
1 kis doboz növényi tejszín (nálam zabtejszín)
kevés víz
pici só
cukor, méz
szükség esetén a habaráshoz: rizsliszt
Elkészítése:
A sóskalevelekről lecsípem a szárukat. Alaposan, többszörös vízben megmosom, hogy lekerüljön róluk a rajta lévő föld, por.
Egy kevés vízben megpárolom, majd kis hűtés után így, ahogy van, turmixba teszem és összeelegyítem.
Visszaöntöm a lábasba, hozzáteszem a tejszínt, beleszórom a sót és felfőzöm.
Ha nem lesz elég sűrű, akkor kevés rizsliszttel behabarom (kevés hideg vízben elkeverek 1-2 ek rizslisztet, majd lassan a sóskához öntöm, közben kevergetem, hogy ne csomósodjon be).
A végén tetszés szerint ízesíthető cukorral, mézzel.
Feltét: vega bundás kenyér, rántott zöldségek (rántott karfiol stb.), pakora…
3 megjegyzés:
Mindjárt elsírom magam, elszállt a bejegyzésem! Leírom a rövidített változatot. :( :)
Úgy tudom hogy elvileg nem is kellene tejtermékeket fogyasztanunk, mert az ezt lebontó enzimek csak akkor kellene hogy szerepet játszanak, amikor a csecsemőkori táplálás kerül szóba.
Nálunk a sóskát csak a férjem eszi meg, anyósom szokott neki küldeni ha ezt főz maguknak. Meglepetésként idén vetek én is a veteményesbe, de mivel még sosem főztem nem hiszem hogy olyan amilyennek ő szereti, de próba szerencse. :) Csak tudnám, mit lehet szeretni ezen a növényen főzelék formátumban! :)
A nem növényi eredetű tejekre gondoltam, lehet hogy félreérthető voltam.
Ilike! Tejjel kapcsolatban igazad van! Csak ugye sokszor a megszokás, ami vezérel minket.
A növényekből nem lehet mindent előállítani (pl. túró, tejföl). A tofu eléggé más.
Sóska: hogy ízre mi a jó benne? nem is tudom..., gyerekként tán 7-8 évesen szerettem meg.
A spenót viszont jól illik más ételekhez, párolva.
Megjegyzés küldése