Sóska másként (növényi tejszínnel)

2010. március 24., szerda

Mivel a gyermekeim többsége allergiás a tejfehérjére, ezért a szokásos tejes változat sóskakészítéskor sem jöhet szóba. A növényi tejes változat pedig eddigi próbálkozásaimkor nem aratott túl nagy sikert a családtagok körében. Így hát nem is készítem gyakran főzeléknek sem a sóskát, sem a spenótot, pedig annak idején én mindkettőt nagyon kedveltem.

A spenótot viszont gyakran alkalmazom zöldséges főétel alapanyagaként, például:

Spenótos hajdina
Zöldséges krémleves
Raguval töltött tésztakagylók
Spenótos-burgonyás ragu

Egyik nap viszont a férjem egy kis szatyor sóskával tért haza, mondván, hogy kezdjek vele valamit...

Kedves barátnőm pedig legutóbbi látogatásakor nagy örömömre megajándékozott két kis doboz zabtejszínnel, így arra jutottam, hogy megpróbálom a kettőt összeházasítani és készítek egy növényi tejszínes sóskafőzeléket.

A próbálkozás részben eredményes volt, a két nagyobbik gyerek repetázott belőle, a Kicsik viszont csak végignézték és lelkesen szurkoltak hozzá…




Hozzávalók:

sóska
1 kis doboz növényi tejszín (nálam zabtejszín)
kevés víz
pici só
cukor, méz
szükség esetén a habaráshoz: rizsliszt


Elkészítése:

A sóskalevelekről lecsípem a szárukat. Alaposan, többszörös vízben megmosom, hogy lekerüljön róluk a rajta lévő föld, por.
Egy kevés vízben megpárolom, majd kis hűtés után így, ahogy van, turmixba teszem és összeelegyítem.

Visszaöntöm a lábasba, hozzáteszem a tejszínt, beleszórom a sót és felfőzöm.

Ha nem lesz elég sűrű, akkor kevés rizsliszttel behabarom (kevés hideg vízben elkeverek 1-2 ek rizslisztet, majd lassan a sóskához öntöm, közben kevergetem, hogy ne csomósodjon be).

A végén tetszés szerint ízesíthető cukorral, mézzel.

Feltét: vega bundás kenyér, rántott zöldségek (rántott karfiol stb.), pakora


3 megjegyzés:

ilike írta...

Mindjárt elsírom magam, elszállt a bejegyzésem! Leírom a rövidített változatot. :( :)

Úgy tudom hogy elvileg nem is kellene tejtermékeket fogyasztanunk, mert az ezt lebontó enzimek csak akkor kellene hogy szerepet játszanak, amikor a csecsemőkori táplálás kerül szóba.

Nálunk a sóskát csak a férjem eszi meg, anyósom szokott neki küldeni ha ezt főz maguknak. Meglepetésként idén vetek én is a veteményesbe, de mivel még sosem főztem nem hiszem hogy olyan amilyennek ő szereti, de próba szerencse. :) Csak tudnám, mit lehet szeretni ezen a növényen főzelék formátumban! :)

ilike írta...

A nem növényi eredetű tejekre gondoltam, lehet hogy félreérthető voltam.

Renata írta...

Ilike! Tejjel kapcsolatban igazad van! Csak ugye sokszor a megszokás, ami vezérel minket.

A növényekből nem lehet mindent előállítani (pl. túró, tejföl). A tofu eléggé más.

Sóska: hogy ízre mi a jó benne? nem is tudom..., gyerekként tán 7-8 évesen szerettem meg.
A spenót viszont jól illik más ételekhez, párolva.

Related Posts with Thumbnails
 
Lét-tudatos konyha - by Templates para novo blogger