Nyári arany: sárgabarack

2008. július 25., péntek

A süteményreceptek zöme -ha lekvárt ír elő-, többnyire sárgabarackot javasol. Családunknak is ez a kedvence, ezért már nagyon vártam, hogy mikor teszek szert idén nagyobb mennyiségű sárgabarackra. És lőn, a férjem egyik este meglepett 15 kg-mal. Nem számítottam rá, így este 6 óra után vetettem bele magam a lekvárfőzésbe. Egy részét lekvárnak készítettem el, más részét pedig magozás után felnegyedeltem és zacskóba tettem, télen gyümölcsös süteményhez fogom használni.

Habár a Befőzésről feltett cikkemben azt írtam, hogy mostanában nem mézzel készítem a lekvárt, ezt most megcáfolom. Mivel most érkezett meg az évi mézmennyiség, -nyáron mindig több üveggel veszek egy ismerős méhésztől, ami kitart a következő évig- így most a mézesüvegeket látva elcsábultam.


Mézes sárgabaracklekvár

Hozzávalók:

Sárgabarack

Méz (nálam kilónként 15 dkg méz ment bele)



Elkészítése:

A sárgabarackot alaposan megmosom, kettéveszem, a magját kiszedem (a héját nem szoktam lehúzni). Turmixgépben összeelegyítem.

Befőzőlábosba teszem a barackpépet, majd alacsony lángon felfőzöm. Kicsit sűrűsödni hagyom, majd hozzáadom a mézet. Még egyet forralok rajta és tölcsér segítségével -a Befőzésnél ismertetett módon fertőtlenített- üvegekbe töltöm. Mikor készen vagyok, akkor az ugyanott leírtaknak megfelelően járok el, azaz fejtetőre állítom, majd szárazdunsztba teszem.




2 megjegyzés:

Meli írta...

Nagyon örülök, hogy megtaláltam ezt a receptet, mert szerettem volna egy tartósítószer mentes sárgabarack lekvárt csinálni, hogy az egy éves kislányom is bátran ehessen majd belőle. UTána beleolvastam a többi blogodba és honlapodba is, nagyon érdekes, majd még olvasom, csak most megyünk ki az udvarra játszani a nagy meleg előtt.
Köszi, hogy megírtad :D
Melinda

Renata Kalman írta...

szia Meli!
Remélem jól sikerült a lekvár!
Idén sajnos az eddigiekhez képest a gyümölcs is drágább lett, részben az időjárás miatt.
Köszönöm a honlapomra vonatkozó pozitív szavakat, igyekszem rendszeresen frissíteni. Hírlevélre is fel tudsz iratkozni, a belső oldalakon.

Related Posts with Thumbnails
 
Lét-tudatos konyha - by Templates para novo blogger