VKF. - XVIII! - Növényből túró?!

2008. augusztus 24., vasárnap

Első alkalommal veszek részt ilyen, a gasztro blogosok körében meghirdetett „versenyen”. A mostani forduló témája a túró volt, vagyis valamilyen túróval készült ételt kellett készíteni és a mai napon közzétenni. Ízbolygó volt olyan figyelmes, hogy a vegánokra, vagyis a tejterméket nem fogyasztókra is gondolt, így túró helyett tofu is használható. Mivel tejterméket ritkán eszünk, így én eleve ebben a második alapanyagban gondolkodtam, sőt a tofu (szójatúró/szójasajt) mellé bevettem egy másik növényi túrót is, a kölestúrót.

Szerettem volna selyemtofut beszerezni, de felénk nem kapható, ezért hagyományos natúr tofut reszeltem le sajtreszelőn, ez lett a tofutúró.

A kölestúró házilag készült és nem biztos, hogy az a klasszikus verzió, ahogyan mások ismerik, én a kölestej készítésekor visszamaradó darabos anyagot használtam fel túróként. A klasszikus kölestúró, -ha jól tudom- úgy készül, hogy az általam kölestúróként használt masszát még elkeverik növényi joghurttal. Én most ennek híján citromlevet tettem hozzá.


Nektarinos köles/tofutúró desszert

Hozzávalók 1 kehelyhez:

2 ek növényi túró (nekem az egyik kehelyben tofutúró -reszelt tofu- van, a másikban pedig kölestúró)

1/2 nektarin apróra vágva

1 ek juharszirup

1 mk fahéj

5 szem mazsola

3 ek növényi tejszín+a tetejére (Hulala tejszínt használtam)

2-3 édes keksz (én fahéjas kekszet használtam)

fahéj a tetejére

+

a kölestúrós változathoz: egy mokkáskanál citromlé

a tofutúrós változathoz: egy evőkanál darált dió


Elkészítése:

A növényi túrót elkeverem a juharsziruppal, a fahéjjal és két evőkanál tejszínhabbal, majd a kehely aljára teszem. Rászórom az apróra vágott nektarint és az előzetesen beáztatott mazsolát, majd ráteszek 1 evőkanál tejszínhabot.

2 kekszet apró darabokra török és rárétegzem az előzőekre. (A kekszet előzőleg belemárthatjuk a barack felfogott levébe is, de így sem marad kemény).

A tetejére tejszínhabot teszek, megszórom kevés fahéjjal. Mellé pluszban kekszet szolgálhatunk fel.

A kölestúrós változathoz a citromlevet a juharsziruppal egyidejűleg keverem hozzá.



Nektarinos kölestúró desszert



A tofutúrós változathoz pedig a darált diót a barackkal együtt teszem bele.


Nektarinos tofutúró desszert




Fahéjas keksz


Hozzávalók:

35 dkg liszt (25 dkg teljes kiőrlésű+10 dkg finomliszt)

10 dkg margarin

1,5 dl víz

1 ek vaníliás cukor

sütőpor



Elkészítése.

A lisztet elvegyítem a sütőporral, elmorzsolom a zsiradékkal, a cukorral és a vízzel megfelelő keménységűre gyúrom. Kinyújtom és cakkos szélű virágformákra szaggatom.

Közepes tűznél világosra sütöm.


8 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia,
Két tejérzékeny gyermek birtokában én is a kölestúrón gondolkodtam, de aztán végülis Apa kényeztetésére igazi túróból készítettem édességet. De mostmár hamarosan ki fogom próbálni a köleses verziót is!!
A Hulalával egyébként az a nagy baj (azonkívül, hogy elég műanyag), hogy egy ideje már tejfehérjét is raknak bele - érthetetlen módon. De más helyettesítőt én sem találtam, csak a szójatejszínt, de a lányom azt sem bírja :-(
Niki

siccike írta...

Niki!
Én zabtejszínt használok inkább az édes verziókhoz, mert én meg szójatejszín szójás utóízét nem csípem annyira.

Renata Kalman írta...

Sajtkukac!
Igen, tudom sajna, hogy elég művacak-műanyag...:( de van amikor kompromisszumra vagyok kénytelen.
Ez a Cora-ban is kapható, ami a város legszélén van, ha innen faluról bemegyek. Aztán hiába terveztem, hogy majd bemegyek vmelyik bioboltba, nem jutottam be.

Natrium-kazeinát van benne, de érdekes, mert erre nem volt allergiás reakciójuk. Mondjuk nem sűrűn kaptak az igaz és csak pár hónap kemény diéta elteltével.

Sajna a tejallergia gyakran szójával párosul...:( nálunk a tofut bírták, szójatejet meg nem kaptak tisztán.
A kölest a semlegessége miatt (is) érzem barátságosnak.

Névtelen írta...

Renáta,
persze, sajnos ilyen esetben kompromisszumot kell kötni :-( Én is rühellem a margarint, de a tejallergiás gyereknek nem adhatok vajat :-(
Képzeld nekem a Hulala nagyon kicsapta a fiam bőrét, mióta tejfehéréjt raknak bele (nemrég már az volt ráírva, nem a nátrium-kazeinát), előtte semmi baja nem volt tőle...
Na mindegy, holnapután indul a palacsintagyártás, s most végre kipróbálom a kölestúrót is!!!!
(ui. a város melyik szélén van az a Cora, ahova Te jársz??)

Renata Kalman írta...

Sajtkukac!
Együttérzek. Nekem a fiamnál pár hónapos korban jött ki az allergia, amikor még csak szopott, úgyhogy akkor nekem is kezdődött a diéta. A neheze inkább az volt, hogy sokan megjegyezték, hogy akkor talán a szoptatás sem tud mindent kiküszöbölni stb. Illetve nehezen értették meg, hogy mindent átvizsgálok, mindent elolvasok és szinte nem tudnak semmit sem venni/adni a gyereknek és hogy ez nem csak egy rögeszme részemről. Ezt tetézi, hogy amiben nincs tej, pl. cukor, nyalóka, azt meg másért nem engedtem. :)

A szegedi Cora-ról beszélek, ha innen Zsombó felől megyek, akkor a város tőlem eső szélén van. Így nem kell bemenni a városba és suliidőben is sikerül hazaérni a két kicsivel fél 12-re mire vége az iskolának-ovinak.

Renata Kalman írta...

Tejszín: Elég nagy ballépés volt tőlük. Nekem lehet, hogy még a régi Hulala van, ezen a natrium-kazeinát szerepel.

Névtelen írta...

Ó Renáta, átérzem, amit te! Nálink ugyanez volt, Csanád az anyatejbe került állati tejfehérjétől is ekcémás volt, úgyhogy énis rizstejjel ittam a kávét....BRrrrrrr
Meg ez az olvasgatás is ismerős :-) Meg az ismerősök lesajnálása, meg a 'műanyag' cuccok kerülése - ami miatt sokszor még a nagyikkal is küzdeni kell :-(

De a lényeg, hoigy én tudom, hogy Ez az út jó, és ebben mindig megerősödöm, mikor hasonlelkületű emberekre találok :-)))

ui. Ó, az a Cora akkor jó messze van :-) Mi a fótihoz lakunk viszonylag közel....
Niki

Renata Kalman írta...

Niki!
Szerencsére ma már az információ sokféleképpen eljut, így én is örülök, ha hasonló gondolkodásmódúakkal "találkozok".
Egyre biztosabb vagyok abban, hogy ez az én utam és szerencsére nem kell már elétenni a "különc" jelzőt. Az igaz, hogy beketelik egy időbe, míg valamennyire megismerik és talán elfogadják ezt azok, akik nem ezen járnak, de valahol mi vagyunk az úttörők. Habár voltak már előttünk is vegák, de annyira fehér hollók voltak, meg nem volt ilyen gyors az információáramlás, hogy a közgondolkodás nem számolt velük.

De vannak elbizonytalanodásaim, nekem is, amikor valami akadály merül fel és ilyenkor többnyire ellenvéleményekbe futok bele, ami még mélyebbre sodor. Ezért ilyenkor inkább megélek néhány nehezebb napot, keresgélek a Neten, itthon meghányom-vetem a férjemmel a dolgokat. Nem baj, hogy van más nézőpont is, mert a kulturált eszmecseréket szeretem ezen a téren is, de olyankor nem tudom megfelelően képviselni a saját "oldalamat".

Így az erősítés rám is rámfér más vegáktól (is).

Related Posts with Thumbnails
 
Lét-tudatos konyha - by Templates para novo blogger