Dahl/dál

2008. szeptember 8., hétfő

Kétféle értelemben használják ezt a kifejezést: Indiában a szárított borsó-, bab- és lencsefélék gyűjtőneve, illetve a belőlük készülő levesszerű ételt is így nevezik.


A hüvelyesek rengeteg fajtájából elkészíthető, de az eredeti recept inkább vörös lencsét, fekete lencsét használ.
Tágabb értelmezésben viszont a dahl alapja lehet akár a nálunk leggyakrabban használt hüvelyesek egyike, a barna lencse is.
További dahl alapanyagok: a vörös lencse, a fekete lencse, a sárgaborsó, a zöld felesborsó, a gyöngybab, a mungó bab, a cifra bab, a vesebab.

Ez utóbbiakból –azaz a babokból- készült dahl-ok állaga igencsak eltér a klasszikus, a lencsés változatétól, mert a babfélék nem főnek annyira szét, s így nem lesz olyan egynemű, krémes az étel állaga.

A hüvelyesekről elmondható, hogy fehérjében igen gazdagok. Gabonaétellel (mellé fogyasztott lepény, kenyér stb.) vagy olajos magvakkal együtt, teljes értékű (vagyis komplett) fehérjét alkotnak.

Főzés előtt válogassuk ki belőlük a nem odaillő dolgokat (kavics, gyommagvak), majd alaposan mossuk meg. Amelyiknél áztatás szükséges, azt áztassuk be előre. A lencseféléket nem szükséges áztatni, viszont a babféléknél fontos az áztatás, mivel a bennük lévő keményítő így válik emészthetővé. Áztatási idejük kb. 10-12 óra.

Különösen a lencséből készülő dahl-okat főzzük alacsony lángon, mert gyorsan hab képződik a tetejükön és kifutnak.




Vörös lencse dahl

(egyik változata)


Hozzávalók:

200 g vörös lencse
4 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
3 szál petrezselyem
víz
1/2 mk kurkuma
¼ mk hing (asafoetida)
½ mk római kömény

1ek olaj

Megmosom a vörös lencsét (nem kell áztatni). Megtisztítom a zöldségeket és a lencsével együtt felteszem főni. Takaréklángra kapcsolom, mert könnyen kifuthat.
Mikor szinte kész, a fűszereket az olajon megfuttatom, majd az ételhez adom és kicsit összefőzöm.


0 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails
 
Lét-tudatos konyha - by Templates para novo blogger