Környezetbarát irkák

2008. szeptember 1., hétfő

Még a nyáron rendeltem a Zöldbolttól (melyet két lelkes fiatalember vezet) újrapapír füzeteket, ceruzákat és vászonból készült cipzáras tartókat.





Iskolás nagylányom gyakran panaszkodott, hogy a villanyfény mellett vakítja őt a fehér papír. Ez volt az egyik ok, amiért rendeltem, a másik pedig az, hogy ezek újrahasznosítással készülnek, vagyis környezetbarátak.




A háztartásban is törekszem a környezettudatosságra, de még nem mondhatnám, hogy teljesen megvalósítottam a terveimet. A szelektív hulladékgyűjtés közel két éve működik településünkön és örömmel látom, hogy a legtöbb lakos kiteszi az adott időpontban a sárga zsáko(ka)t.
Eddig hetente vitték el az ilyen jellegű hulladékot, most már csak kéthetente. Ebbe vegyesen megy a háromféle szelektív hulladék (papír, műanyag, fém), amit Szegeden egy központi telephelyen válogatnak szét. Az üveg gyűjtésére pedig most készült el az iskolánál a gyűjtősziget.
Itt nálunk a joghurtos, margarinos dobozok, étolajas flakonok kimosva sem mehetnek a szelektívbe. Az összetett csomagolásúak viszont igen: pl. dobozos tejes, üdítős burkolat.

Igaz a papírhulladék mehet az iskolai papírgyűjtésbe is, ami évente kétszer van, de ennyi ideig sajnos nincs mindig lehetőségem gyűjtögetni ezt.
Üveg már nem nagyon van itthon kidobandó és fémcsomagolású árut sem sűrűn veszek. Nem szeretem a többcsomagolású árukat, de azért előfordul ilyen is a háztartásomban. Példának okáért a férjem kedvenc zöld teája ilyen: kívülről nylonborítás, alatta papírdoboz és a filterek pedig egyenként papírkapszliban vannak.
A papír- avagy textilzsebkendő terén nem jutottam még dűlőre, mert higiénikusabb a papír, főleg a náthás csúcsszezonban, ugyanakkor a textil környezetbarátabb és a(z) (illatosított) papírzsebkendő kidörzsöli, irritálja az (allergiás) orrot. De a textil mosása kissé visszatart a dologtól, nem tudom miként kivitelezik azok, akik ilyet használnak? Ötleteket várok, aki érintett ebben!

A háztartásban: takarítás, mosás törekszem a természetesebb, környezetet kímélő megoldásokra. Ezzel kapcsolatosan hamarosan felrakok egy rövid kis írást.


8 megjegyzés:

Unknown írta...

Ó, a cím alapján azt hittem természetes festékekről fogok itt olvasni, mint pl. a tintahal tintája, céklapor vagy csirkevér ;)

Miért környezetbarátabb a textilzsebkendő? Szerintem egyre megy, ha végül mosóporral szennyezem a vizet... Papírzsebkendőknél egyébként a Tempo vált be nálunk. Régebben sokkal jobban kijött nálam az allergiám és nemegyszer felsebeztem az orrom, mert annyit fújtam - tempoval még sose sikerült felsérteni. Olyan orrbarát, hogy Nagyim is rászokott már ;) Persze a sima változatot használom, azaz semmiféle irritáló illatosítás vagy kence nincs rajta. Egyébként meg nagyon stabil is (nemegyszer fújtam már szét egy zsebkendőt... tempot még nem sikerült ;) ), pl. ha a gatyában felejtjük, akkor mosás közben nem bomlik szét, hanem egyben marad. Épp ezért pl. nagyon jól használható finom szűrőként is, pl. tiszta paradicsomlé előállítására ;) Otthon nem tudom, kapható-e - ha igen, remélem, nem "recept alapján" készül, mint sokminden más, ami teljesen más ízű otthon, mint eredetiként.

Frazon Zsófi írta...

nagyon szépek a cerkák és a tartók! a lányoddal pedig egyetértek: szerintem is sokkal jobb (ráadásul környezetbarátságosabb) az újra és fehérítetlen papír! 5 éve kint töltöttem egy fél évet Berlinben, ahol az egyetemi fénymásolókban mindenhol újrahasznosított papírt tesznek. sokkal könnyebb olvasni - és akkor arról még nem beszéltünk, mennyi eszük van! :D
jó iskolakezdést!

Renata Kalman írta...

Szia Beatbull!
Szépia, csirkevér huh...
de ha növényi festékek (=festőnövények) is érdekelnek, akkor Húsvét táján mindenképpen nézzél be! (Azért olyan sokat nem ismerek)
Na meg addig is, nem úgy értettem!!!

Az irka (=füzet) csak aféle szóíz volt.

Zsepi téma: igaz a víz meg a mosópor stb. az többletkiadás, ugyanakkor a zseb-papír nem biztos, hogy újrapapír, meg fehérítik is.
A Tempo-ról nem hallottam még, eddig nem láttam nálunk.
A ruhában felejtős rész ismerős, úgyhogy még egy a papír rovásán!! Meg az egy fújásra kiszakadás is...:(

De miközben erről diskurálunk, kaptam egy Zöldbolt-os összehasonlítást, amit mindjárt fel is teszek: avagy mit vegyünk figyelembe a döntésnél.

Tudom, már lassan átmegy sötétzöldbe a téma, de nem baj.

Renata Kalman írta...

Zsófi!
Örvendenék, ha nálunk is tért hódítana, mondjuk nem mintha mostanság annyit fénymásolnék, mint anno, de előfordul. Olyankor mindig sóhajtozok és vakulok a "szép" fehér papír láttán.

Igaz egy idő után a másik felét is "elhasználjuk", de ez sem az igazi megoldás.

Milene írta...

Reni, várom a folytatást! És ha megengeded majd linkelek is!

Renata Kalman írta...

Citromfű! igyekszem.
Már korábban kilinkeltelek, utólagos engedélyeddel.

Milene írta...

Köszönöm, hogy kiraktad a blogomat!
Szeretnék engedélyt kérni, a környezettudatos postokra mutató linkek elhelyezésére a blogomban! Nagyon szépen összeszedted a dolgokat, ennél jobban én sem tudtam volna.
Hogy kezdtétek a sulit?

Renata Kalman írta...

szia! Persze nyugodtan tedd ki.
Tervezek felrakni egy kis összeállítást a háztartásról, egy kis történelem is benne van.
Aztán meg ami kimaradt abból...

A suli: a lányom harmadikos, olyan izgulós fajta (öröklötten), most még ugye csak az első napok mennek, belerázódnak. Szerencse, hogy itthon ebédel, mert utána meg a délutáni szakkörök stb.

És Nálatok? A Nagy biztosan tud telefonálni, ez azért jó, hogy manapság legalább ez egy kicsit csökkenti a távolságot. Hetente haza tud menni?

Related Posts with Thumbnails
 
Lét-tudatos konyha - by Templates para novo blogger