2008. december 23., kedd
Évekig úgy sikerült, hogy frissen finom volt, majd olyanná vált, mint a csizmatalp. Aztán rátaláltam erre a receptre, az egyik Praktika újságban.
Mindig előző este gyúrom össze a tésztát és másnap fogunk neki.Hozzávalók:
90 dkg liszt (jelenleg 50 dkg tönköly+15 dkg zabliszt+25 dkg finomliszt)
10 dkg cukor
2 dl olvasztott méz
10 dkg margarin
3 dl növényi tej (vagy víz)
1 lapos ek szódabikarbóna
1 ek őrölt mézeskalácsfűszer-keverék (fahéj, ánizs, gyömbér, szegfűszeg)
Elkészítése:
A margarint, a mézet és a cukrot felmelegítem. Beleöntöm a folyadékot (tejet vagy a vizet) és hűlni hagyom.
A liszteket összekeverem a fűszerrel és a szódabikarbónával.
Kihűlés után a mézes elegyhez hozzáadom a lisztes keveréket.
A tészta így elkészítve nagyon ragad, ezért 1 éjszakára hűtőbe teszem.
Másnap enyhén lisztezett deszkán 4-5 mm vastagságúra kinyújtom, figurákat szaggatok belőle.
A liszteket összekeverem a fűszerrel és a szódabikarbónával.
Kihűlés után a mézes elegyhez hozzáadom a lisztes keveréket.
A tészta így elkészítve nagyon ragad, ezért 1 éjszakára hűtőbe teszem.
Másnap enyhén lisztezett deszkán 4-5 mm vastagságúra kinyújtom, figurákat szaggatok belőle.
Előmelegített sütőben -180 ˚C- világosra sütöm (kb. 10-15 perc).
Sütés előtt aszalványokkal és magvakkal díszítem a tetejét.
2 megjegyzés:
Kedves Renáta!
Nagyon köszönöm figyelmedet és az ünnepi jókívánságokat!
Örömteli ünnepet kívánok az egész Családodnak!
Szeretettel: Ildikó (Napmátka tűzhely)
Kedves Ildikó!
Köszönöm (itt is), viszont kívánom és látogatód leszek jövőre is!
Megjegyzés küldése