Górcső alatt: a függőség

2009. január 30., péntek

Gabriella, Duende és Ottis is intézett hozzám egy olyan kérdést, miszerint valljak a függőségeimről.

Az anyagi világban élünk, ki az, aki ne függne valamitől? Ha mégsem, akkor minimum egy banjanfa tövében levitálva töltené napjait vagy a szegények kórházában irgalmas nővérként osztaná a kinint.

Persze a függőségnek vannak fajtái, típusai, talán nem sorolható egy lapra a masszív alkoholista napi fél liter töménye meg egy grafomán aznapi írásadagja. De bizonyos szempontból azért van hasonlóság. A függés nagyjából azt jelenti, hogyha az adott dolog nem áll rendelkezésemre, azaz ha átmeneti vagy tartós hiányát kell tapasztalnom, akkor diszkonfort érzésem van. Ennek a hiány-érzetnek az erőssége lehet különböző. Egyesek eladják mindenüket, hogy megszerezzék a napi kábítószer adagukat, mások csak őrjöngenek, mert rossz a lift és gyalog kell felmenni a sokemeletes irodaházba, vagy egyszerűen csak duli-fulik, mert még nem jutottak el a kasszasiker-gyanús filmhez a Plázába, holott már a szomszéd Mancika is látta.

Személyek vagy élettelen dolgok-e függőséged tárgyai? A munkahelyi siker, a magánéleti boldogság az függőség-e?

Mennyire ragaszkodsz? Mennyire bírsz létezni egy adott dolog nélkül?

Függőség-e az, ha meg vagy lőve, mert nincs nálad a szerencsehozó kabala, nem lapul a farmerzsebedben a rózsafüzér vagy a templomban hagytad a japa-zsákodat?
Bizonyos szempontból igen.

Igyekszem redukálni függőségeim körét, aztán amikor már-már azt hiszem, hogy haladtam előre valamicskét, akkor Maya (az illúzió) kacsint egyet és azt veszem észre, hogy elcsábultam, újra hatalmába kerít a vágy valamire: elvesztem…

Csak a most megjelent jóga-könyv, az elszakadt tulasi lánc helyébe egy másik, egy Nag champa füstölő, mert abból sosem elég...
Ahogy így számot vetek, személy, tárgy, illat, hely, étel-ital, írás stb. függő is vagyok, ezekből íme öt:

1. Család:
Ha felajánlanának egy állást a risikési ájurvédikus klinikán vagy a grasse-i parfümgyárba invitálnának tolmács-fordítónak, akkor a kezdeti eufória után valószínűleg egy mély sóhajjal, de nem-et mondanék….Hacsak nem 1+5 főre szólna az ajánlat :)
Tehát függök a családomtól (remélem a férjem is olvassa).

2. Internet:
Többfunkciós függőség számomra: munkaeszköz, no meg a társas élet színtere. Az emberi kapcsolataim 85%-a ide kötődik. Ez egy ilyen kor. Sosem töltöttem órákat az utcán tereferélve, az én Agórám itt van.
S ami nem elhanyagolható: megadja azt az érzést (vagy illúziót?), hogy az időmet itt én osztom be.

3. Jóga, meditáció, lelki élet:
Ettől is lehet függeni? Bizonyos szempontból igen. Ha mellőznöm kell ezeket, akkor kibillenek, nem jó a közérzetem.
A meditáció kellékeihez úgyszintén lehet ragaszkodni (lásd fentebb), legyen az egy meditációs füzér, egy nyaklánc, egy füstölő, egy kép, egy szobrászati alkotás. Ha nélkülöznöm kell akkor „hiányos” vagyok.





4. Könyvek:
Bárhova megyek, 1 vagy 2 könyv, sokszor még pluszban egy magazin is fellelhető nálam. Lehet, hogy nem veszem elő, de biztos, ami biztos.

5. Minőségi étel:
Ez nem egyenlő a luxus- vagy drága étellel. Számomra a minőségi étel azt jelenti, hogy olyan összetevőkből készült, amiket a magam számára megfelelőnek tartok (pl. a vega étel nem egyenlő olyan sült krumplival, aminek az olajában előzőleg csirkét sütöttek) valamint legyen tiszta (vegyszer és egyéb –gondolati- dolgok szempontjából).


A kérdéssel együtt az alábbi díjat is kaptam:



Kinek adom tovább?
Mivel már jócskán körbeért ez a kérdés, de ha jól emlékszem nem volt még Csibénél, Mc-nél (jaj nekem), Gábornál slussz.

kép: innen.

3 megjegyzés:

Ottis írta...

Látom már beszámoltál róla, én is kipécéztelek...de nálam még díjat is kapsz :-) Nézz be hozzám :-)

erős ildikó írta...

Igen, így képzeltelek. Én kevésbé fontos dolgokról írtam, de hát annyiféle megközelítés lehetséges.

duende írta...

Én is ilyenek látlak, igen. :-)

Related Posts with Thumbnails
 
Lét-tudatos konyha - by Templates para novo blogger