Házi joghurt növényi tejből

2009. április 18., szombat

Évekkel korábban tehéntejből készítettem a joghurtot, egy igen egyszerű módszerrel (lásd lentebb), majd a család tejallergiája miatt (is) kiiktattuk az állati tejet.

Vettünk egy növényi tejkészítő gépet, ami ugyan nem teljesen olyan növényi tejet készít, mint amilyen a bolti, de én jobb megoldásnak tartom, több szempontból is.

Első helyen áll az, hogy nekünk árban megfizethetetlen lenne a boltban kapható zab-, rizs- ill. szójatej. A második az, hogy e hármon kívül más növényi tejfajtával még nem találkoztam a környékünkön, házilag pedig más alapanyagból is tudok növényi tejet készíteni.

Ezért igen rövid idő alatt döntöttem és beszereztem a tejkészítő gépet.

A joghurtok terén, -mivel a hozzánk közeli városban egyféle növényi joghurt, a Joya kapható-, ezért egy darabig ebből vásároltam, a natúr változatot. Ezt viszont csak az egyik Kicsi szereti.

Aztán eszembe jutott, hogy a tehéntejből történő házi joghurtkészítés mintájára próbálkozzak meg a növényi joghurtkészítéssel is.

A tehéntejből annak idején úgy készítettem a joghurtot, hogy felforraltam a házitejet, megvártam míg kicsit hűl (sajnos nincs folyadékhőmérőm, ezért csak saccoltam a megfelelő hőfokot, ami miatt volt, hogy nem sikerült a joghurt), olyan kézfejre cseppentett melegségűre, majd beleöntöttem egy tejeskannába, belekevertem az oltóanyagot, egy boltban készen vásárolt joghurtot.

Ezt követően pokrócok közé tettem és általában másnap reggelig állni hagytam. Natúr ízű lett, majd tetszés szerint lehetett gyümölcsökkel összeturmixolni.

Lényegében ugyanez lett a módszer a növényi joghurtkészítésnél is.

Itt előzetesen elkészítem a kívánt növényi tejet -nálunk a rizs- és a kölestej a kedvenc-, forrón hozzáadom a növényi zselésítőt, az agar-agart (a habaráshoz hasonló módon végzem ezt, vagyis kevés hideg folyadékkal elkeverem a port és hozzáadom a forró tejhez, így nem kapja össze, nem lesz csomós), majd ahogy hűl a tej, úgy zselésedik.

Nagyjából 40-45 fokos állapotban (e célra jelenleg van már egy fürdetőhőmérőm) adom hozzá a növényi joghurtot, alaposan összekeverem, majd vagy egy tejeskannában hagyom vagy pedig kiporciózom kisebb üvegekbe. Melegen tartom, pokrócok közé teszem több órára.

Ízében persze más, mint a bolti, natúran nem is igen eszi nálunk senki, de gyümölccsel jól ízesíthető. Jól jönnek ilyenkor a tavaly eltett gyümölcsök: barack, málna stb., ezzel összeturmixolható illetve tetszőlegesen édesíthető.


Ribizlis kölesjoghurt




Mennyiségi útmutató:

1 l növényi tej
a növényi tej literéhez számítva 1-1 ½ tk agar-agar
fél pohár bolti joghurt (Joya)


Állítólag kapható joghurt oltóanyag is, de ennek még nem sikerült utánajárnom.


Házi szójajoghurt készítésről Kata írt a blogjában.



Növényi tejkészítő gép




12 megjegyzés:

erős ildikó írta...

Érdeklődve olvastam ezt a bejegyzést is. Én szeretem a hagyományos tejtermékeket, de ha bebizonyosodik a tejfehérje-allergiám, akkor mindenképp ilyen megoldásokat keresek.

Palócprovence írta...

Milyen az a növényi tejkészítő gép?

erős ildikó írta...

Engem is érdekel! Meg a beszerzési helye, ára is...

Renata Kalman írta...

Palócprovence!
Majd teszek fel képet. Olyan egyszerű gép, ami gabonából, magvakból nyer kis "tejet", és persze vizet adunk hozzá.

Napmátka!
Itt árulnak például.:
http://www.egeszseges-elet.hu/index.php?page=item&cat=2.22&item=1009

Amit én vettem, az 30 ezren alul volt, egy szegedi családtól. Ők forgalmazzák is, de lehet, hogy az országban más helyen, mások is ezt a típust. Majd lefotózom kicsit később az enyémet, ha világosabb lesz.

De meg is találtam:
http://www.szojatejgep.hu/

Először javaslom, hogy kezdj el barátkozni a bolti növényi tejekkel, mert kicsit más ízűek, mint a tehéntej. Az itthonit én általában ízesítem, vaníliával, malátával, karobbal, mézzel. De főként valamibe teszem, azaz süteménybe, tésztába stb.
Az itthon készített növényi tej pedig a boltinál kicsit "durvább" vagyis sűrűbb, nem olyan letisztított.
Ezért ha máshoz szokott az ember, akkor lehet, hogy nehezen barátkozik meg vele.

erős ildikó írta...

Köszönöm!

Csányi Andi írta...

A neten kerestem rá növényi joghurtra és az elsők között ezt a bejegyzést dobta ki a kereső. Ki szeretném próbálni a joghurt készítést, csak egy kérdésem van: A yoyán kívül van más natúr bolti növényi joghurt? Ha jól emlékszem ez szója alapú, és a kisfiam sajnos a tejtermékek mellett ezt sem eheti.

Renata Kalman írta...

Alana!
Eddig még sajna nem hallottam másról. Lehet, hogy külföldön már van.

Nem tudom, hogyha oltóanyaggal készülne (növényi tej+oltóanyag), az pontosan mit takar, de szeretnék utána járni.

Névtelen írta...

Ne haragudj, hogy igy több, mint egz év ut
n irok, de szeretném megtudni, hogy még mindig úgy meg vagy elégedve a kis szójatej gyártó masináddal? Nagyon sok féle gépet megnéztem, ez úgy árban igen jónak tünik, csak nem tudom, hogy a minősége megfelelő-e. Ez magyar gyártmány, vagy átcimkézett kínai? Még néztem a soyabellát, de arról sok rosszat is olvastam. Én Moszkvában lakom, itt kegyetlen drága a növényi tej, joghurt, tejföl meg nincs is. Tofu olyan 15oo ft körül van...
Megköszönöm szives válaszod. Imola
imola pont fekete kukac yahoo pont com

Renata Kalman írta...

Szia!
Válaszoltam a privát leveledre.

hbogi írta...

Nagyon örülök ennek a bejegyzésnek ( is), mert most még ugyan fogyasztok egy kevés állati tejterméket, de napok kérdése, hogy megszülessen a Kisfiam és a szoptatás alatt szeretnék újra átállni a vegán életmódra. A bolti szójajoghurtokat viszont nagyon nem szeretem, másfélével pedig nem találkoztam, így nagyon örülök ennek a receptnek!!!
Bogi

Renata Kalman írta...

Szia Bogi!
Örülök a hozzászólásodnak. Ez másmilyen állagú és ízű, mint a bolti, habár a kiindulási kultúra hozzá bolti növényi joghurt...:) Remélem elnyeri a tetszésedet!

Unknown írta...

Szia!
Tudsz esetleg abban segíteni, ezen a tejfőzőn milyen programok vannak és hogy működnek? Kaptam egy ilyen gépet, de nincs használati útmutatóm.

Related Posts with Thumbnails
 
Lét-tudatos konyha - by Templates para novo blogger