Ribizlis korongok

2009. április 10., péntek

Gyorsan elkészíthető aprósütemény. Sem darabolni, sem szaggatni nem kell, így a gyúródeszkát elő sem kell venni, hanem közvetlenül a sütőlemezre kanalazható. Húsvétra is elkészíthető.


Hozzávalók:

20 dkg szitált tönkölybúzaliszt
10 dkg zabliszt
8 dkg nádcukor
20 dkg növényi margarin
késhegynyi szódabikarbóna
csipet só
kevés víz
fagyasztott ribizli






Elkészítése:

A növényi zsiradékot összekeverem a cukorral, hozzáadom a kétféle liszttel elkevert sót és szódabikarbónát. Kevés vizet adok hozzá, annyit, hogy nehezen, de azért keverhető állagú legyen a massza. Ne legyen lágy!
Sütőlemezre evőkanál segítségével kis halmocskákat teszek, majd a kanál hátoldalával lelapítom és közepére pár szem ribizlit teszek.
180 °C-os sütőben nagyjából 15 perc alatt elkészül.


A ribizlit nyáron fagyasztottam. Most miután kiengedett, lecsepegtettem és leszemeztem.

14 megjegyzés:

Lilla írta...

nem kötözködésből kérdezem, komolyan érdekel, hogy miért jobb egy vegyipari termék - margarin, mint a tejből előállított vaj, amit gondolom lehet venni ellenőrzött gazdaságból, vagy akár házilag is előállítható.

Renata Kalman írta...

szia!
Nem jobb, de tejallergiások a gyerekeim. Sokszor használok pálmazsírt, de az sok esetben túl "tömény"-nek hat a sütiben.

Renata Kalman írta...

Keresgélem én is az alternatívákat, de még nem jutottam el egy általánosan használhatóhoz.

Lilla írta...

ez egy normális válasz köszönöm. hugi is laktóz-intolarens, miatta mi is "gagyi-margarint" használunk, de ő a laktózmentes tejet pl. bírja.

Renata Kalman írta...

Nálunk tejfehérje intolerancia van (a laktózmentes cucc is "sok"), sőt a férjem gyerekkora óta "nem bírja" a tejet, valamiért utálja. Lehet, hogy innen ered a gyerekeké is.
Kísérletezek házilag készített növényi tejekből ezt-azt előállítani, amit nagyon muszáj, csak azt veszem. Persze nem teljesen ugyanaz.
Ha megyünk valahova pl. rokonokhoz, akkor meg csak műizéket kapunk -de ez is előrehaladás már- mert korábban hiába papoltam, hogy úgy nem igazán jó, ha nekem azt mondják, hogy nincs benne tejtermék, valójában meg igen...

erős ildikó írta...

Klassz ez a ribizlis süti, olyan jó ilyenkor (is) bogyós gyümölcsöt látni!
Érdekelne, hogy milyen margarint használsz, mert nálam is felmerült a gond a tejtermékekkel kapcsolatban (noha nagyon szeretem a vajat). Viszont úgy látom, a legtöbb margarin is tartalmaz tejszármazékokat...

Lilla írta...

a CBA sajátmárkás jó. nincs benne tejszármazék. laktóz legalábbis tuti nincs.

duende írta...

Nem lehet könnyű így főzni-sütni Renáta! Sok utánajárás, sok idő, sok kreativitás kell gondolom hozzá. Akinek nincs ilyen gondja - pl. nekem -, az szerintem elképzelni sem tudja, mennyi odafigyelés kell így háziasszonykodni. De Te megoldod, látom, fantasztikus nőci vagy! :)

Renata Kalman írta...

Lilla!
Nem ugyanaz! Ha kiveszik vagy semlegesítik a tejből a tejcukrot (laktózt), attól a tejfehérje (kazein+tejsavó) még benne marad. A tejcukor (laktóz) érzékeny ezt a laktózmentes tejet fogyaszthatja ugyan, de a tejfehérjére érzékeny viszont nem!
A laktóz érzékenyeknél az esetleges laktóz fogyasztáskor jelentkező tünetek hányinger, hasmenés, a tejfehérjénél ezek kicsit mások, bővebbek, többnyire bőr és légúti panaszok, amik asztmáig is elfajulhatnak, sőt, ha "elmúlt" az allergia vagy csak nem kimutatható, akkor is felléphet asztmára való hajlam, vagy más légúti (pollen, szőr, por, lisztatka stb.)-allergia...
Nálunk az egyik gyereknél ez utóbbi van.

Jó, hogy kérdeztél egyébként, mert erről konkrétan nem írtam még itt a blogban, ehhez több idő kellene, összefoglalni stb.

Renata Kalman írta...

Napmátka!
A Biopont a legjobb, csak elég drága.
(Igaz én időnként olcsóbban hozzájutok.)
A többi tejmentes margarin (Liga, Sarina...stb.) nagyságrendekkel olcsóbb, de egyes helyeken azt olvastam, hogy tartalmazHAT állati zsiradékot is. Meg az előállításuk vegyi úton megy.
Ezek nálam számítanak, de ennek ellenére mégis előfordul, hogy Ligát is veszek, ha már nagyon lemerült a kassza itthon.

Más, növényi zsiradék például a pálmazsír, ami kinézetre kicsit a sertészsírhoz hasonlít. Egy ideje használom és elég sokoldalú. (Persze ennek is meg van a hátránya, a pálmaültetvények szempontjából), de sajnos nem tudok kifogástalan alternatívát.

Az olajok lennének azok, de ezek csak folyékony halmazállapotúak.
Nekem most "elég lenne" egy napraforgóültetvény és egy nagyteljesítményű olajprés...

Renata Kalman írta...

Duende!
Köszi, kedves vagy (mégha túlzol is)!
Igen, kicsit macerás, ha nem itthon vagyunk, de én szeretem, mert kicsit megmozgatja az agyamat. :)

Milene írta...

Kellemes ünnepeket kívánok nektek!

erős ildikó írta...

Áldott, örömteli ünnepet kívánok Nektek!

Renata Kalman írta...

Citromfű, Napmátka!
Köszönöm!

Related Posts with Thumbnails
 
Lét-tudatos konyha - by Templates para novo blogger